Android nieuws #20: Android Instant Apps, Google Home en Daydream

Wouter Nijsen
21 mei 2016, 13:06
3 min leestijd
Android nieuws #20: Android Instant Apps, Google Home en Daydream

Android Planet voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag het nieuwsoverzicht  met Android nieuws!

Lees verder na de advertentie.

Deze week stond natuurlijk in het teken van Google I/O 2016 en alle onthullingen die tijdens de twee uur durende keynote werden gedaan. Hoewel Google eerder dit jaar al de nieuwe Android-versir onthulde, had het bedrijf op woensdag nog genoeg in petto. Hieronder lees je daar alles over.

Android Instant Apps laat je apps gebruiken zonder installatie

android instant apps

Misschien wel de tofste onthulling tijdens de keynote was Android Instant Apps, een functie waarmee je apps kunt gebruiken zonder ze te hoeven downloaden. De functie werkt via een url, zo liet Google tijdens de keynote zien. Als voorbeeld geeft Google de BuzzFeed Video-app. Wanneer je een linkje naar een artikel in BuzzFeed ontvangt, dien je normaliter de Android-app te downloaden. Met Android Instant Apps is dit niet meer nodig, omdat de functie kleine stukje van de app pakt die binnen enkele seconden opgestart kunnen worden. Instant Apps wordt later dit jaar beschikbaar en ondersteunt apparaten met Android 4.2 (Jelly Bean) of hoger.

Google Home en spraakassistent Google Assistant gaan je huiskamer veroveren

Google Home

Google-ceo Sundar Pichai opende de keynote met de Google Assistant. Deze assistent reageert op je stem, maar doet meer dan een simpel antwoord geven. Door te reageren op een zoekresultaat kun je vervolgvragen stellen, zodat je echt het gesprek aan kan gaan met Google. Een kaartje voor de bioscoop bestellen begint met een simpele zoekterm, maar kan verder uitgebreid worden om zo reviews van films te bekijken, extra kaartjes bij te bestellen en zelfs het filmaanbod te zien dat geschikt is voor kinderen.  Google Home is een slimme  speaker voor in huis die een vaste plek in je huiskamer krijgt. Google Home kun je op afstand activeren met je stem en doet zijn voordeel met tien jaar aan onderzoek op het gebied van spraakherkenning.

Google onthult virtual reality-platform Daydream

daydream

Het nieuwe virtual reality-platform van Google moet het makkelijk maken om VR-ervaringen te maken voor Android smartphones en tablets van allerlei merken. Dit jaar nog zullen veel mensen met Daydream aan de slag kunnen omdat het in Android N ingebouwd wordt. Daarnaast zijn er allerlei populaire smartphonemerken die al toegezegd hebben om Daydream te ondersteunen, waaronder Samsung, HTC, LG en Huawei. Naast deze hardwarepartners werkt Google ook samen met populaire diensten als Netflix, YouTube en HBO om virtual reality ervaringen van deze diensten naar Daydream te brengen. Ook krijgt Google Play een volledige VR-versie, zodat je het aanbod van apps vanuit virtual reality kunt bekijken.

Dit brengt de grootste update van Android Wear

android wear 2.0 aangekondigd

De nieuwe versie van Googles smartwatchplatform is een grote update, met een verbeterd design en een hoop nieuwe functies. Zo zal het met Android Wear 2.0 voor watchfaces mogelijk zijn om informatie uit alle andere apps op je pols te tonen. Hierdoor zul je steeds minder vaak aparte apps hoeven te openen, omdat je gewoon binnen de watchface kunt blijven. Daarnaast krijgen we de mogelijkheid om op meerdere manieren te reageren op berichten. Voorheen was het enkel mogelijk om op een bericht te reageren met je stem, maar met Android Wear 2.0 krijg je ook een klein toetsenbordje. Ook kunnen smartwatches straks zelf een netwerkverbinding maken, zodat je tijdens het sporten je de smartphone thuis kunt laten.

Android N Developer Preview 3: dit is er allemaal nieuw

android n

Google maakt bekend dat met Android N apparaten automatisch worden bijgewerkt met de nieuwste software. Gebruikers hoeven hiervoor niets te doen. Wanneer een toestel wordt opgestart, is het automatisch bijgewerkt met de nieuwste beveiligingsupdates. Ook worden er geen meldingen meer getoond wanneer er apps aan het updaten zijn. Een belangrijke vernieuwing in Android N Developer Preview 3 is de VR-modus. Hierdoor wordt het besturingssysteem geschikter gemaakt voor virtual reality. De software is geoptimaliseerd om een goede virtual reality-ervaring te bieden op smartphones. Ook heeft Google onder de motorkap een boel veranderd.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Home
Google Home

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu