De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Android nieuws #36: Android 10 release en het beste van IFA 2019

Wouter Nijsen
7 september 2019, 17:08
4 min leestijd
Android nieuws #36: Android 10 release en het beste van IFA 2019

Op Android Planet lees je zeven dagen per week al het beste Android-nieuws, maar het kan gebeuren dat je de afgelopen dagen alle ontwikkelingen niet hebt kunnen volgen. Daarom brengen we je elke zaterdag een weekoverzicht van het belangrijkste Android-nieuws.

Lees verder na de advertentie.

Google brengt Android 10 officieel uit: 4 belangrijke vragen beantwoord

android naam

We hebben even op moeten wachten, maar eindelijk is het zover: Google heeft Android 10 officieel beschikbaar gemaakt. Het bedrijf bracht de afgelopen maanden verschillende bèta’s uit om de update te testen en nu alle plooien zijn gladgestreken, is het tijd voor de definitieve release. De belangrijkste vernieuwing van Android 10 is de systeembrede donkere modus. Hiermee krijgt het besturingssysteem een compleet nieuwe, donkere look. Bijvoorbeeld de instellingen-app gebruikt donkere kleuren en ook bij andere Google-apps – zoals Google Agenda, Foto’s en Keep – zie je dan een zwarte achtergrond.

→ Lees verder over de release van Android 10

Samsung brengt opvouwbare Galaxy Fold niet in Nederland uit

Nieuwe Samsung Galaxy Fold release

Na de Galaxy Fold te hebben verbeterd, brengt Samsung de opvouwbare smartphone opnieuw uit. Het apparaat verschijnt eerst in Zuid-Korea, maar komt helaas niet naar Nederland. “Helaas hebben we vanwege de beperkte beschikbaarheid van Galaxy Fold ons wereldwijde lanceringsplan moeten herzien”, zo liet een woordvoerder deze week weten. Toen de Galaxy Fold een aantal maanden geleden werd uitgebracht, kwamen snel problemen aan het licht. De Galaxy Fold zou oorspronkelijk begin mei verschijnen, maar werd uitgesteld nadat het scherm bij veel reviewers direct kuren vertoonde.

→ Lees verder over de release van de Samsung Galaxy Fold

Sony Xperia 5 officieel: dit is het nieuwe compacte vlaggenschip

sony xperia 5 officieel

Deze week vond de jaarlijkse technologiebeurs IFA plaats in Berlijn en Sony presenteerde hier zijn nieuwste vlaggenschip. Met een display van 6,1 inch is de Xperia 5 een stukje kleiner dan de Xperia 1 (6,5 inch), waardoor de telefoon makkelijker met één hand te bedienen is. Opvallend is dat Sony opnieuw kiest voor een scherm met een dunne rand aan de boven- en onderkant, waardoor een notch of cameragat overbodig is. Het display heeft een beeldverhouding van 21 bij 9 en daardoor oogt het langwerpiger dan bij veel andere smartphones. Door die beeldverhouding kun je films in volledig formaat (zonder zwarte balken aan de boven, onder- of zijkant) kijken.

→ Lees verder over de aankondiging van de Sony Xperia 5
→ En check onze preview van de Sony Xperia 5

Nokia 6.2 en 7.2 officieel: Android One-telefoons met driedubbele camera

De Nokia 6.2 is de opvolger van de populaire Nokia 6.1. Het toestel beschikt over een vernieuwd design, waarbij het scherm een groter deel van de voorkant vult. Het display is 6,3 inch groot, ondersteunt hdr en heeft een full-hd-resolutie. Bovenin het scherm zit een kleine, waterdruppel-achtige notch voor de selfiecamera. De nieuwe Nokia 7.2 heeft een primaire camera van 48 megapixel, die wordt bijgestaan door een 8 megapixel-groothoeklens en 5 megapixel-dieptesensor. Volgens HMD Global zijn de camera’s vooral verbeterd om mooiere foto’s in het donker te maken, bijvoorbeeld door de toevoeging van een losse nachtmodus. Hierbij neemt de 7.2 meer tijd om licht op te vangen, wat moet leiden tot een scherpere foto.

→ Lees verder over de presentatie van de nieuwe Nokia’s
→ En check onze preview van de Nokia 6.2 en 7.2

Motorola One Zoom en Moto E6 Plus: betaalbare smartphones met nadruk op camera’s

Motorola heeft tijdens IFA 2019 twee nieuwe smartphones gepresenteerd. Het meest opvallende kenmerk van de Motorola One Zoom is zonder meer de vierkante camerabult met daarin plaats voor vier sensoren. De 48 megapixel-hoofdcamera maakt net als de OnePlus 7 Pro gebruik van de quad bayer-techniek. Hierbij worden 48 megapixels uiteindelijk gecombineerd tot een 12 megapixel-plaatje. Dit levert meer details, betere kleuren en een hoger contrast op. De hoofdsensor wordt bijgestaan door een 16 megapixel-groothoeklens voor het maken van groepsfoto’s. Ook is er een 8 megapixel-telefotolens en 5 megapixel-dieptesensor aanwezig. De Motorola One Zoom beschikt zodoende over ’10 x hybrid zoom’.

→ Lees verder over de Motorola One Zoom en Moto E6 Plus

Deze 3 verbeteringen maken de Google Assistent nog handiger

google assistent ambient mode

Google heeft tijdens IFA 2019 diverse verbeteringen aangekondigd voor de Google Assistent. De nieuwe Ambient Mode van de Google Assistent wordt ingeschakeld zodra jij je Android-telefoon aan de oplader legt. Terwijl de accu bijvult, krijg je een speciale interface te zien waarop bijvoorbeeld notificaties en reminders worden getoond. Gebruik je de telefoon niet, dan verandert ‘ie in een soort digitaal fotolijstje, waarbij kiekjes vanuit Google Foto’s worden getoond. Ook nieuw is dat je voortaan de Google Assistent kunt vragen om een audio- of videogesprek te starten met WhatsApp.

→ Lees verder over de verbeteringen van de Google Assistent

Video van de week: zo zet je app-meldingen uit op je Android-telefoon

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu