Android nieuws #41: Android 6.0 beschikbaar, Sony Xperia Z5 en BlackBerry

Redactie
10 oktober 2015, 13:20
3 min leestijd
Android nieuws #41: Android 6.0 beschikbaar, Sony Xperia Z5 en BlackBerry

Android Planet voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag het nieuwsoverzicht  met Android nieuws!

Lees verder na de advertentie.

Google maakt Android 6.0 Marshmallow beschikbaar voor Nexus-toestellen

accupercentage

Google heeft deze week Android 6.0 Marshmallow beschikbaar gemaakt voor diverse Nexus-toestellen. Hierbij gaat het om de Nexus 5, Nexus 6, Nexus 7 (2013), Nexus 9 en Nexus Player. De Nexus 5X en Nexus 6P, die naar verwachting in november in de Benelux verschijnen, draaien standaard op het nieuwe besturingssysteem. De factory images van Android 6.0 zijn op deze pagina te downloaden voor de genoemde toestellen. In dit artikel leggen we uit hoe je een factory image op je Nexus kunt installeren. De Marshmallow-update wordt stapsgewijs ook voor toestellen van andere telefoonmakers uitgerold, waarbij zowel de fabrikant als je provider invloed hebben op wanneer deze beschikbaar wordt. Voor de meest recente data kun je ons Android Marshmallow update-overzicht raadplegen.

OnePlus 2 aanstaande maandag even zonder invite verkrijgbaar

oneplus 2 review

De lancering van de OnePlus 2 ging, net als die van zijn voorganger, alles behalve vlekkeloos. OnePlus beloofde een voorraad te hebben die 30 tot 50 keer zo groot was als bij de lancering van de OnePlus One, maar dat bleek zwaar overschat. Het gevolg was dat veel kopers lang moesten wachten om hun bestelling te ontvangen. Ook nu nog is de OnePlus 2 slecht verkrijgbaar, voornamelijk vanwege het feit dat er maar mondjesmaat nieuwe invites worden uitgedeeld. Om het leed wat te verzachten, heb je aanstaande maandag (12 oktober) even geen OnePlus 2 invite nodig om de `vlaggenschipdoder van 2016` te bemachtigen. Het toestel gaat die dag een uur lang in de vrije verkoop en wel tussen 12.00 en 13.00 uur Nederlandse tijd.

Google dicht Stagefright 2.0-lek in Android met patch

stagefright 2.0 patches

Google rolt een patch uit voor Stagefright 2.0, het lek dat eerder deze maand werd ontdekt door beveiligingsbedrijf Zimperium. De patch moet voorkomen dat kwaadwillenden kunnen inbreken op je smartphone. Volgens Google zijn er nog geen gevallen bekend waarbij een kwaadwillende ook daadwerkelijk misbruik heeft gemaakt van het Stagefright 2.0-lek om in te breken op iemands telefoon. De zoekgigant lost Stagefright 2.0 en toekomstige lekken op door te komen met maandelijkse beveiligingsupdates voor Android. Zo worden Nexus-toestellen snel bijgewerkt, al hebben ook Samsung en LG beloofd met regelmatige updates voor hun toestellen te komen. HTC dicht gevaarlijke lekken ook, maar geeft aan dat maandelijkse updates onhaalbaar zijn.

`BlackBerry stopt met smartphones als Priv geen succes wordt`

blackberry android newsflash

BlackBerry moet jaarlijks minstens 5 miljoen smartphones verkopen om winstgevend te worden. Lukt dat niet, dan is de kans aanwezig dat het bedrijf stopt met de verkoop van telefoons. Dat laat BlackBerry-ceo John Chen doorschemeren in een interview met The Verge. Volgens de topman moet BlackBerry het verkoopdoel halen om weer winst te kunnen maken. Het bedrijf verwacht veel van de BlackBerry Priv, de eerste Android-smartphone van BlackBerry die is voorzien van een fysiek en uitschuifbaar toetsenbord. De Priv draait op een aangepaste versie van Android met enkele beveiligings- en productiviteits-apps. Hiermee moet de smartphone voor zowel consumenten als zakelijke gebruikers interessant zijn.

Sony Xperia Z5 en Z5 Compact nu verkrijgbaar in Nederland

xperiaz5-compact2

Sony heeft deze week de Xperia Z5 Compact en Xperia Z5 uitgebracht in Nederland. Beide toestellen zijn bij diverse partijen op voorraad en hebben adviesprijzen van respectievelijk 699 en 599 euro. Eerder dit jaar kondigde Sony zijn vernieuwde Xperia Z5-serie aan, bestaande uit drie toestellen: de Z5, Z5 Compact en Z5 Premium. Laatstgenoemde is vanaf volgende maand in ons land verkrijgbaar, maar de twee andere smartphones zijn vanaf nu te koop. De toestellen zijn qua specificaties redelijk vergelijkbaar, al is de Compact met zijn 4,6 inch-scherm een slag kleiner. Hieronder vind je de beste aanbiedingen voor een Sony Xperia Z5 abonnement of een Sony Xperia Z5 Compact abonnement. Door op de tabbladen te klikken, kun je ook de prijzen voor bijvoorbeeld een los toestel bekijken.

Sony Xperia Z5

Sony Xperia Z5 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Sony Xperia Z5 prijzen. Bekijk alle Sony smartphones.

Alle Sony smartphones met prijzen
Sony Xperia Z5 Compact

Sony Xperia Z5 Compact prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Sony Xperia Z5 Compact prijzen. Bekijk alle Sony smartphones.

Alle Sony smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu