Het Android nieuwsoverzicht van week 18 – 2014

Gijs Ettes
3 mei 2014, 12:51
4 min leestijd
Het Android nieuwsoverzicht van week 18 – 2014
Android nieuws

AndroidPlanet voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag het Android nieuwsoverzicht met daarin de belangrijkste nieuwsfeiten en opmerkelijke gebeurtenissen in de wereld van Android.

Lees verder na de advertentie.

Deze week staat het nieuwsoverzicht in het teken van het Android Silver-programma, geruchten over de plastic versie van de HTC One M8 en de productiekosten van Google Glass. Daarnaast besteden we aandacht aan wearables en de beste tips voor je HTC-toestel.

‘Android Silver-programma gaat Nexus-lijn vervangen’

Android Silver

Volgens hardnekkige geruchten gaat Google zijn Nexus-reeks, waaronder de Nexus 5 en Nexus 7, vervangen door Android Silver, een nieuwe toestellijn met high-end smartphones en tablets van fabrikanten die standaard op de kale versie van Android draaien. Deze Android-versie draait vooralsnog alleen op Nexus-apparaten en Google Play Edition-toestellen. Google zou met Android Silver zijn favoriete high-end smartphones en tablets selecteren, deze van de kale Android-versie voorzien en vervolgens de fabrikanten de toestellen laten aanbieden. Deze methode is vergelijkbaar met het huidige Google Play Edition-model, waarbij fabrikanten hun telefoon met stock Android leveren.

Samsung blijft scoren op tabletmarkt, loopt in op Apple

Samsung tabletmarkt

Samsung heeft momenteel een aandeel van 22,3 procent op de wereldwijde tabletmarkt, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IDC. De elektronicafabrikant verscheepte in het eerste kwartaal van 2014 11,2 miljoen tablets; een stijging van 32 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013. Apple is momenteel marktleider met een aandeel van 32,5 procent, maar zag het aantal verscheepte tablets juist afnemen met 16,1 procent. De totale tabletmarkt was in het eerste kwartaal goed voor 50,4 miljoen exemplaren, maar de groei bleef steken op 3,9 procent.

Uitgelekte foto’s tonen voor- en achterzijde van LG G3

LG G3 foto

Nadat we eerder kennismaakten met de achterzijde van de LG’s nieuwe vlaggenschip, zijn afgelopen week LG G3 foto’s uitgelekt die ook de voorzijde van het toestel tonen. Opvallend is hierbij de dunne schermrand; doordat LG de powerknop en volumetoetsen naar de achterzijde heeft verplaatst, wordt vrijwel de gehele voorkant ingenomen door het scherm. Aan de achterzijde zijn de fysieke knoppen goed te zien, alsmede de camera die waarschijnlijk over 13 megapixels beschikt. Overigens vindt de LG G3 lancering waarschijnlijk plaats op 27 mei. LG stuurde begin deze week uitnodigingen naar journalisten en gaf al eerder aan dat de opvolger van de LG G2 in het tweede kwartaal zou worden onthuld.

‘Plastic versie HTC One M8 beconcurreert Galaxy S5 op prijs’

HTC One M8 videoreview

Hoewel een HTC-directeur de Galaxy S5 kort geleden nog een goedkoop plastic prul noemde, gaat de Taiwanese fabrikant binnenkort wellicht ook een plastic variant van zijn toptoestel uitbrengen. Anonieme bronnen melden aan Engadget dat de zogenoemde HTC One M8 Ace een behuizing krijgt die volledig is gemaakt van plastic, in plaats van aluminium. De specificaties van de smartphone zijn exact hetzelfde als de reguliere M8, maar de adviesprijs ligt een stuk lager. Zo wordt er in een bericht op de site TMTPost gesproken over prijskaartje van 3000 Chinese yuan, dat neerkomt op ongeveer 346 euro. Dat is zelfs lager dan de adviesprijs van die andere plastic telefoon van HTC, de Desire 816. Dat toestel is vanaf volgende maand verkrijgbaar en kost los 399 euro.

‘Google Glass kost maar 80 dollar om te maken’

google glass-onderdelen

De website TechInsights heeft de Google Glass onlangs uit elkaar geschroefd om te kijken uit welke componenten de slimme bril bestaat en hoeveel deze ongeveer kosten. Uit die analyse is gebleken dat de onderdelen van Glass bij elkaar nog geen 80 dollar kosten. Uiteraard is daarbij niet de tijd gerekend die het Google heeft gekost om het concept te bedenken en ontwikkelen. Toch is de ontdekking opvallend: Google Glass Explorers betalen immers 1500 dollar voor de bril. Het duurste onderdeel onderdeel is de OMAP4430-processor (13,96 dollar), gevolgd door het montuur en de behuizing (13,63 dollar). De chips voor connectiviteit (wifi en bluetooth) kosten naar verluidt een kleine 11 dollar, terwijl de prisma, waarop het beeld van Glass wordt geprojecteerd, slechts 3 dollar kost. Alles bij elkaar en omgerekend kosten de Glass-onderdelen dus iets meer dan 57 euro, al heeft Google in een statement aangegeven dat de schattingen van TechInsights ‘compleet verkeerd zijn’.

De Moto 360 gaat de markt van smartwatches op zijn kop zetten

Motorola Moto 360 smartwatch

Het afgelopen jaar zijn talloze smartwatches met en zonder Android de revue gepasseerd. Een simpele zoekopdracht op Google wijst uit dat er momenteel tientallen ‘slimme’ horloges te koop zijn in ons land, vaak voorzien van een klein touchscreen en – in veel gevallen – een fors design. Dat moet beter kunnen, dacht Motorola vast. Lees hoe de Moto 360 smartwatch  de markt van wearables op zijn kop gaat zetten.

De beste HTC One M8 tips

plastic HTC One M8

De HTC One M8 is een van de tofste toestellen van het moment, met een mooi design, prachtig scherm en uitstekende accuduur. Naast een nieuwe Sense-versie heeft HTC ook veel nieuwe features aan de One M8 toegevoegd. AndroidPlanet heeft de handigste HTC One M8 tips geselecteerd die je helpen het meeste uit je nieuwe smartphone te halen.

Lees het Android nieuws van de afgelopen weken

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu