Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Android nieuws #3: HTC One M10 en nieuw beveiligingslek in Android

Redactie
23 januari 2016, 13:15
3 min leestijd
Android nieuws #3: HTC One M10 en nieuw beveiligingslek in Android

Android Planet voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag het nieuwsoverzicht  met Android nieuws!

Lees verder na de advertentie.

Gerucht: HTC One M10 vanaf april verkrijgbaar

HTC One M7 terugblik

Ondanks de grotere focus op wearables en virtual reality zal HTC nog dit kwartaal een nieuwe high-end smartphone presenteren in de vorm van de One M10. Het toestel ligt naar verluidt vanaf april in de winkels. De geruchten zouden erop wijzen dat HTC in maart en dus pas na het Mobile World Congress (22 – 25 februari) een nieuwe smartphone uit de doeken doet. Geruchten gaan dat het vlaggenschip beschikt over Qualcomms nieuwe Snapdragon 820-chipset en een accu met een capaciteit van 3000 mAh. Ook zal de M10 waarschijnlijk beschikken over een vingerafdrukscanner en een behuizing van metaal. Foto`s schiet de HTC-smartphone naar verluidt met een 23 megapixel-camera.

5 vragen over het nieuwe beveiligingslek in Android beantwoord

beveiligingslek android

Android-gebruikers werden deze week opgeschrikt door nieuws over een nieuw beveiligingslek dat veel Android-toestellen kwetsbaar maakt. Het is een lek in de Linux-kernel dat een hoop narigheid kan veroorzaken op je toestel. De fout bestaat al sinds 2012, maar is nu pas door het bedrijf Perception Point ontdekt. Aangezien Android op Linux is gebaseerd, is het mobiele besturingssysteem ook kwetsbaar. Het lek kan gebruikers complete root-toegang geven tot systemen. Linux-systemen zullen snel een update krijgen om het lek te dichten, al stelde Google later een patch voor het beveiligingslek beschikbaar. In dit artikel  hebben we de feiten over de problemen op een rijtje gezet.

WhatsApp binnen enkele weken volledig gratis te gebruiken

whatsapp bellen android newsflash

Binnen een aantal weken kan iedereen WhatsApp gratis gebruiken. De chatdienst werkte voorheen met betaalde abonnementen, al werden die doorgaans na het eerste jaar gratis verlengd. WhatsApp wil geld gaan verdienen door bedrijven te laten betalen voor communicatie met hun klanten. Mogelijk krijgen zij tegen betaling meer mogelijkheden om met grote groepen in contact te komen. Voor gebruikers was het voorheen zo dat ze na een proefperiode van één jaar moesten betalen voor WhatsApp, al werd deze `regel` niet strak nageleefd. Vaak werd het abonnement gratis verlengd omdat veel gebruikers niet beschikten over een creditcard om dit te verlengen.

HTC maakt mogelijk volgende twee Nexus-toestellen

htc one a9 review 3

Volgens geruchten is HTC het bedrijf dat dit jaar twee Nexus-toestellen gaat maken. Het zou gaan om een toestel met een 5 inch-scherm en een tweede toestel met een 5.5 inch-scherm. Hoewel het een gerucht is, zou het niet de eerste keer zijn dat HTC Nexus-apparaten levert. Sterker nog: in 2010 was HTC het eerste bedrijf dat een Nexus-smartphone maakte. Dit  was de Nexus One, dat toen nog Android 2.1 (Eclair) draaide. Neem het nieuwe gerucht echter wel met een korrel zout. Hoewel het niet compleet onwaarschijnlijk is dat HTC de nieuwe Nexus-toestellen gaat maken, liet het bedrijf eerder deze maand nog weten zich minder te focussen op smartphones en zich meer te richten op virtual reality en wearables.

`Een derde Android-gebruikers stelt geen toegangscode in`

smartphones in 2015

Een derde van alle Android-gebruikers heeft zijn toestel niet beveiligd met een toegangscode. Encryptie zou maar bij een op de tien toestellen zijn ingeschakeld. Het lijkt dat Android-gebruikers minder geneigd zijn om hun toestel te beveiligen dan iOS-gebruikers, waar slechts 5 procent van de toestellen niet over een toegangscode beschikt. Dit hangt er wellicht ook mee samen dat iPhones vanaf de 5S beschikken over een vingerafdrukscanner, die het ver- en ontgrendelen gemakkelijker maakt. Bij Android beschikken lang niet alle toestellen over een dergelijke scanner. Ook is encryptie niet standaard bij Android ingeschakeld. Vanaf Android 6.0 (Marshmallow) worden fabrikanten verplicht om de versleuteling in te schakelen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu