De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Android nieuwsoverzicht week 25: Google I/O, Galaxy Note 4 en Android 4.4.4

Gijs Ettes
21 juni 2014, 13:37
4 min leestijd
Android nieuwsoverzicht week 25: Google I/O, Galaxy Note 4 en Android 4.4.4
Android nieuws

AndroidPlanet voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag dit weekoverzicht met Android nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen in de wereld van Android.

Lees verder na de advertentie.

Deze week stond het Android nieuws voornamelijk in het teken van de mogelijke onthullingen die tijdens Google I/O plaatsvinden. Verder lekte er meer informatie uit over de verbeterde Galaxy S5 en de Galaxy Note 4 en startte Google met de uitrol van Android 4.4.4. Lees verder en wees weer helemaal op de hoogte!

Galaxy Note 4 specs mogelijk nu al bevestigd

galaxy note 4 specs

Net als bij veel andere high-end smartphones is er de afgelopen tijd veel informatie uitgelekt over de Galaxy Note 4, de opvolger van de phablet die Samsung in de herfst van 2013 uitbracht. Uit de vermeende specs blijkt dat het toestel een flinke verbetering wordt ten opzichte van zijn voorganger. Het display is met 5,7 inch even groot, maar de resolutie is opgeschroefd naar 2560 bij 1440 pixels. Dat komt neer op een indrukwekkende pixeldichtheid van 515 ppi. Verder is er 3GB aan werkgeheugen beschikbaar en – zo valt op te maken uit een recente AnTuTu benchmark – een Snapdragon 805-chip of een Exynos 5433-chip van Samsung. Laatstgenoemde is waarschijnlijk bedoeld voor de Europese markt en heeft niet vier, maar acht kernen. Vier hiervan zijn energiezuinig en kunnen lichtere taken voor hun rekening nemen, terwijl de andere vier alleen worden aangesproken bij zware apps of processen.

Google start uitrol Android 4.4.4

Android 4.4.4 logo Android nieuws

De Android-updates volgen elkaar in rap tempo op. Android 4.4.4 is een kleine update voor de Nexus 4, Nexus 5, Nexus 7 (2012/2013-versie met wifi) en Nexus 10 waarvan de OTA uitrol afgelopen week is gestart. Of de update ook naar de Google Play Editie-toestellen komt, is vooralsnog niet bekend. Heb je geen zin om te wachten totdat de update naar je toestel wordt gepusht, dan kun je er ook voor kiezen om de factory image (met buildnummer KTU84P) te downloaden via deze pagina. Android 4.4.4 is nog niet de update die ART met zich meebrengt of de ‘kill switch’ waarmee fabrikanten op afstand een gestolen of verloren smartphone volledig kunnen wissen. De update brengt voornamelijk bugfixes met zich mee, waaronder patches met betrekking tot Open SSL en een potentiële man-in-the-middle-aanval.

Verbeterde versie Galaxy S5 heeft QHD-scherm en LTE-A ondersteuning

verbeterde galaxy s5

Samsung heeft in Zuid-Korea een  verbeterde Galaxy S5 getoond die is voorzien van een 5,1 inch-scherm met een QHD-resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Aangezien het toestel dezelfde schermgrootte heeft als zijn voorganger, komt de pixeldichtheid uit op een indrukwekkende 576 ppi. Daarnaast kan de nieuwe S5 overweg met LTE Advanced, de opvolger van de huidige LTE-standaard die stukken sneller is. LTE Advanced kan een theoretische snelheid van circa 300Mbit/s (37,5 MB/s) behalen, waar het huidige 4G op 100 Mbit/s (12,5 MB/s) blijft steken. De verbeterde Galaxy S5 wordt aanvankelijk alleen gelanceerd in Zuid-Korea, al werd een LTE-A versie van het toestel dinsdag ook in Nederland getoond tijdens een persconferentie van KPN.

LG G3 VS Galaxy S5: wie wint?

lg g3 vs galaxy s5

Nu bijna alle smartphonefabrikanten hun toptoestellen voor 2014 hebben uitgebracht, barst  de strijd op de mobiele markt écht los. Al eerder namen we de Galaxy S5, Sony Xperia Z2, HTC One M8 en Huawei Ascend P7 onder de loep en nu is dan eindelijk de LG G3 aan de beurt. Hoewel het toestel pas over een drietal weken uitkomt in ons land, hebben wij het al uitgebreid getest  en vergeleken met die andere topper uit Zuid-Korea: de Galaxy S5. Hoe de telefoons zich tot elkaar verhouden, lees je in onze LG G3 VS Galaxy S5 vergelijking!

‘Googles besturingssysteem voor auto’s wordt op 25 juni onthuld’

google auto link

Naar verluidt gaat Google tijdens de Google I/O (25-26 juni) eindelijk zijn besturingssysteem voor auto’s onthullen. In januari kondigde de zoekgigant al aan samen met de Open Automotive Alliance – waartoe ook Audi, GM, Honda, Hyundai en chipmaker Nvidia behoren – Android naar de auto te willen brengen. Het wordt een open platform waaraan autofabrikanten zelf functionaliteiten kunnen toevoegen. Googles systeem staat intern bekend als Google Auto Link en moet ervoor zorgen innovaties van smartphones en andere mobiele apparaten sneller hun weg naar  de auto vinden. Google Auto Link wordt geen ingebouwd infotainmentsysteem, maar een ‘geprojecteerd’ systeem, wat betekent dat smartphones met Android bestuurd kunnen worden met behulp van de knoppen op het stuur, dashboard en navigatiesysteem van de auto. Op die manier kan de bestuurder op een gemakkelijke en veilige manier gebruikmaken van diverse Android-functies. Met GAL gaat Google de strijd aan met Apple, dat met CarPlay onlangs een eigen infotainmentsysteem onthulde.

Google I/O 2014: dit zijn onze 8 verwachtingen

google io 2014

Over een paar dagen vindt de Google I/O, de ontwikkelaarsconferentie die Google jaarlijks organiseert, weer plaats. De verwachtingen voor het evenement zijn hooggespannen, zeker als je nagaat dat Google sinds vorig jaar maar liefst 25 bedrijven heeft overgenomen waaronder domoticabedrijf Nest en navigatie-app Waze. Bovendien gaan er al langer geruchten dat Google tijdens de conferentie een nieuwe Android-versie uit de doeken doet en meer duidelijkheid gaat geven over zijn plannen met betrekking tot wearables, Google Glass en Android Silver. Benieuwd naar onze verwachtingen van Google I/O 2014? Lees gauw verder!

Lees ook:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu