De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Android nieuws #39: Android Wear 2.0 uitgesteld, BlackBerry stopt smartphones

Thomas Haenen
1 oktober 2016, 13:55
4 min leestijd
Android nieuws #39: Android Wear 2.0 uitgesteld, BlackBerry stopt smartphones

Android Planet voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag het nieuwsoverzicht  met Android nieuws!

Lees verder na de advertentie.

‘Google werkt aan Andromeda OS, Pixel 3-laptop verschijnt in 2017’

Twitter overname Google

Google heeft vergevorderde plannen om Android en Chrome OS samen te brengen. Die samensmelting moet onder andere resulteren in de Pixel 3, een laptop die in de loop van 2017 verschijnt. De Pixel 3 is een laptop met een 12,3 inch-scherm, maar kan volgens de bron ook als tablet ingezet worden. Google zou verschillende versies in ontwikkelingen hebben. Het instapmodel heeft een Intel M3-processor, 32GB opslagruimte en 8GB werkgeheugen. Een duurdere variant wordt waarschijnlijk uitgerust met een Intel i5-processor, 128GB opslagruimte en 16GB opslagruimte.

De Pixel C zou lopen op Andromeda OS, een nieuw besturingssysteem dat Android en Chrome OS combineert. Geruchten dat Google de twee besturingssystemen wil combineren zoemen al jaren rond, maar werden dit weekend een stuk concreter. Het bedrijf zou Android willen voorzien van verschillende Chrome OS-features, waardoor het onder andere makkelijker wordt om meerdere apps tegelijk te openen. Dat zou het nieuwe besturingssysteem een stuk aantrekkelijker maken voor zakelijke gebruikers.

Android Wear 2.0 uitgesteld, krijgt wel Play Store

android wear 2.0 play store

Als je zit te wachten op Android Wear 2.0, dan moet je nog even geduld hebben. Google heeft namelijk besloten om het previewprogramma dat bij ontwikkelaars loopt te verlengen tot begin 2017. Deze vertraging is niet alleen om de software te verbeteren, maar ook om de Play Store toe te voegen. Met de Play Store in Android Wear 2.0 zul je naar apps kunnen zoeken en deze kunnen installeren of updaten. De Play Store is vrij volledig, want je kunt zelfs tussen accounts wisselen en deelnemen aan alpha- en bèta-testen.

Zoeken in de Play Store op je smartwatch kan op de verschillende manieren waarop je met Android Wear 2.0 kunt communiceren. Met de update kun je namelijk op je horloge schrijven, typen en zoekopdrachten inspreken. Heb je de app gevonden die je wil installeren, dan hoef je deze app niet ook nog op je smartphone te zetten. App-makers kunnen nu apps maken die exclusief werken op een smartwatch. De Play Store voor Android Wear komt vanuit de wensen van ontwikkelaars. App-makers willen namelijk dat het voor smartwatchgebruikers makkelijker wordt om apps te ontdekken.

Samsung maakt nieuwe Galaxy Note 7 releasedatum bekend

galaxy note 7 renders

Samsung zegt dat het de Galaxy Note 7 vanaf 28 oktober weer gaat verkopen, maar houdt daarbij wel een slag om de arm. Het bedrijf wil dat eerst alle bestaande bezitters van het toestel een nieuw, veilig exemplaar hebben. Als dat voltooid is, zullen er weer nieuwe exemplaren verkocht worden. Het bedrijft geeft niet expliciet aan of de releasedatum ook voor Nederland geldt, al geeft het bedrijf wel aan dat het om een datum voor heel Europa gaat.

Galaxy Note 7 pre-orders worden al eerder uitgeleverd. Samsung maakte onlangs bekend dat vroege bestellers van de smartphone het toestel vanaf 10 oktober kunnen verwachten. Voor het langere wachten worden zij door de fabrikant gecompenseerd met een geheugenkaart van 128GB. Dat is nog altijd ruim een maand later dan de geplande releasedatum van het toestel. Oorspronkelijk zou de Note 7 op 2 september in Nederland verschijnen.

BlackBerry schrapt eigen smartphones, gaat verder met partners

blackberry hardwaredivisie

De hardwaredivisie van BlackBerry wordt geschrapt, zo maakte het Canadese bedrijf deze week bekend bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. BlackBerry stopt per direct met het ontwikkelen van eigen smartphones en gaat zich focussen op software en de zakelijke markt. BlackBerry bracht ruim twintig jaar geleden, in 1996, zijn eerste product uit. De eerste mobiele telefoons van het bedrijf verschenen enkele jaren later. Lange tijd was BlackBerry de grootste verkoper van mobiele telefoons ter wereld, maar na de introductie van de eerste iPhone verdween die voorsprong snel.

Toch betekent dit nog niet helemaal het einde van BlackBerry op de mobiele markt. Smartphones van het bedrijf zullen blijven verschijnen, maar worden nu ontwikkeld en geproduceerd door andere bedrijven. BlackBerry ging onlangs een samenwerking aan met Alcatel, dat de DTEK50 produceerde. Het is een aangepaste versie van bestaand Alcatel-toestel, de Idol 4. Binnenkort komt daar een nieuw toestel bij. BlackBerry DTEK60 foto’s zijn inmiddels uitgelekt en ook de specificaties liggen al op straat.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu