Android nieuws #32: nieuw Android-lek en Apple-fans lyrisch over Android

Redactie
8 augustus 2015, 12:35
3 min leestijd
Android nieuws #32: nieuw Android-lek en Apple-fans lyrisch over Android

Android Planet voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag de  AP newsflash  met Android nieuws!

Lees verder na de advertentie.

Je kon er afgelopen week niet omheen: de Stagefright– en Certifi-gate-lekken die de veiligheid van Android bedreigen. Daarnaast werd duidelijk dat de adoptie van Android Lollipop toeneemt, maar dat het platform van Google erg gefragmenteerd blijft.

Nieuw  Android-lek: Certifi-gate geeft volledig toegang tot je toestel

android lek malware android nieuws

Na Stagefright is er opnieuw een groot beveiligingsprobleem in Android opgedoken. Beveiligingsonderzoekers van Check Point hebben aangetoond hoe via de remote support-functies Android geheel is over te nemen. Check Point noemt het lek Certifi-gate, vernoemd naar het spoofen van het beveiligingscertificaat dat nodig is om van de remote support-functies misbruik te maken.

Fabrikanten maken het bij Android mogelijk om op afstand online ondersteuning te bieden. Dit gebeurt via remote support, waarbij Android met een beveiligingscertificaat de fabrikant controleert. Als een kwaadwillende een dergelijk beveiligingscertificaat misbruikt, krijgt hij  volledige toegang tot het Android-systeem. Hierdoor kan hij  alleen  meekijken met de gebruiker of juist de controle overnemen. Het is niet mogelijk om je te beschermen tegen Certifi-gate: de beveiligingscertificaten krijgen standaard door remote support alle Android-rechten toegewezen.

Check Point heeft een app uitgebracht waarmee Android-gebruikers kunnen controleren of de kwetsbaarheid op hun apparaat voorkomt. Het beveiligingsbedrijf heeft het lek bij fabrikanten gemeld, die werken aan het verspreiden van een patch voor Certifi-gate. Nexus-toestellen zijn niet kwetsbaar voor Certifi-gate.

Zo reageren Android-fabrikanten op het ernstige Stagefright-lek.

Android nog steeds erg gefragmenteerd

android nieuws

Uit cijfers van Google Play blijkt dat het aantal Android-toestellen dat op Android Lollipop draait de afgelopen twee maanden is gestegen. Lollipop, dat momenteel bestaat uit Android 5.0 en Android 5.1, staat nu op 18,1 procent van alle Android-toestellen. Hierbij is Android 5.0 verantwoordelijk voor 15,5 procent, en  Android 5.1 voor 2,6 procent.  De meeste toestellen draaien echter op Android KitKat (39,3 procent), en ook oudere – en minder veilige – versies als Jelly Bean (33,6 procent), Ice Cream Sandwich (4,1), Gingerbread (4,6) en Froyo (0,3) zijn nog goed vertegenwoordigd. Het zorgt ervoor dat Android nog steeds enorm gefragmenteerd is, met alle nadelige gevolgen van dien.

2015 is het jaar van de teleurstellende Android-vlaggenschepen

android-2015

Als er één ding is dat 2015 aantoont, is dat fabrikanten zoekende zijn naar iets nieuws. Terwijl we enkele jaren geleden wild werden van elke upgrade van de schermresolutie, proberen fabrikanten dit jaar te imponeren met QHD-schermen die weinig meer bieden dan een goed full-hd-scherm. Hetzelfde geldt grotendeels voor de hardware: hier en daar een processortje of gigabytetje extra, maar dat is anno 2015 niet meer zo boeiend als een paar jaar geleden. We zijn daarom een beetje teleurgesteld in hetgeen dat 2015 ons tot nu toe heeft geboden. Een overzicht.

OnePlus komt later dit jaar met derde smartphone

oneplus 2

OnePlus brengt voor het einde van dit jaar nog een smartphone uit. Het is onduidelijk om welk toestel het gaat, maar het lijkt vast te staan dat het er komt, zo bevestigt OnePlus-topman Carl Pei. Hij  vertelt in een interview met USA Today dat het bedrijf van plan is om dit jaar nog een smartphone op de markt te brengen. Hierbij wordt gemikt op een release rond Kerst. De OnePlus-topman geeft aan dat het toestel indrukwekkend wordt, maar wil verder geen informatie vrijgeven. Mogelijk gaat het om een kleinere variant van de OnePlus 2  waar al maanden geruchten over gaan. Ook is het mogelijk dat er een smartphone met betere specs dan de OnePlus 2 wordt uitgebracht, die mogelijk beschikt  over een QHD-scherm.

iPhone-gebruikers lyrisch over Android (als ze denken dat het iOS 9 is)

iPhone-gebruikers zijn lyrisch over Android als ze denken dat ze voor de eerste keer iOS 9 zien. Zelfs een zelfbenoemde “Samsung-fanboy” ziet niet in dat iOS eigenlijk heel erg op Android lijkt. Ouch.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu