Android nieuws #14: Android-malware en nepnieuws

Rick van der Veer
8 april 2017, 18:55
3 min leestijd
Android nieuws #14: Android-malware en nepnieuws

Android Planet voorziet je zeven dagen per week van het belangrijkste nieuws, maar het kan voorkomen dat je zo nu en dan een ontwikkeling mist. In dit overzicht vind je de highlights van week 14.

Lees verder na de advertentie.

Waarom Android-malware Chrysaor voorlopig geen bedreiging vormt

Android-malware Chrysaor

Beveiligingsonderzoekers hebben nieuwe Android-malware ontdekt. Chrysaor is een variant op iPhone-malware die eind vorig jaar werd ontdekt. Lookout, het beveiligingsbedrijf dat Chrysaor ontdekte, spreekt over één van de meest geavanceerde stukjes spionagesoftware die ooit in Android ontdekt zijn. Kwaadwillenden zouden met de software toegang kunnen krijgen tot mail, browsergeschiedenis en berichten van WhatsApp, Skype, Facebook en Twitter. Toch hoef je je voorlopig geen zorgen. In een blogpost laat Google weten dat er tot nu toe slechts 30 toestellen getroffen zijn door de malware, op de meer dan 1,4 miljard actieve Android-apparaten die in omloop zijn. Voor zover bekend zijn er geen Nederlandse toestellen getroffen.

→ Lees meer over de Android malware Chrysoar

Honor 8 Pro en Honor 6C aangekondigd: high-end smartphone en instapmodel

Honor 8 Pro officieel

Honor heeft een nieuw topmodel gepresenteerd. De Honor 8 Pro heeft een groot scherm en dubbele camera’s achterop. Details over de Honor 8 Pro lekten onlangs al uit, maar nu is de aankondiging officieel. De Android-smartphone is vanaf eind deze maand verkrijgbaar voor 549 euro, en verschijnt in het zwart, blauw en goud. Honor breidt zijn assortiment verder uit met de 6C. Dat toestel is wat minder indrukwekkend dan we van de fabrikant gewend zijn. De Honor 6C is vanaf eind april verkrijgbaar in Nederland en gaat 229 euro kosten.

→ Lees meer over de Honor 8 Pro en de Honor 6C

‘Diverse Android-toestellen kwetsbaar door lekke wifi-chip’

android beveiliging

Een veelgebruikte wifi-chip van Broadcom, die onder meer smartphones van Samsung en Apple zit, is kwetsbaar voor hacken. Dat ontdekte een beveiligingsonderzoeker van Googles Project Zero. Volgens Gal Beniamini, onderdeel van het Project Zero-beveiligingsteam van Google, laat de beveiliging van wifi-chips als die van Broadcom te wensen over. De chips worden onder meer gebruikt in de Nexus 5, 6 en 6P, maar ook in de vlaggenschepen van Samsung en alle iPhones sinds de iPhone 4. Google heeft het lek inmiddels gedicht met de april-update van Android en Apple deed begin deze week hetzelfde met de release van iOS 10.3.1.

→ Lees meer over de lekke wifi-chip van Broadcom

Google voorziet zoekresultaten van ingebouwde nepnieuwschecker

Google Fact Check

Twijfelachtige claims in Google-zoekresultaten worden vanaf nu voorzien van een feitencheck. Onder twijfelachtige artikelen staat nu direct informatie over de accuraatheid van de claim, met een link naar een uitgebreidere feitencheck van een onafhankelijke websites. Google Fact Check duikt onder andere op bij artikelen die de Holocaust ontkennen, of websites van groepen die beweren dat de aarde plat is. De aanpassing lijkt echter vooral een reactie op de invloed van nepnieuws bij de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar. De stappen die Google nu heeft gezet, zijn overigens nog maar klein. Zo wordt er bijvoorbeeld geen censuur gepleegd.

→ Lees meer over Google Fact Check

Google stelt Android 7.1.2 met beveiligingsupdate van april beschikbaar

Android 7.1.2

Google heeft Android 7.1.2 beschikbaar gesteld voor Nexus- en Pixel-toestellen. De update voor Android 7.0 (Nougat) werd afgelopen januari onthuld en sindsdien zijn er enkele bèta’s uitgebracht. Nu is de definitieve versie beschikbaar. Android 7.1.2 biedt enkele nieuwe functies: zo kunnen gebruikers van de Nexus 5X en de Nexus 6P de vingerafdrukscanner aan de achterkant gebruiken voor meer acties. Door te swipen komen notificaties tevoorschijn of gaan ze weer weg, zonder het scherm aan te raken. Daarnaast zijn er nog wat kleine toevoegingen, waaronder een nieuw roaming-pictogram voor in de statusbalk en kun je in de instellingen aangeven of je een melding wil krijgen als apps je accu leeg slurpen. Google heeft de beveiligingsupdate van april los als update beschikbaar gesteld voor Android 7.1.1, maar deze is ook onderdeel van de update naar Android 7.1.2.

→ Lees meer over de Android 7.1.2-update

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu