De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Android nieuws #46: Google-smartphones en offline Google Maps

Redactie
14 november 2015, 16:00
3 min leestijd
Android nieuws #46: Google-smartphones en offline Google Maps

Android Planet voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag het nieuwsoverzicht  met Android nieuws!

Lees verder na de advertentie.

Google gaat mogelijk zelf smartphones maken

google logo

Pakweg een jaar na de verkoop van Motorola zou Google intern plannen overwegen voor de ontwikkeling van een eigen smartphone. Door zelf een smartphone te maken, wil de zoekgigant zijn concurrentiepositie ten opzichte van Apple verbeteren. De recent uitgebrachte Nexus 5X en Nexus 6P werden nog door LG en Huawei gemaakt, maar daar komt mogelijk in de toekomst verandering in. Door zelf een Google-smartphone te ontwikkelen en uit te brengen, zou het bedrijf meer controle krijgen over het platform en software-updates. Alleen bij Nexus-toestellen heeft Google zeggenschap over wanneer updates verschijnen, voor andere apparaten is het bedrijf afhankelijk van fabrikanten. Dat heeft ertoe geleid dat Android ook anno 2015 nog flink gefragmenteerd is.

Offline navigatie Google Maps wordt eindelijk bruikbaar

google maps

Google is gestart met de uitrol van volledige offline functionaliteiten voor Google Maps, zodat je ook zonder (mobiele) internetverbinding kunt beschikken over gesproken turn-by-turn navigatie en de zoekfuncties van de kaarten-app. De offline modus van Maps werkt naadloos samen met de online modus, zodat je het als gebruiker niet merkt wanneer je aan het navigeren bent en de dataverbinding wegvalt. Je kunt ook nog steeds delen van kaarten lokaal opslaan, waarbij alle data (met uitzondering van foto`s en gebruikersreviews) wordt meegenomen. Als je offline navigeert, zal de gemiddelde reistijd worden getoond. Zodra je online gaat, worden ook eventuele vertragingen op je traject getoond. Op die manier weet je precies wanneer je ergens arriveert.

HTC One X9: afbeelding, specs en mogelijke release gelekt

htc one x9

De HTC One A9 is nog maar net verschenen, maar krijgt mogelijk snel een opvolger in de vorm van de HTC One X9. Deze week dook een persfoto van het toestel op en eerder lekten al de mogelijke specs en release uit. De HTC One X9 zou beschikken over een 5,5 inch-full-hd-scherm (1920 bij 1080 pixels), 2,2GHz octacore-processor, 2GB RAM, 16GB opslagruimte en een 3000 mAh-accu. Foto`s worden geschoten met een 13 megapixel-camera aan de achterzijde en een 5 megapixel-frontcamera. Eerder werd gesproken over een metalen unibodybehuizing, maar mogelijk kiest HTC voor ander materiaal om de kosten te drukken. Het lijkt er hoe dan ook op dat de X9 goedkoper wordt dan de A9, die 599 euro kost.

`Android Wear ondersteunt binnenkort WhatsApp en Nederlandse taal`

AndroidWear3

Het lijkt erop dat Android Wear-smartwatches binnenkort kunnen bedienen in het Nederlands. Aanwijzingen hiervoor zijn gevonden in het apk-bestand van de huidige Android Wear-update. Verder lijkt het erop dat het afspelen van geluid en het aannemen van oproepen op je Android Wear via de speaker eindelijk een optie wordt. Onder meer de LG Watch Urbane (second edition) bevat speakers die dit mogelijk moeten maken. Berichten verzenden via WhatsApp, WeChat, Viber, Telegram en Nextplus wordt ook eindelijk mogelijk via spraak of het touchscreen. Deze week werd ook bekend dat Android Wear ondersteuning krijgt voor simkaarten.

Google brengt YouTube Music-app uit voor Android

YouTube Music

Google bracht eerder de YouTube Gaming-app uit en komt nu met een app die volledig is gericht op muziek. Met YouTube Music kun je naar liedjes luisteren uit de gehele muziekcatalogus van de videodienst. De app maakt gebruik van een andere interface, waardoor video`s, liedjes, albums en artiesten gemakkelijker te vinden zijn. Muziekvideo`s worden achter elkaar afgespeeld, maar stoppen niet met spelen als het scherm van een Android wordt vergrendeld. YouTube Music staat in principe los van YouTube Red.  Wel hebben gebruikers van Red toegang tot enkele exclusieve functies. Zo is het voor hen mogelijk om video`s zonder reclame`s te bekijken en filmpjes op te slaan, om ze later offline te bekijken. YouTube Music is vooralsnog alleen beschikbaar in de Verenigde Staten.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu