Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Zo gaat Android N Stagefright-achtige kwetsbaarheden voorkomen

Lars Paymans
6 mei 2016, 8:59
2 min leestijd
Zo gaat Android N Stagefright-achtige kwetsbaarheden voorkomen

Google gaat alles op alles zetten om Stagefright-achtige kwetsbaarheden in  Android N te voorkomen. Nieuwe en strengere beveiligingsmaatregelen moeten de aanstaande Android-versie  een stuk veiliger maken.

Lees verder na de advertentie.

Android N Stagefright-maatregelen

Stagefright zorgde er vorig jaar voor dat geïnfecteerde Android-toestellen op afstand bestuurd konden worden, zodat specifieke acties werden  uitgevoerd.  Kwaadwillenden konden toegang te krijgen tot het systeem door gebruik te maken van een kwetsbaarheid in het  videoframework van Android, dat door allerlei apps en diensten wordt  gebruikt. Maandelijkse updates voor de beveiliging van Android moesten dergelijke situaties voorkomen, maar Android N gaat een nog actievere rol hierin spelen.

Android N Stagefright

Het beveiligingsteam van Android N heeft een slimme manier bedacht om dit te doen. Door mediaservers en privileges in verschillende sandboxes en componenten te plaatsen, heeft het een minder grote impact als een van de mediaservers geïnfecteerd zou worden. Een sandbox is een afgesloten gedeelte waar een app niet uit kan, en waar alle benodigdheden voor die specifieke app inzitten. Mocht er een kwetsbaarheid of probleem ontstaan, blijft het hierdoor beperkt tot één sandbox, en kan het zich niet (of minder makkelijk) verspreiden over de rest van je toestel.

Android N componenten beter gescheiden

Zo heeft de cameraserver alleen toegang tot de camera, terwijl de audioserver als enige aanspraak mag doen op bluetooth. In de praktijk zorgt dit ervoor dat hackers die er met je gegevens vandoor willen gaan, veel minder mogelijkheden hebben om dit te doen omdat afzonderlijke onderdelen beter gescheiden zijn.

Naast deze nieuwe techniek zou Google met Android N ook andere voorzorgsmaatregelen nemen om Stagefright-achtige situaties te voorkomen. Dit is nodig, want in het verleden bleek dat zelfs patches van Google soms niet voldoende zijn om Stagefright tegen te houden. Android N wordt later dit jaar officieel uitgebracht en waarschijnlijk krijgen we over twee weken meer over de software te horen. Dan vindt namelijk Google I/O 2016 plaatst. Android N brengt onder meer een splitscreenmodus, vernieuwde notificaties en een picture-in-picture-modus voor video’s.

Lees het laatste nieuws over Android N

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu