Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Android weekoverzicht #47: WhatsApp functies, Hema smartphones en Nexus 6 uitgesteld

Gijs Ettes
22 november 2014, 12:28
4 min leestijd
Android weekoverzicht #47: WhatsApp functies, Hema smartphones en Nexus 6 uitgesteld

Android Planet voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag dit weekoverzicht met Android nieuws!

Lees verder na de advertentie.

WhatsApp toont wie typt in groepschats en versleutelt berichten

WhatsApp Android nieuws

Je kunt vanaf nu ook in WhatsApp groepsgesprekken zien wie er een bericht aan het typen is. Voorheen werd al getoond als je gesprekspartner typt en nu gebeurt hetzelfde in groepschats. De nieuwe functie wordt stapsgewijs uitgerold en geeft ook weer welke personen in een groepschat een audiobericht opnemen. Kort geleden werd ook het maximaal aantal deelnemers voor een groepsgesprek opgehoogd van 50 naar 100.

Er is de afgelopen weken veel te doen geweest rondom WhatsApp. Na al het gedoe met de blauwe vinkjes, die tonen of een bericht ontvangen en gelezen is door de ontvanger, kondigde WhatsApp deze week aan eindelijk berichten te gaan versleutelen. Middels end-to-end-encryptie moet voorkomen worden dat chatberichten zijn te onderscheppen en lezen. Daarnaast werd een week geleden een bètaversie van de app beschikbaar die het mogelijk maakt om de weergave van blauwe vinkjes uit te schakelen. Via deze link is de bèta van WhatsApp te downloaden. Nadat je het apk-bestand hebt geïnstalleerd ga je naar ‘Account > Privacy > Read Receipts’ om de blauwe vinkjes uit te zetten.

Gorilla Glass 4: nog sterker en stootbestendiger

gorilla glass

Corning, vooral bekend vanwege het kras- en stootbestendige glas dat het bedrijf maakt, heeft een nieuwe type Gorilla Glass onthuld dat nog steviger en harder is. Met een laag Gorilla Glass 4 moet je mobiele apparaat  straks beter bestand zijn tegen vallen van grote hoogte. Volgens Corning zorgt het glas ervoor dat je telefoon of tablet het in 80 procent van de gevallen overleeft als je hem van 1 meter hoogte op een harde ondergrond laat vallen. De fabrikant heeft uitgebreide valtests uitgevoerd om te voorkomen dat het glas versplintert; iets dat nu nog regelmatig het geval is als je je smartphone laat stuiteren.

Volgens Corning is saffierglas, waar de nieuwe iPhones mogelijk van zouden worden voorzien, beter in het voorkomen van krassen, maar minder duurzaam en slechter bestand tegen valschade. Bovendien is saffier nog relatief duur en moeilijk in grote hoeveelheden te fabriceren.

Hema lanceert goedkope smartphone- en tabletlijn

hema

Vanaf volgende maand kun je bij Hema terecht voor een viertal smartphones en tablets die zijn voorzien van een zacht prijsje en een vrijwel stockversie van Android. De smartphones en tablets dragen het Hema-logo, maar worden door een ander bedrijf gemaakt. Welk bedrijf dat precies is, laat Hema in het midden. De Android-toestellen draaien op een vrijwel stockversie van Android 4.4, met als enige toevoegingen een webwinkel-app, fotoservice-app en een app van Hema Mobiel. De apparaten kunnen niet overweg met 4G, al hebben de tablets wel een belfunctie. Ook zijn de Hema smartphones en tablets standaard voorzien van een screenprotector. Het lijkt er daarmee op dat ze niet over een laag krasbestendig glas beschikken, zoals de meeste Android-toestellen die tegenwoordig worden uitgebracht.

Lancering Nexus 6 en Lollipop in Nederland uitgesteld

Nexus 6 android nieuws

Klanten van Vodafone die gebruikmaken van een Nexus 5 met Android 5.0 Lollipop kunnen geen sms’jes meer versturen. Google stelt daarom de release van de Nexus 6 en Lollipop in Nederland uit, zo bevestigde de zoekgigant afgelopen week tegenover Android Planet nadat verschillende gebruikers van het Tweakers-forum over het sms-probleem klaagden. Google Nederland meldt:

“We hebben een softwarebug ontdekt in Android 5.0 Lollipop die ervoor zorgt dat Vodafone-gebruikers geen sms’jes kunnen versturen. Deze bug treft de Nexus 4 en Nexus 5, alsmede de nieuwe Nexus 6. We hebben daarom besloten om de release van de Nexus 6 en Lollipop voor de Nexus 5 en 4 uit te stellen totdat we het probleem hebben opgelost. We bieden onze excuses aan voor het ongemak.”

Een nieuwe Nederlandse releasedatum voor de Nexus 6 of Lollipop voor de Nexus-smartphones is nog niet door Google bekendgemaakt. De release van de Nexus 6 stond aanvankelijk gepland voor begin december, de uitrol van de Lollipop-update wordt per direct gestaakt.

Markt voor wearables groeit, Moto 360 populair

wearables

In het derde kwartaal van dit jaar zijn er bijna 5 miljoen wearables verscheept. De populairste smartwatch met Android Wear is – niet geheel verrassend – de Motorola Moto 360. De markt voor wearables groeide het afgelopen kwartaal met 37 procent, zo blijkt uit onderzoek van Canalys, al is die groei vooral te danken aan ‘basic bands’ met slechts een aantal functies zoals de sportarmbanden van Fitbit en Jawbone. De markt voor smartwatches groeide niet in het afgelopen kwartaal.

Zoals je ziet in het taartdiagram was de Moto 360 het afgelopen kwartaal goed voor 15 procent van de markt voor wearables, terwijl Samsung marktleider is met een aandeel van maar liefst 52 procent. De fabrikant heeft echter maar één smartwatch met Android Wear, de Gear Live. Andere slimme horloges van Samsung, waaronder de Gear 2 en Gear S draaien op het zelfontwikkelde Tizen-platform.

Lees ook:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu