De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Android weekoverzicht #38: Android L release nadert en alles over Google Play Kiosk

Gijs Ettes
20 september 2014, 12:31
4 min leestijd
Android weekoverzicht #38: Android L release nadert en alles over Google Play Kiosk
android nieuws android nieuwsoverzicht

AndroidPlanet voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag dit weekoverzicht met Android nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen in de wereld van Android.

Lees verder na de advertentie.

Deze week stond het Android nieuws onder andere in het teken van Android L, de verschijning van de eerste Android One-telefoons en Google Play Kiosk, dat Nederlandse Google Play-gebruikers de mogelijkheid biedt om tijdschriften en abonnementen aan te schaffen.

Lees ook:

‘Android L verschijnt in september’

android l release

Android L komt nog deze maand uit. Dat meldt Motorola tegenover een klant die vraagt wanneer de Android L-update voor zijn Moto G verschijnt. Het bedrijf staat erom bekend snel Android-updates naar zijn toestellen uit te rollen, maar dat gebeurt logischerwijs niet sneller dan Google, die de originele updates verspreidt. Volgens Motorola krijgen de Moto X, Moto G en Moto E de update naar Android L in september. We zijn heel benieuwd of die informatie klopt, maar het is aannemelijk dat Motorola al weet wanneer Android L beschikbaar komt of de code zelfs al heeft ontvangen, waardoor de firmware-updates al zijn voorbereid. Android L brengt onder andere een vernieuwd design en koppelt kleuren van apps aan de notificatiebalk, wat een mooi effect geeft. Daarnaast zijn de animaties drastisch verbeterd, waardoor de besturing veel logischer overkomt. Tot slot is het multitaskscherm een soort carrousel met apps en tabbladen, is er een niet-storen-functie en zijn er zwevende notificaties die de melding direct in beeld tonen.

Stock-browser in oudere Androidversies kwetsbaar: oplossing

android stock-browser

Heb je Android 4.3 of een oudere versie van Googles besturingssysteem en surf je met de stock-browser, dan loop je het risico dat je gegevens tijdens het surfen worden gekaapt. Volgens beveiligingsonderzoeker Rafay Baloch bevat de stock-browser een ernstige privacybug, waardoor iedere website de gegevens van een andere website kan uitlezen. Ook sessiecookies zijn te kapen, waardoor kwaadwillenden sessies kunnen overnemen. In tegenstelling tot Chrome en de browser in Android 4.4+  (KitKat) neemt de stock-browser van oudere Android-versies het niet zo nauw met de zogenoemde same origin policy, die voorkomt dat websites cookies van andere domeinen kunnen uitlezen. En dat is een enorm probleem, aangezien circa driekwart van alle Android-gebruikers nog Android 4.3 of een oudere versie draait. Om te voorkomen dat bijvoorbeeld jouw inloggegevens worden onderschept, is het aan te raden om enkel nog te surfen met de Chrome-browser of een andere niet op de AOSP-browser gebaseerde browser, zoals Firefox of Dolphin.

Eerste Android One-telefoons onthuld, kosten 81 euro

Android One-telefoons

Google heeft tijdens een persbijeenkomst in India de eerste Android One-telefoons onthuld. De toestellen zijn bedoeld voor opkomende landen en dragen een prijskaartje van 6399 rupee, wat omgerekend neerkomt op 81 euro. Aanvankelijk verschijnen de goedkope smartphones alleen in India, Indonesië, de Filipijnen en andere Zuid-Aziatische landen, maar vanaf volgend jaar moeten ze op meer plekken in de wereld beschikbaar worden. Of Nederland en België ook daartoe behoren, is niet bekend. Android One is het nieuwe platform van Google en laat consumenten in opkomende landen kennismaken met goedkope, maar capabele smartphones. In India zijn de fabrikanten Micromax, Spice en Karbonn verantwoordelijk voor de hardware. De eerste Android One-telefoons beschikken over een 4,5 inch-scherm (854 bij 480 pixels), 1GB aan werkgeheugen en een 1,3GHz-quadcore-processor. Verder is er dualsim-ondersteuning aan boord, een fm-radio en een sleuf voor micro-sd. Dat laatste is wenselijk, aangezien de opslag slechts 4G bedraagt.

Galaxy Note 4 vanaf 17 oktober te koop in Nederland

Samsung Galaxy Note 4

De Samsung Galaxy Note 4 release vindt op 17 oktober plaats in Nederland, zo heeft Samsung aan AndroidPlanet laten weten. De nieuwe phablet van de Zuid-Koreaanse fabrikant krijgt een adviesprijs van 799 euro, maar is in combinatie met de meeste tweejarige abonnementen gratis in huis te halen. In combinatie met een Tele2 abonnement betaal je bijvoorbeeld 43 euro per maand, waarbij je het toestel voor niets krijgt en de beschikking hebt over 150 belminuten/sms’jes en een databundel van 1GB. De Note 4  verbetert zijn voorganger op een groot aantal punten en is daarmee een van de snelste (en overigens ook duurste) smartphones van dit moment. De  phablet  valt op door het grote 5,7 inch-scherm met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Daarnaast zijn de camera’s verbeterd en is er een vlottere Snapdragon 805-chip aan boord. Het toestel komt standaard met 3GB aan werkgeheugen en 32GB aan uitbreidbare opslagruimte.

Samsung Galaxy Note 4

Samsung Galaxy Note 4 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Samsung Galaxy Note 4 prijzen. Bekijk alle Samsung smartphones.

Alle Samsung smartphones met prijzen

Google Play Kiosk: alles wat je moet weten

Google Play Kiosk groot

Sinds afgelopen week is Google Play van een update voorzien die eindelijk de Newsstand – of in het Nederlands Kiosk – toevoegt aan Googles app-winkel. In deze categorie, die je opent vanuit het beginscherm van de Play Store-app, kun je terecht voor allerhande betaalde en (tijdelijk) gratis tijdschriften. Google Play is vanaf nu dus niet alleen goed voor apps, games, muziek, video’s en boeken, maar dus ook voor je favoriete bladen.

→ Lees alles wat je moet weten over Google Play Kiosk.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu