De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Android weekoverzicht #43: Android Lollipop preview, Chromecast populair en Inbox by Gmail

Gijs Ettes
25 oktober 2014, 12:30
3 min leestijd
Android weekoverzicht #43: Android Lollipop preview, Chromecast populair en Inbox by Gmail
android nieuws android nieuwsoverzicht

AndroidPlanet voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag dit weekoverzicht met Android nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen in de wereld van Android.

Lees verder na de advertentie.

Deze week stond het Android nieuws voornamelijk in het teken van Android Lollipop, updates en de introductie van Inbox by Gmail. Hieronder lees je meer over die onderwerpen.

Android 5.0 Lollipop wordt op 3 november uitgebracht

Android Lollipop release

Google heeft app-ontwikkelaars laten weten dat de release van Android Lollipop plaatsvindt op 3 november aanstaande. Ontwikkelaars kunnen nu al apps die geoptimaliseerd zijn voor de nieuwe Android-versie testen en publiceren in Google Play, zodat ze klaar zijn voor de release begin volgende maand. 3 november is ook de dag dat de Nexus 9 wordt gelanceerd in Nederland en België. De tablet is nu al te reserveren bij Coolblue en MediaMarkt voor een vanafprijs van 399 euro voor het 16GB-model. Het 32GB-model is 90 euro duurder. De Nexus 6 verschijnt naar verwachting medio november voor circa 565 euro. Een precieze releasedatum is op het moment van schrijven echter nog niet bekend.

Dating-app Tinder krijgt premiumfuncties

Tinder betaalfuncties

Dating-app Tinder, die momenteel door ruim anderhalf miljoen Nederlanders wordt gebruikt, krijgt volgende maand een aantal premiumfuncties. Dat heeft mede-oprichter Sean Rad gezegd tijdens het evenement Forbes Under 30. Volgens Rad gaat Tinder betalende gebruikers meer mogelijkheden bieden om een ideale match te vinden, maar de nieuwe functies richten zich ook op reizen en het ontdekken van toffe locaties. Rad laat nog in het midden welke premiumfuncties precies worden toegevoegd. Wellicht wordt het straks mogelijk om naar andere locaties te ‘reizen’ om nieuwe contacten te leggen. Op dit moment is het alleen mogelijk om in een straal van een aantal kilometer mannen of vrouwen te zoeken. De mede-oprichter insinueert daarnaast dat Tinder meer moet worden dan alleen een app om vlees te keuren en dates te scoren.

Chromecast al 650 miljoen keer gebruikt

Chromecast-gebruikers

Chromecast-gebruikers hebben tot op heden maar liefst 650 miljoen keer op de Cast-knop gedrukt, zo laat Mario Queiroz van Google weten. In de VS verscheen de Chromecast medio 2013, maar in Nederland is het apparaatje pas sinds afgelopen maart verkrijgbaar. Volgens Queiroz zijn er momenteel ruim 6000 ontwikkelaars bezig met het maken van meer dan 10.0000 apps voor het Google Cast-ecosysteem. Onder ontwikkelaars is het apparaatje dan ook populair, wat mede te danken is aan het feit dat Google een SDK voor de Chromecast ter beschikking heeft gesteld. In de toekomst wordt bovendien de Backdrop-functie aanpasbaar, zodat ontwikkelaars extra informatie kunnen toevoegen. Dankzij Backdrop kun je nu al eigen foto’s, kunst en satellietbeelden gebruiken als achtergrond voor de Chromecast. Een opvolger van de stick is ook in aantocht, maar details daarover zijn nog niet bekend.

Google verstuurt veel uitnodigingen voor Inbox

Inbox invite

Inbox by Gmail is Googles nieuwe e-mail-app die e-mails als todo`s behandelt. Omdat Google met uitnodigingen werkt om de app te gebruiken, werd Inbox in een korte periode enorm populair. Google meldt dat het inmiddels twee keer uitnodigingen voor Inbox heeft verstuurd. De eerste golf was nog maar klein en voor de vroege inschrijvers, de tweede golf is een stuk groter en is vannacht verstuurd. Inmiddels melden verschillende Android Planet-lezers dat zij hun invites al hebben gehad. Degenen met toegang tot Inbox kunnen echter nog geen invite naar iemand anders versturen: deze optie lijkt nog niet door Google te zijn geactiveerd.

Hands-on Android 5.0 Lollipop: een nieuwe start voor Android

Android 5.0 preview

Sinds kort is Android 5.0 te downloaden als prerelease voor de Nexus-apparaten en deze versie zal grotendeels gelijk zijn aan de uiteindelijke OTA-update van Android 5.0 Lollipop. Bij Android Planet installeerden wij de update om te kijken wat er allemaal nieuw is. In onze uitgebreide preview met screenshots komen alle vernieuwingen en verbeteringen aan bod.

→ Lees de gehele preview van Android 5.0 Lollipop

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Chromecast 2014
Google Chromecast 2014

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu