De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Android nieuws #1: Android N verwachtingen en Project Tango

Redactie
9 januari 2016, 15:50
3 min leestijd
Android nieuws #1: Android N verwachtingen en Project Tango

Android Planet voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag het nieuwsoverzicht  met Android nieuws!

Lees verder na de advertentie.

Deze week stond voornamelijk in het teken van elektronicabeurs CES. Heb je het evenement niet kunnen volgen, check dan de CES 2016 roundup waarin we de hoogtepunten op een rijtje zetten.

Dit zijn onze eerste verwachtingen van Android N

Android N verwachtingen

Hoewel we nog niet eens de officiële naam van Android N weten, kan dat ons niet tegenhouden om alvast na te denken over wat deze nieuwe Android-versie voor nieuwe functies zal brengen. Zo zal het met deze versie eindelijk tijd worden voor een splitscreenmodus, waarmee je twee apps tegelijk op je scherm kunt draaien. Bijvoorbeeld Netflix en Twitter, voor de multitaskers onder ons. We hopen dat de nieuwe versie van Android ook eindelijk onafhankelijke updates zal brengen, die uitgerold kunnen worden naar alle Android-toestellen en niet alleen de Nexus-platformen. In dit artikel  lees je al onze verwachtingen van Android N.

Lenovo en Google maken Project Tango-smartphone voor de massa

project tango

Aankomende zomer brengt Lenovo in samenwerking met Google een Project Tango-smartphone uit. Die moet het ook voor consumenten mogelijk maken om van uiteenlopende augmented reality-toepassingen gebruik te maken. Dankzij een cameramodule aan de achterkant van de Project Tango-smartphone, met dieptesensoren, een reguliere camera en een camera met fisheye-lens, kunnen ruimtes heel precies in 3D in kaart worden gebracht. Lenovo en Google hebben naar eigen zeggen een jaar gewerkt om de techniek te perfectioneren, waardoor die nu klein genoeg is om in de smartphone te passen. Het toestel krijgt overigens een scherm van tussen de 6 en 6,5 inch, een chipset van Qualcomm en een prijskaartje van rond de 500 dollar.

BlackBerry werkt aan tweede Android-toestel

blackberry priv review

Hoewel de BlackBerry Priv nog niet het verkoopsucces is waarop werd gehoopt, ziet het ernaar uit dat er toch een tweede Android BlackBerry komt. Eerder hintte topman John Chen al op een tweede smartphone en tijdens een interview op de CES in Las Vegas werd dit door de ceo nogmaals bevestigd. Volgens Chen wordt 2016 het  jaar waarin BlackBerry overstapt op Android. Er wordt sowieso één nieuw toestel uitgebracht dat draait op het open source-besturingssysteem, maar er bestaat de kans dat we ook nog een tweede exemplaar kunnen verwachten. Chen wilde zich verder niet uitlaten over verkoopcijfers van de Priv, maar liet wel weten `voorzichtig optimistisch` te zijn.

Adoptie Marshmallow legt probleem Android bloot

android 6.0 marshmallow

Ondanks dat er steeds meer toestellen de update naar Android Marshmallow ontvangen, blijft de adoptie van de Android-versie beperkt. Maar 0,7 procent van alle toestellen draait op Googles recentste mobiele besturingssysteem. Lollipop (5.x) noteerde een hoger aandeel van 32,6 procent. De meestgebruikte versie van Android is nog steeds KitKat (4.4), dat op 36,1 procent van de toestellen staat. Android blijft enorm gefragmenteerd en dat is problematisch voor zowel gebruikers als app-ontwikkelaars. De eerste groep weet vaak niet wanneer (en überhaupt of) hun toestel een update krijgt, terwijl ontwikkelaars bij het optimaliseren van hun apps rekening moeten houden met veel verschillende toestellen en versies.

Lenovo gaat Motorola-merk uitfaseren

motorola moto g 2015 preview

Lenovo, dat in 2014 Motorola overnam van Google, gaat de merknaam van het bedrijf uitfaseren. De smartphonetakken worden samengebracht onder de Lenovo-vlag, waarbij het `Moto`-merk wel nog gebruikt zal worden voor high-end producten. Goedkopere toestellen van Lenovo worden uitgebracht onder het Vibe-merk. Volgens Lenovo-ceo Rick Osterloh zal Motorola langzaam maar zeker verdwijnen voor consumenten, al wordt de naam vanuit zakelijk perspectief gebruikt om het bedrijfsonderdeel binnen Lenovo aan te duiden. Toekomstige telefoons zullen echter het Lenovo-logo dragen en de `M` die we kennen van smartphones in de Moto-reeks.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu