Opinie: de ‘notch’ is helaas de toekomst van Android

Erwin Vogelaar
1 maart 2018, 19:16
3 min leestijd
Opinie: de ‘notch’ is helaas de toekomst van Android

Op het Mobile World Congress viel op dat de ‘notch’, bekend van de iPhone X, nu ook door Android-fabrikanten wordt omarmd. Maar moeten we daar blij mee zijn?

Lees verder na de advertentie.

Android-notch: noodzakelijk kwaad?

Moderne smartphones lijken enorm op elkaar. Vanaf de voorkant bekeken is het grootste verschil hoe dun de randen zijn. De meeste toestellen hebben nog een dik balkje bovenin om daar de frontcamera en een luidspreker voor het bellen te verstoppen.

De iPhone X, de nieuwste smartphone van Apple, deed vorig jaar iets opvallends. De camera (en diverse sensoren) is in een inkeping, of ‘notch’, geplaatst, zodat het scherm doorloopt tot de hoeken. Of je dat nou mooi vindt of niet: het valt direct op. Zie je die notch, dan weet je dat je naar een iPhone X kijkt. Een elegante oplossing is het echter niet, want de inkeping is duidelijk een tussenfase in de jacht om alle randen te verwijderen.

Geen andere oplossing

Met de notch wordt er een hap uit het scherm genomen en kan er minder informatie in de bovenbalk worden getoond. De iPhone X kan bijvoorbeeld niet standaard het accupercentage laten zien, omdat daar gewoonweg geen ruimte voor is. Moet je nagaan hoe dat straks bij Android gaat, met al die icoontjes die sommige Android-fabrikanten daar plaatsen.

Op MWC zoeken verschillende fabrikanten naar andere oplossingen. Zo heeft Chinese smartphonemaker Bluboo een camera aan de achterkant die je via een scharnier kunt draaien om een selfie te maken. Fabrikant Vivo heeft een concept van een Apex-smartphone laten zien. Wil je met dat toestel een selfie maken? Dan doet de camera kiekeboe door plots aan de bovenkant te verschijnen. Dan toch liever een notch.

Daarom de notch

Omdat er niet echt een andere oplossing is, en Apple-gebruikers het blijkbaar niet erg vinden om een smartphone met een notch te kopen, kiezen sommige Android-fabrikanten voor hetzelfde design. Of dit kopiegedrag is, of een logische ontwikkeling van het scherm, is moeilijk te zeggen. Het nieuwe toestel van Asus, de Zenfone 5, lijkt in ieder geval haast schaamteloos op de iPhone X. Daarnaast krijgen de Huawei P20 en OnePlus 6 mogelijk ook een notch en zullen ongetwijfeld meer Android-fabrikanten volgen.

ZenFone 5 preview: iPhone X-kloon maakt nauwelijks indruk

Volgens geruchten bereidt Google zich ook al voor op deze trend. Android P, de opvolger van Android 8.0 (Oreo), krijgt waarschijnlijk ondersteuning voor een notch. Dat is een logische keuze als fabrikanten er nu mee aan de slag gaan.

Samsung Galaxy S9

Toch is nog niet iedereen overtuigd. De nieuwe Samsung Galaxy S9 heeft bijvoorbeeld geen notch, maar gewoon een smalle rand aan de bovenkant waar alle apparatuur voor selfies, het luisteren naar gesprekken en meer in zit verwerkt. Er is natuurlijk een kans dat Samsung volgend jaar met een redesign komt voor de S10 en dan wel voor een notch kiest, maar het hoeft niet.

Het huidige design heeft namelijk zijn eigen voordelen. Bij het gebruik van je smartphone zijn je ogen gefocust op het scherm, waardoor de randen toch wegvallen. Die dunne bovenrand op de Galaxy S9 en andere toestellen is nauwelijks relevant terwijl je bezig bent. Dat is wel anders met die ‘oortjes’ naast een notch. Media (foto’s, video’s, games enzovoort) consumeren we nou eenmaal in rechthoeken.

Van iPhone X-gebruikers begrijpen we dat ze zo aan de notch gewend waren en dat geloven we ook. Daarom zijn we nu voornamelijk benieuwd hoe Google omgaat met de notch in Android P en of fabrikanten hun icoontjes eens gaan opruimen. We zijn wel huiverig voor Android-apps. Als je ziet hoelang het op iOS duurt voordat grote appmakers hun apps optimaliseren voor gebruik met een notch, willen we niet weten hoelang dit op Android gaat duren.

We zijn ook benieuwd wat jullie ervan vinden. Wil je zo dun mogelijke randen op je smartphone en dus een notch, of liever een normaal rechthoekig scherm? Laat van je horen in de reacties!

Meer van MWC

Op MWC is de toekomst van Android getoond. Naast al het bovenstaande waren er onder andere nieuwe Android-smartphones van Nokia, nieuwe Sony Xperia-toestellen en tablets van Huawei.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu