De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Android nieuwsoverzicht week 37: KitKat blijft groeien en Nexus 9 komt eraan

Gijs Ettes
13 september 2014, 12:34
5 min leestijd
Android nieuwsoverzicht week 37: KitKat blijft groeien en Nexus 9 komt eraan
android nieuws android nieuwsoverzicht

AndroidPlanet voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag dit weekoverzicht met Android nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen in de wereld van Android.

Lees verder na de advertentie.

Deze week stond het Android nieuws onder andere in het teken van Popcorn Time, de toenemende groei van KitKat en de naderende release van de Galaxy Note 4. Het nieuwe Samsung-toestel is sinds deze week te reserveren.

KitKat blijft maar doorgroeien

KitKat Android nieuws

Google heeft de nieuwe distributiecijfers van Android bekendgemaakt. De grote binnenkomer is dat Android 4.4 KitKat op 24,5 procent van alle Android-devices staat. Dat betekent dus dat een kwart van alle Android-smartphones en -tablets op de laatste versie van Android draait. Daarmee groeit KitKat binnen één maand met zo’n 3,6 procent, en die cijfers zijn hoopvol voor de fragmentatie van Android: één van de grootste kritiekpunten waar bijvoorbeeld Apple vaak op hamert. Op de eerste plek blijft Jelly Bean staan met een gecombineerde 53,8 procent. Jelly Bean blijft ook nog licht groeien. Op de derde plek staat  Gingerbread met zo’n 11,4 procent. Toestellen met deze versie, die veelal zo’n vier tot vijf jaar oud zijn, worden waarschijnlijk voornamelijk in opkomende markten gebruikt.

‘HTC Nexus 9 release vindt nog deze maand plaats’

nexus 9 release

Uit juridische documenten van chipmaker NVIDIA blijkt dat de Nexus 9 release in het derde kwartaal, dat deze maand eindigt, zal plaatsvinden. De documenten zijn geopendbaard in aanloop naar de rechtzaak tussen NVIDIA, Qualcomm en Samsung over patenten die betrekking hebben op gpu-technologie. De Nexus 9 wordt door HTC gemaakt, maar beschikt ook over een 64-bits Tegra K1-processor uit de stal van NVIDIA. Over welke specs de tablet nog meer beschikt, is niet bekendgemaakt. Wel doken er in juni vermeende specificaties van het toestel op. Zo zou de Nexus 9 beschikken over een 8,9 inch-scherm met een QHD-resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Verder heeft de tablet naar verluidt 2GB aan werkgeheugen en 16 of 32GB aan opslagruimte.

Geld terugvragen aankopen Google Play verlengd naar twee uur

geld terugvragen Google Play

Google Play gaat gebruikers de mogelijkheid geven om binnen twee uur na hun aankoop geld terug te vragen. Hierdoor kun je tot twee uur na de aanschaf van een game of een app het aankoopbedrag terugvragen, bijvoorbeeld als de app niet bevalt of niet goed werkt. De normale tijdsperiode voor geld terugvragen bij Google Play is vijftien minuten. Die tijdsperiode geldt al sinds december 2010  en is  sinds deze week dus  verlengd. Als je een app of game hebt gekocht, kun je in Google Play naar dezelfde pagina van de app of game gaan. Hier komt, vaak tot twee uur na de aankoop, een knop te staan waarmee je het aankoopbedrag kunt terugvragen. Deze knop staat links van de ‘open’ knop, helemaal bovenaan in Google Play. Niet alle ontwikkelaars bieden klanten de mogelijkheid om geld terug te vragen voor een app of een game, maar in de meeste gevallen kun je het gewoon wel terugvragen.

Populariteit Popcorn Time leidt tot vragen in Tweede Kamer

Popcorn Time populair

De illegale filmdienst Popcorn Time is populair in ons land. Eind vorige maand meldden we dat de dienst inmiddels op ruim 1,3 miljoen Nederlandse apparaten is geïnstalleerd en dat dit aantal dagelijks groeit met 15.000 installaties. Elke dag kijken zo’n 100.000 Nederlanders naar de nieuwste films en series via Popcorn Time en dat heeft geresulteerd in kamervragen van VVD’er Jeroen van Wijngaarden. Het Tweede Kamerlid vraagt aan Fred Teeven, Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, hoe de filmdienst aan banden gelegd kan worden. Een aanpassing van de wet om illegale streamingdiensten te bestrijden, zou daarbij wenselijk zijn. Van Wijngaarden vraagt de staatssecretaris ook of deze van mening is of het raadzaam is om niet-juridische oplossingen te zoeken om diensten als Popcorn Time te bestrijden. Het kamerlid vindt dat de streamingdienst zorgt voor ‘oneerlijke en valse concurrentie’ met legale downloaddiensten en acteurs en filmmakers benadeelt. Op 24 september aanstaande zullen de vragen aan bod komen tijdens het algemeen overleg over auteursrecht.

Kom stage lopen bij AndroidPlanet.nl!

androidplanet logo stage

Lijkt stage lopen bij de beste Android-nieuwssite van Nederland jou ook wel wat? Meld je dan nu aan! Voor de periode vanaf januari/februari 2015 zijn we namelijk op zoek naar een enthousiaste stagiair(e) om onze redactie te versterken. AndroidPlanet voorziet dagelijks tienduizenden bezoekers van het laatste nieuws omtrent mobiele technologie, de leukste apps, tips en reviews van toestellen en accessoires. AndroidPlanet maakt onderdeel uit van BigSpark, een online uitgeverij uit Nijmegen die ook verantwoordelijk is voor iPhoned.nl.

Wij zoeken naast enthousiasme ook iemand die affiniteit heeft met smartphones, tablets en alles wat te maken heeft met Android. Ook is het natuurlijk van belang dat je passie hebt voor schrijven en dat je het leuk vindt om je te verdiepen in de nieuwste gadgets, toestellen, apps en ontwikkelingen in de wereld van mobiele technologie. Als stagiair ondersteun je de redactie in de dagelijkse nieuwsvoorziening en krijg je ruimte om jezelf te ontwikkelen en eigen ideeën en artikelen uit te werken.

Lees meer over stage lopen bij AndroidPlanet.

Galaxy Note 4 nu te reserveren, en dit zijn de beste  deals

Galaxy Note 4 actie

Samsung heeft vorige week de Galaxy Note 4 geïntroduceerd, het nieuwe toptoestel van het bedrijf. De phablet heeft een 5,7 inch amoled-scherm met een QHD-schermresolutie van 2560 bij 1440 pixels, een quadcore-processor met een kloksnelheid van 2,7GHz, 3GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagruimte dat met een microSD-kaart kan worden uitgebreid.

De Galaxy Note 4 is vanaf 10 oktober in Nederland verkrijgbaar in de kleuren Charcoal Black, Frost White, Bronze Gold en Blossom Pink. De verkoopadviesprijs bedraagt 799 euro, maar je krijgt het toestel veelal gratis bij een tweejarig abonnement. Hieronder vind je de beste aanbiedingen die dagelijks worden bijgewerkt.

Samsung Galaxy Note 4

Samsung Galaxy Note 4 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Samsung Galaxy Note 4 prijzen. Bekijk alle Samsung smartphones.

Alle Samsung smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu