De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Android nieuws #29: EU-boete voor Google en alles over Fuchsia OS

Thomas Haenen
21 juli 2018, 14:41
3 min leestijd
Android nieuws #29: EU-boete voor Google en alles over Fuchsia OS

Android Planet houdt je zeven dagen per week op de hoogte van al het beste nieuws, maar het kan gebeuren dat je de afgelopen dagen het nieuws niet hebt kunnen volgen. Daarom brengen we je elke zaterdag een weekoverzicht van het belangrijkste Android-nieuws.

Lees verder na de advertentie.

Google krijgt EU-boete van 4,3 miljard euro voor Android

De Europese Unie kondigde deze week een boete aan van 4,3 miljard euro. Google wordt bovendien verplicht om binnen 90 dagen aanpassingen te maken aan Android, wil het meer boetes in de toekomst te voorkomen. Waarschijnlijk wordt Google verplicht om fabrikanten de mogelijkheid te geven meer eigen apps te installeren op Android-smartphones. Bedrijven als Samsung, Huawei en HTC kunnen er dan bijvoorbeeld voor kiezen om Chrome weg te laten, en een eigen browser mee te leveren.

“Android heeft meer keuze voor iedereen gecreeerd, niet minder. Een levendig ecosysteem, snelle innovatie en lagere prijzen zijn klassieke kenmerken van robuuste concurrentie. We zullen in beroep gaan tegen de beslissing van de Commissie,” laat een woordvoerder van Google ons weten in een reactie.

→ Lees meer over de recordboete van de EU voor Google

Huawei onthult P Smart Plus met vier camera’s

Huawei P Smart Plus officieel

De Huawei P Smart Plus heeft een voorkantvullend scherm van 6,3 inch, met een resolutie van 2340 bij 1080 pixels. Bovenin het scherm zit een inkeping voor de camera’s en enkele sensoren. Dat is opmerkelijk: de gewone P Smart had ook een randloos scherm, maar geen notch. Wel zijn de randen dankzij de inkeping nog een stukje kleiner.

Zowel voorop als achterop zit een dubbele camera. Steeds meer goedkope smartphones bieden een extra lens aan de achterkant, en ook bij de P Smart was deze feature al aanwezig. Nieuw is voor het eerst de aanwezigheid van een extra camera voorop. Het toestel is vanaf 8 augustus in Nederland te koop voor 349 euro.

→ Ontdek alle Huawei P Smart Plus specificaties

‘Samsung heeft drie versies van de Galaxy S10 in ontwikkeling’

Samsung Galaxy X tweede scherm

De Samsung Galaxy S10 verschijnt in versies van 5,8 inch, 6,1 inch en 6,4 inch, zo claimt Ming-Chi Kuo. Kuo is een analist die bronnen heeft bij het productieproces, en wist in het verleden vaak als eerste informatie over de nieuwe smartphones van Apple naar buiten te brengen. Het is dus zeer aannemelijk dat zijn claims over de Galaxy S10 straks kloppen.

Naast het schermformaat zouden er nog andere verschillen zitten in de drie modellen. Het kleinste instapmodel wordt voorzien van een vingerafdrukscanner op de zijkant. Bij de grotere modellen gebruikt Samsung volgens Kuo een ultrasone vingerafdrukscanner die in het scherm verwerkt zit. Ook daar horen we al jaren geruchten over, maar het lijkt erop dat het Samsung met de S10 eindelijk gaat lukken.

→ Alles over de drie Samsung Galaxy S10-modellen

Dit moet je weten over Fuchsia OS, Google’s opvolger van Android

fuchsia 2018

We horen al bijna twee jaar geruchten over Fuchsia OS, een nieuw project waar Google in het diepste geheim aan zou werken. Overal zijn sporen van de software ontdekt: vacatureteksten bij Google, broncodes van bestaande software en uitspraken van topmensen. Toch weten we nog altijd niet wat Fuchsia OS precies gaat veranderen. Bloomberg heeft nu informatie opgegraven die suggereert dat het een groots project wordt dat op termijn zelfs Android moet vervangen.

Google werkt in het geniep aan Fuchsia, een besturingssysteem voor elk slim apparaat in je huishouden. Van smartphones tot speakers tot laptops tot zelfs koelkasten: alles kan straks misschien op Fuchsia gelopen. Android is daarentegen nog altijd vooral gericht op smartphones, al zijn er ook varianten voor in de auto en smartwatches. Met Fuchsia kan Google een verse start maken.

Het Fuchsia-team heeft desalniettemin een ambitieuze tijdlijn. Binnen nu en drie jaar moet Fuchsia al gebruikt worden om stemgestuurde speakers en andere slimme apparaten voor in huis aan te sturen. De volgende stap is laptops, computers en andere grote apparaten. Vervolgens hoopt het team binnen vijf jaar Android te kunnen vervangen op smartphones.

→ Hoe Google met Fuchsia Android wil vervangen lees je hier

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu