De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Android weekoverzicht #45: blauwe vinkjes, Nexus 6 prijs en Android 5.0 release

Gijs Ettes
8 november 2014, 12:26
4 min leestijd
Android weekoverzicht #45: blauwe vinkjes, Nexus 6 prijs en Android 5.0 release

AndroidPlanet voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag dit weekoverzicht met Android nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen in de wereld van Android.

Lees verder na de advertentie.

Deze week stond het Android nieuws onder andere in het teken van blauwe vinkjes in WhatsApp, de Nederlandse prijs van de Nexus 6 en de uitrol van Android 5.0 Lollipop. Lees verder voor het belangrijkste nieuws van week 45.

‘Blauwe vinkjes in WhatsApp binnenkort uit te schakelen’

blauwe vinkjes in whatsapp

Het wordt binnenkort mogelijk om de blauwe vinkjes in WhatsApp, die laten zien dat een verzonden bericht door de ontvanger is gelezen, uit te schakelen. Dat meldde  althans bètatester Ihlan Pektas op Twitter. Pektas geeft niet aan hoe hij dit weet, maar in het verleden heeft de Duitser vaker onaangekondigde nieuwe features naar buiten gebracht. Het is dus mogelijk dat hij het nu wederom bij het juiste eind heeft. Sinds afgelopen week  toont WhatsApp bij de meeste gebruikers twee blauwe vinkjes als een verzonden bericht is gelezen. Niet iedereen is echter blij met de nieuwe feature; zo zijn sommige gebruikers van mening dat dit hun privacy schendt en dat ze gedwongen worden om te antwoorden. De blauwe vinkjes uitschakelen is op dit moment nog niet mogelijk.

Tinder laat je tegen betaling afgewezen personen terughalen

Tinder premiumfunctie

Ergens deze maand zal de dating- en vleeskeuring-app Tinder worden voorzien van betaalde functies en eentje daarvan is de mogelijkheid om personen die je hebt weggeveegd, terug te halen. Heb je per ongeluk een man of vrouw  naar links geswipet en denk je daardoor je ideale match mis te lopen, dan kun je dit met een speciale knop ongedaan maken. Je hebt daar wel een abonnement voor nodig, waarvan de prijzen volgens medeoperichter Sean Rad variëren van 99 cent tot 19,99 euro. Een andere premiumfunctie is de mogelijkheid om buiten je regio op zoek te gaan naar matches. Op dit moment is het alleen mogelijk om mannen en vrouwen te zoeken die zich maximaal 161 kilometer van je huidige locatie bevinden. Overigens blijft de basisfunctionaliteit van Tinder gewoon gratis; alleen voor de aanvullende functies dien je te betalen.

Nexus 6 kost in Google Play maar liefst 649 of 699 euro

nexus6

De Nexus 6 is in de Belgische Google Play verschenen voor een prijs van 649 euro voor het 32GB-model en 699 euro voor het 64GB-model. Daarmee is de prijs gelijk aan de Duitse en Franse prijs, die ook voor Nederland gaat gelden. Hoewel sommigen een prijs van rond de 560 euro hadden verwacht voor het 32GB-model, krijgt de basisversie van Googles nieuwe smartphone toch een flink hogere prijs. Met 649 euro is de Nexus 6 net zo prijzig als de huidige high-end smartphones. Een releasedatum is vooralsnog niet door Google bekendgemaakt. Ook staat er nog geen releasedatum in Google Play. Daarmee is de pagina voor de Nexus 6 vooralsnog alleen een placeholder totdat de officiële verkoop begint.

Android Lollipop verbetert mogelijkheden externe geheugenkaarten

Lollipop sd-kaart

Android Lollipop gaat het voor ontwikkelaars gemakkelijker maken om bestanden om de sd-kaart te beheren. Deze functie werd zwaar beperkt met KitKat, maar de aankomende Android-versie kan apps weer toegang geven tot de gehele sd-kaart. Door deze nieuwe sd-kaart-functie kunnen apps veel beter bestanden beheren, waarbij de gebruiker nog steeds eerst apps daadwerkelijk toestemming moet geven. Dit komt de beveiliging ten goede. De veranderingen binnen Lollipop zijn met name belangrijk voor apps die veel gebruikmaken van mediabestanden als muziek, video’s en foto’s. Deze apps kunnen nu breder toegang krijgen tot de sd-kaart, waarbij ze niet alleen toegang krijgen tot hun eigen privémap. De privémap werd daarbij niet vaak meegenomen in de mediafunctie van Android, waardoor sommige media niet goed werd getoond.

‘Android Lollipop-update voor bestaande Nexus-toestellen uitgesteld’

Android Lollipop bestaande Nexus-toestellen

De Lollipop-update voor bestaande Nexus-toestellen is naar verluidt uitgesteld tot 12 november. Google zou nog enkele bugs willen oplossen alvorens de nieuwe Android-versie wordt gepusht naar toestellen als de Nexus 5, Nexus 4 en Nexus 7. Dat meldt althans Artem Russakovskii, oprichter van de doorgaans betrouwbare tech-site AndroidPolice, op basis van een anonieme bron. De update stond aanvankelijk voor afgelopen week gepland, maar lijkt dus een week te zijn opgeschoven.

Weten wanneer jouw toestel wordt bijgewerkt? Check ons Android Lollipop update-overzicht!

5 tips voor het kopen van een tweedehands Android-toestel

tweedehands android

Hoewel je  de meeste Android-toestellen in combinatie  met een abonnement vaak gratis krijgt, zijn er  ook veel  mensen die liever een Android-toestel tweedehands kopen via  bijvoorbeeld Marktplaats of eBay. Dit is doorgaans  een stuk goedkoper, maar brengt het wel meer risico met zich mee. Om je te helpen hebben we een vijftal zaken op een rijtje gezet die van belang  zijn bij het kopen van een tweedehands Android.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu