Het Android nieuwsoverzicht van week 12 – 2014

Gijs Ettes
22 maart 2014, 12:34
4 min leestijd
Het Android nieuwsoverzicht van week 12 – 2014
Android nieuws

AndroidPlanet voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag het Android nieuwsoverzicht met daarin de belangrijkste nieuwsfeiten en opmerkelijke gebeurtenissen in de wereld van Android.

Deze week stond het Android nieuws in het teken van de Android Wear, het feit dat de Chromecast eindelijk officieel verkrijgbaar is in Nederland en de productieproblemen die mogelijk de lancering van de Galaxy S5 bedreigen. Lees gauw verder en zorg dat je weer helemaal op de hoogte bent!

Lees verder na de advertentie.

Android Wear: alles over Android voor smartwatches

Smartwatch Android nieuws

Google onthulde afgelopen week Android Wear, een mobiel besturingssysteem voor smartwatches en wearables. Android Wear leunt flink op Googles slimme assistent Google Now en heeft dezelfde kaarten-interface. Dit betekent dat je kaarten met informatie te zien krijgt die op dat moment relevant zien. Zo krijg je bijvoorbeeld een melding als een pakketje van UPS naar je onderweg is, er file op de route is die jij moet rijden of dat jouw favoriete voetbalploeg heeft gewonnen. Deze informatie haalt Google uit verschillende Google-diensten, waaronder je Google Calendar (je afspraken), Google Maps (files) en Gmail (informatie over boekingen, pakketjes enzovoorts). De informatie wordt bij Android Wear in de vorm van witte kaarten met tekst getoond, samen met achtergrondafbeeldingen die de interface kleurrijker en vooral een stuk mooier maken. Lees alles over Android Wear en hoe de besturingssysteem precies werkt.

Chromecast eindelijk te koop in Nederland

Chromecast adviesprijs

De Chromecast, de slimme hdmi-stick van Google, is sinds woensdag ein-de-lijk verkrijgbaar in Nederland voor een adviesprijs van 35 euro. Om het apparaatje te kopen, kun je terecht in Google Play, waar ook de Nexus 5 en Nexus 7 worden verkocht. Voor zowel de Android-toestellen als de Chromecast geldt een levertijd van 1 tot 2 werkdagen. De Chromecast is een hdmi-stick die elke ‘domme tv’ slim maakt. Je kunt via apps content sturen naar de Chromecast, die vervolgens op de tv wordt afgespeeld. Denk aan Netflix, YouTube, Play Music en lokale content via Plex. Zo kun je altijd jouw films, series, foto’s en muzieknummers op de tv afspelen. Daarnaast is het mogelijk om browsertabbladen vanuit Chrome te ‘casten’ naar de hdmi-stick, waardoor je ook streams van verschillende platformen naar de tv kunt sturen.

‘Binnenkort gratis bellen met Hangouts’

Google Hangouts update

Misschien wordt het binnenkort mogelijk om gratis te bellen met Hangouts. Volgens recente geruchten wil Google zijn VoiP-dienst, Google Voice, gaan integreren in Hangouts. Het is op dit moment nog niet mogelijk om telefoongesprekken via de Hangouts Android-app te voeren. Google Voice is voorlopig alleen beschikbaar in de VS, maar via een integratie met Hangouts – waarbij de dienst een soort concurrent van Skype wordt – zou iedereen van deze feature gebruik kunnen maken. Eerder kondigde WhatsApp aan dat een belfunctie ook aan de WhatsApp Android-app zou worden toegevoegd. De nieuwe belfunctie zou de komende maanden aan Hangouts worden toegevoegd. Eerder kreeg Hangouts al ondersteuning voor sms-berichten. Daarmee lijkt de communicatiedienst van Google een soort universele plek te worden voor online berichten, sms’jes, videobellen en internetbellen. Laatstgenoemde is vooralsnog niet mogelijk met Hangouts, terwijl videobellen geen probleem is.

‘Samsung ondervindt problemen met productie Galaxy S5 camera’

Galaxy S5 camera

Naar verluidt ondervindt Samsung problemen met de productie van de Galaxy S5 camera. De 16-megapixel-camera is niet alleen voorzien van een ISOCELL-sensor die meer licht opvangt en kleuren beter reproduceert, maar ook van een verbeterde lens die lastiger is te implementeren. De lens bestaat uit zes onderdelen en moet in precies dezelfde cameramodule passen. Daarbij kunnen geringe fouten zorgen voor een aanzienlijke vervorming in het beeld. Volgens ETNews is Samsung zelf verantwoordelijk voor mal die door lensfabrikanten wordt gebruikt om de uiteindelijke lens te maken. Zij hebben echter moeite met het precieziewerk, waardoor hun capaciteit en productie vooralsnog te laag is. De productie van de Galaxy S5 is dus in volle gang, maar om het toestel op 11 april internationaal te kunnen lanceren, zal Samsung ervoor moeten zorgen dat de productie van afzonderlijke onderdelen zoals de cameralens geen vertraging oploopt. De bedoeling is dat de S5 in 150 landen tegelijkertijd verkrijgbaar is.

Interview: @Evleaks, de nachtmerrie van elke smartphonefabrikant

Evleaks interview

De afgelopen tijd is Twitteraar Evleaks uitgegroeid tot een waar fenomeen in de internationale techscene. De voormalige redacteur van onder andere Engadget, die eigenlijk Evan Blass heet, heeft circa 150.000 volgers waaronder journalisten, gadget-fans en (pr-)medewerkers van alle grote fabrikanten. Vooral voor de laatstgenoemde groep is Blass een nachtmerrie. Hij maakt namelijk naam door het lekken van accurate informatie over nieuwe smartphones en tablets, zelfs wanneer er over de toestellen zelf nog niets bekend is. Wie zijn bronnen precies zijn, zegt Blass niet, maar dat ze het doorgaans bij het juiste eind hebben, staat buiten kijf. AndroidPlanet sprak met Blass om erachter hoe hij te werk gaat en wat we mogen verwachten het het pas geopende Nederlandse @Evleaks-account.

Uitsmijter: 6 apps om je Android te customizen

Android aanpassen

Je Android aanpassen: het blijft één van de tofste features van Googles mobiele besturingssysteem. Maar waar begin je precies als je het uiterlijk van je Android-smartphone of -tablet wil veranderen? En welke apps moet je kiezen uit de overvloed aan thema-apps in Google Play? AndroidPlanet helpt je een handje en noemt de beste 6 apps om Android te customizen: van je wallpaper en app-icoontjes tot de homescreens en apps.

Het Android nieuwsoverzicht van de afgelopen weken

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu