De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google legt notch-gebruik aan banden met Android P

Thomas Haenen
1 augustus 2018, 13:57
2 min leestijd
Google legt notch-gebruik aan banden met Android P

Steeds meer smartphones beschikken over een notch, om een voorkantvullend scherm te bieden. Google heeft enkele richtlijnen opgesteld die de locatie en kwantiteit van inkepingen aan banden leggen.

Lees verder na de advertentie.

Android notch-ondersteuning wordt beter

Er zijn inmiddels al zestien Android-smartphones met een notch te koop, waaronder populaire toestellen als de Huawei P20 Pro en OnePlus 6. Fabrikanten zijn nog volledig vrij om te bepalen hoe die inkeping eruit ziet en waar deze geplaatst wordt, maar daar komt verandering in. Nu het aantal toestellen met de opvallende designkeuze groeit, heeft Google ondersteuning voor de notch ingebouwd in Android P. Vanaf die versie zijn er tevens enkele regels voor de inkeping opgesteld.

Android notch-ondersteuning

Zo heeft Google bepaald dat een smartphone maximaal twee notches mag hebben. Vooralsnog zijn er alleen smartphones met een enkele inkeping verschenen, maar Google dekt zich dus alvast in tegen fabrikanten die het anders willen aanpakken.

Ook mag er slechts één inkeping per rand zijn en mogen ze niet op de zijkant geplaatst worden. In de praktijk betekent dat dus dat fabrikanten alleen aan de boven en onderkant een notch mogen plaatsen. Wellicht zien we volgend jaar smartphones verschijnen die de selfiecamera en enkele sensoren in een inkeping aan de onderkant stoppen, om de randen nog kleiner te maken.

Slimmere notch in Android P

Om fabrikanten tegemoet te komen, heeft Google niet alleen restricties opgesteld. Het bedrijf gaat ook betere ondersteuning bieden voor de inkeping vanaf Android P. Nu is het aan fabrikanten zelf om in de software rekening te houden met een notch, straks doet Android dat automatisch. Applicaties die het volle scherm benutten, zullen dan nog altijd aan weerszijden van de notch het beeld gebruiken. Daardoor zijn ze net zo voorkantvullend als het scherm zelf, zoals bovenstaand screenshot laat zien.

Ook kunnen ontwikkelaars nu een testversie van hun app bekijken voorzien van een nep-notch. Zo kunnen ze zien of er niet bepaalde features opeens onzichtbaar zijn op toestellen met een inkeping. De definitieve versie van Android P verschijnt naar verwacht eind augustus of begin september. Vervolgens is het aan fabrikanten om de software uit te brengen voor hun smartphones. Dat proces duurt al gauw enkele maanden.

Lees meer over Android P

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu