De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Android nieuwsoverzicht week 26: Android L hands-on en Android Wear

Gijs Ettes
28 juni 2014, 11:59
3 min leestijd
Android nieuwsoverzicht week 26: Android L hands-on en Android Wear
Android nieuws

AndroidPlanet voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag dit weekoverzicht met Android nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen in de wereld van Android.

Lees verder na de advertentie.

Het zal niet als een verrassing komen: het Android nieuws stond afgelopen week volledig in het teken van de Google I/O en de onthulling van de nieuwe Android-versie. Daarnaast was er veel nieuws te melden omtrent (onder andere) Android Wear, Android Auto en de Chromecast.

Android L hands-on: aan de slag met de nieuwe Android-versie

Android L preview

De previewversie van Android 5.0  is te downloaden voor enkele Nexus-apparaten. Wij hebben ‘m afgelopen week  geïnstalleerd op onze Nexus 5 en de nieuwe Android-versie flink aan de tand kunnen voelen. In onze Android 5.0 review lees je wat er allemaal nieuw is en wat wij van deze veranderingen vinden.

Samenvatting: de belangrijkste Google I/O 2014 aankondigingen

Google I/O 2014

Op de jaarlijkse Google I/O ontwikkelaarsconferentie  deed Google begin deze week veel nieuwe aankondigingen. In dit artikel tref je een round-up aan van de  aankondigingen en onthullingen op  Google I/O 2014 die betrekking hebben op Android. Tevens kun  je de Google I/O keynote zelf natuurlijk in z’n geheel terugkijken!

Google Nexus-lijn blijft gewoon bestaan

Google Nexus-lijn

De Nexus-lijn van Google blijft gewoon bestaan en daar zal ook de verschijning van Android Silver  geen verandering in brengen. Dat bevestigt Google-topman David Burke in een interview met Read Write. “Mensen worden enthousiast over nieuwe projecten, maar vergeten waarom we bepaalde dingen doen. Ze vergeten dat nieuwe concepten niet gelijk het einde van Nexus betekenen. Dat is gewoon een verkeerde conclusie om te maken”, aldus Burke. Op dit moment kan Burke nog niets over Android Silver vertellen, maar het vooruitzicht van Silver betekent niet dat de Nexus-lijn verdwijnt. Daarnaast heeft Google volgens Burke Nexus nodig voor het bouwen van het Android-platform. “Ik zie niet in waarom we hier ooit vanaf zouden stappen, dat zou nergens op slaan.”

Volvo onthult eerste model met Android Auto in oktober

volvo android auto

Volvo is een van de ruim 40 autofabrikanten die gebruik gaat maken van Android Auto, Googles nieuwe platform voor het gebruik van Android en Android-apps in de auto. De Zweedse automaker heeft bekendgemaakt het eerste model met Android Auto in oktober tijdens de Paris Motor Show  te onthullen. Het betreft de XC90, een grote SUV die ook ondersteuning kent voor CarPlay, Apples initiatief dat de functies van de iPhone doorvertaalt naar het infotainmentsysteem van de auto. De Volvo XC90 is op zijn vroegst eind dit jaar te bestellen en wordt begin 2015 geleverd.

Dit zijn de eerste 3 smartwatches met Android Wear

smartwatches met android wear

Tijdens de I/O schonk Google de nodige aandacht aan Android L, maar er werd ook uitgebreid stilgestaan bij Android Wear. Het besturingssysteem voor wearables ziet er bijzonder gelikt uit en zit slim in elkaar, zodat je snel de gewenste informatie en meldingen krijgt en gemakkelijk met je stem zoekopdrachten kunt uitvoeren. Bovendien kent Wear waarschijnlijk  Nederlandse taalondersteuning, zodat je bijvoorbeeld mailtjes of sms’jes in het Nederlands kunt beantwoorden. Lees verder voor onze indruk van de eerste 3 smartwatches met Android Wear.

Chromecast update: stream je Android-scherm en foto’s naar je tv

chromecast functies

Ook de  Chromecast  krijg een hoop nieuwe apps en functies. Er is een nieuwe website beschikbaar met alle Chromecast apps. Ook wordt het mogelijk om te casten naar Chromecast-sticks terwijl je niet met hetzelfde wifi-netwerk verbonden hoeft te zijn. Dit werkt middels een authenticatiemethode waarbij mobiele apparaten in de buurt van de Chromecast naar de stick kunnen streamen. De eigenaar van de Chromecast kan altijd zien wie er is verbonden. Daarbij is deze optie opt-in, dus je hoeft het niet in te schakelen. De functie wordt aan het einde van dit jaar naar Chromecast-eigenaren uitgerold via een firmware-update.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu