Android nieuws #35: OnePlus 7T gelekt, Android 10 release en Fairphone 3

Wouter Nijsen
31 augustus 2019, 16:57
3 min leestijd
Android nieuws #35: OnePlus 7T gelekt, Android 10 release en Fairphone 3

Op Android Planet lees je zeven dagen per week al het beste Android-nieuws, maar het kan gebeuren dat je de afgelopen dagen alle ontwikkelingen niet hebt kunnen volgen. Daarom brengen we je elke zaterdag een weekoverzicht van het belangrijkste Android-nieuws.

Lees verder na de advertentie.

‘OnePlus 7T krijgt 90Hz-scherm, snellere Snapdragon 855 Plus en meer’

De OnePlus 7T krijgt enkele features die tot nu toe alleen bij de OnePlus 7 Pro te vinden waren. Volgens informatie van smartphone-insider Ishan Agarwal heeft de 7T een 90Hz-scherm. Dat is best opvallend, want zijn voorganger – de OnePlus 7 – had een scherm met een standaard ververssnelheid van 60Hz. OnePlus lijkt deze feature nu ook naar de reguliere 7T te willen brengen, en niet meer exclusief te houden aan het Pro-model. Het scherm zou bovendien met 6,55 inch iets groter zijn dan voorheen (6,41 inch) en daarnaast een kleinere notch hebben. Door het forsere display is de accucapaciteit iets gegroeid (van 3700 naar 3800 mAh), terwijl de smartphone wordt aangedreven door de Snapdragon 855 Plus-chip.

→ Lees verder over de specificaties van de OnePlus 7T

‘Huawei Mate 30 mag niet met Android of Google-diensten verkocht worden’

huawei mate 30 zonder android

Dit nieuws is afkomstig van Reuters, dat een Google-woordvoerder gesproken zegt te hebben. Google wil zich met de maatregel aan de regels van de Verenigde Staten houden, die dreigen met een verbod op Huawei. Voorlopig is dit verbod met 90 dagen uitgesteld, maar nieuwe producten zijn uitgezonderd van deze uitstelperiode, waaronder dus de Mate 30-lijn van Huawei. De Mate 30 is het eerste nieuwe vlaggenschip van het bedrijf dat uitgebracht wordt na het verbod dat president Donald Trump heeft ingesteld. Gebruikers kunnen hierdoor ineens geen apps meer downloaden uit de Play Store en geen gebruik meer maken van populaire diensten als Google Maps.

→ Lees verder over de Huawei Mate 30 zonder Google-diensten

‘Android 10 vanaf 3 september beschikbaar voor Pixel-telefoons’

Gids Android-smartphone beveiliging

Een medewerker van Googles supportafdeling heeft aan website PhoneArena bevestigd dat Android 10 op dinsdag 3 september verschijnt voor de Pixel-telefoons. De Google Pixel 3Pixel 3 XLPixel 3aPixel 3a XL en Pixel 2 en Pixel 2 XL ontvangen de update dan meteen. Ook de originele Google Pixel en Pixel XL uit 2016 worden van een Android 10-update voorzien, ondanks dat Google bij de release maar twee jaar aan Android-upgrades beloofde. Na de officiële release van Android 10 is het aan andere fabrikanten – zoals Samsung, OnePlus en Nokia – om hun eigen smartphones bij te werken. Hoe lang dit duurt en welke telefoons de update krijgen, verschilt per fabrikant.

→ Lees verder over de release van Android 10 op 3 september

Google stopt updates voor Chromecast 1: dit heb je aan een upgrade

Chromecast 1-ondersteuning

Google heeft al enkele maanden geen grote updates meer uitgebracht voor de eerste Chromecast. De mediaspeler draait blijkbaar nog op software die gebaseerd is op versie 70 van de Chrome-browser. Nieuwere Chromecast-modellen draaien op software gebaseerd op Chrome 74, een versie die ruim een half jaar nieuwer is. Wel verschijnen nog kleinere beveiligingsupdates voor het apparaat. Gebruikers van de eerste Chromecast hoeven zich dus geen zorgen te maken over eventuele kwetsbaarheden: die worden aangepakt door Google. Eventuele nieuwe features, zoals een aangepast homescreen of meer Cast-opties, worden niet meer toegevoegd.

→ Lees verder over de ondersteuning van de Chromecast 1

Fairphone 3 officieel: eerlijke smartphone is eenvoudig te repareren

Fairphone 3

De Fairphone 3 is de opvolger van de Fairphone 2, die eind 2015 uitkwam en sinds dit voorjaar niet meer te koop is. De smartphone verschijnt op 3 september in Nederland voor een adviesprijs van 450 euro. Waar praktisch alle moderne smartphones alleen door specialisten te repareren zijn, wil Fairphone dat je de Fairphone 3 zelf kan fixen. Het plastic toestel heeft een afneembare achterkant, waarna je de accu kan vervangen. Door dertien schroefjes los te halen met de meegeleverde schroevendraaier, is het scherm los te halen van de behuizing. Is het display kapot vanwege een val of krassen, dan zet je dus eenvoudig een nieuwe in het toestel. Het is ook mogelijk om zes andere onderdelen te vervangen.

→ Lees verder over de aankondiging van de Fairphone 3

Video van de week: Samsung Galaxy Note 10 Plus review

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu