De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Dit zijn de 7 belangrijkste vernieuwingen in Android N

Wouter Nijsen
10 maart 2016, 19:07
4 min leestijd
Dit zijn de 7 belangrijkste vernieuwingen in Android N

Gisteravond maakte Google de eerste Developer Preview van Android N beschikbaar voor Nexus-toestellen. We zetten de interessantste vernieuwingen en aanpassingen van de update op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

Dit is nieuw in de Android N Developer Preview

1. Splitscreenmodus

Een belangrijke nieuwe feature van Android N is de splitscreenmodus, waarmee je twee apps naast elkaar kunt draaien. Om het scherm in tweeën te verdelen swipe je van boven naar onder. De grootte van de apps wordt vervolgens aangepast aan de hoeveelheid ruimte die ze op het scherm krijgen.

android n splitscreen klein

Op Android-smartphones worden in splitscreenmodus  de apps boven en onder elkaar geplaatst, terwijl applicaties op tablets naast elkaar worden getoond. De apps passen zich automatisch aan wanneer  je je smartphone in de landschapsmodus gebruikt.

2. Picture-in-picture voor video`s

Ook nieuw in Android N is de picture-in-picture-modus. Deze functie laat je de video  die je aan het kijken bent  verkleinen en verplaatsten, zodat je tegelijkertijd een andere app kunt opstarten. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om een video te bekijken terwijl je je e-mail checkt. Het werkt op eenzelfde manier als de YouTube-app, met als verschil dat je de video gewoon door blijft spelen als je de video-applicatie verlaat.

3. Nieuwe notificaties

android n notificaties klein

Met de vernieuwde notificaties wordt het gemakkelijker om snel op berichten te reageren. Google heeft een Direct Reply-functie toegevoegd, waarmee je vanuit de notificatiebalk een reactie op een bericht kunt typen en versturen. Met apps als  Facebook Messenger en Hangouts is dit momenteel al mogelijk, maar in Android N kunnen alle applicaties van deze functie gebruikmaken. Ook is de algehele look van het notificatiescherm veranderd.

Daarnaast bundelt Android N meerdere notificaties van dezelfde app. Hierbij worden meldingen, bijvoorbeeld uit een Hangouts-gesprek, gebundeld tot één notificatie, waardoor je het overzicht beter bewaart. Ook is het mogelijk om meerdere notificaties in één keer weg te vegen, of de bundel te openen om op een afzonderlijk bericht te reageren.

4. Snelle instellingen-paneel

Het snelle instellingen-paneel, een geliefde functie onder Android-gebruikers, krijgt in Android N een update. Het paneel kan nu met één swipe naar beneden worden geopend. De icoontjes, waarmee je bijvoorbeeld je wifi- of mobiele dataverbinding snel aan- of uitzet, zijn iets kleiner dan voorheen. Wanneer je langer op een optie drukt, wordt het bijhorende scherm in de instellingen geopend. Daarnaast wordt het voor de gebruiker mogelijk om de knopjes zelf te verplaatsen en rangschikken.

5. Doze verbeterd

Android N bevat een verbeterde versie van Doze, de accubesparende modus die met  Android 6.0  werd geïntroduceerd. Waar de functie nu  alleen werkt als  een Android-toestel stil  op tafel ligt, wordt hij in N ook ingeschakeld zodra het scherm uit staat. De komende maanden wil  Google de Doze-functie in  Android N nog op andere manieren verbeteren. We zijn benieuwd.

6. Databesparing

Android N biedt een handige functie voor gebruikers met een kleine databundel. Hoewel het momenteel al mogelijk is om een datalimiet in te stellen, kun je met N een functie activeren die voorkomt dat er data op de achtergrond wordt verbruikt. Data Saver is met één knopje vanuit de instellingen te activeren.

Android N

Doordat apps geen data op de achtergrond verbruiken,  blijft er veel meer data over om effectief te gebruiken voor het surfen op het web, sturen van berichten en gebruiken van social media.  Het is daarnaast  mogelijk om apps toe te voegen aan een zogenaamde  whitelist. Hiermee voorkom je dat je belangrijke e-mails of andere berichten mist. Deze apps draaien namelijk ook op de achtergrond.

7. Kleinere features en verbeteringen

Verder voegt Android N veel  kleinere features en andere verbeteringen door. Zo is het instellingenscherm vernieuwd, waarbij een hamburgermenu ervoor zorgt dat je sneller tussen secties schakelt.  Ook staat onder elk item een status, waardoor je ziet welke verbindingen zijn ingeschakeld en hoe het zit met de accu of het werkgeheugen.

Bij de vernieuwde nachtmodus kun je de helderheid en kleurentint zelf aanpassen, en aangeven wanneer de modus moet worden ingeschakeld. Daarnaast moet Android N nog iets sneller en stabieler werken dan vorige Android-versies.

Android for Work, het zakelijke platformen Google dat specifiek is gericht op bedrijven, krijg met Android N een update. Een handige vernieuwingen is dat bedrijven nu toestellen klaar kunnen maken voor Android for Work door een qr-code te scannen. Verder wordt de veiligheid opgeschroefd, werkprofielen gekoppeld met een VPN-verbinding en kan een smartphone op afstand opnieuw worden opgestart. Apparaten kunnen ook door de beheerder op afstand opnieuw worden opgestart.

Android for Work

Android Beta Program en release

Heb je een Nexus-toestel en wil je Android N testen, dan kun je je inschrijven voor het bètaprogramma van Google. Zo kun je alvast aan de slag met de nieuwe feature  en ontvang je regelmatig  over-the-air updates.  Nadat je je toestel hebt geselecteerd, krijg je binnen enkele minuten de juiste installatiebestanden toegestuurd.  Het downloaden en installeren wijst zich vervolgens vanzelf.  Ontwikkelaars kunnen de Developer Preview handmatig downloaden en installeren. In dit artikel lees je hoe dat moet.

De verwachting is dat tijdens Google I/O ( 18 t/m 20 mei) meer over Android N wordt verteld. Dan krijgen we waarschijnlijk ook te horen wanneer de officiële release plaatsvindt en waar de N voor staat. Wij gokken op Nougat of Nutella.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu