Google laat winkels en restaurants geen Android Nearby-notificaties meer sturen

Thomas Haenen
26 oktober 2018, 9:42
2 min leestijd
Google laat winkels en restaurants geen Android Nearby-notificaties meer sturen

Krijg je wel eens een notificatie op je smartphone zodra je een winkel of een restaurant binnenstapt? Dat heb je aan Android Nearby te danken. Google gaat de functie gedeeltelijk schrappen vanwege de grote hoeveelheid spam die ermee verzonden wordt.

Lees verder na de advertentie.

Android Nearby-notificaties stoppen

Android Nearby-notificaties worden vanaf 6 december 2018 niet meer ondersteund, zo heeft Google aangekondigd. Voor gebruikers betekent dat dat ze geen notificaties van Nearby meer ontvangen, terwijl ontwikkelaars eind dit jaar ook geen toegang meer hebben tot de techniek.

De notificaties werden in 2015 geïntroduceerd door Google. Het idee was dat je smartphone je automatisch een berichtje kon sturen als je een bepaalde locatie binnenstapte. Bij een restaurant zou je dan bijvoorbeeld een linkje naar de menukaart krijgen, terwijl een kledingwinkel je een speciale aanbieding kan sturen. Op basis van je locatie en speciale beacons werden de notificaties naar je toestel gestuurd.

Android Nearby-notificaties stoppen

In Nederland kwam de dienst maar nauwelijks van de grond, al kreeg je soms bijvoorbeeld een notificatie van bedrijven die met Nearby hun gratis wifi-netwerken probeerden te promoten. In de Verenigde Staten waren er wat meer bedrijven die ermee experimenteerden. Helaas pakte dat vaak verkeerd uit en bleken de locatiegegevens die je telefoon doorstuurde niet altijd accuraat genoeg. Gebruikers kregen dan notificaties voor een Italiaans restaurant, terwijl ze bij een burgertent om de hoek zaten.

Google haalt de dienst dan ook offline, omdat het notificaties alleen wil gebruiken voor zaken die belangrijk en relevant zijn voor gebruikers. De Android Nearby-notificaties worden geschrapt omdat mensen ze te vaak voor spam aanzien.

Android Nearby verdwijnt niet volledig. De locatiedienst wordt namelijk ook gebruikt om gemakkelijk berichten en gegevens uit te wisselen tussen twee apparaten die bij elkaar in de buurt zijn. Sommige toestellen en apps kunnen bijvoorbeeld een geluid uitsturen dat onhoorbaar is voor het menselijk oor om met elkaar te koppelen. Die optie wordt onder andere gebruikt door de Chromecast om sneller en accurater te koppelen met de juiste smartphone.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu