De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Android Nougat start niet op als er malware op je toestel staat

Erwin Vogelaar
20 juli 2016, 18:54
2 min leestijd
Android Nougat start niet op als er malware op je toestel staat

Google heeft een nieuwe manier bedacht om schade door malware te vermijden: toestellen die Nougat draaien en malware hebben starten gewoonweg niet meer op. Ook custom roms zijn de klos.

Lees verder na de advertentie.

Android Nougat malware

Een nieuw onderdeel van Android 7.0 (Nougat), is dat toestellen niet meer opstarten als er malware op de smartphone of tablet geïnstalleerd staat. Android controleert al tijden op malware tijdens het opstarten en sinds Android 6.0 (Marshmallow) worden gebruikers zelfs gewaarschuwd als er kwalijke software op het toestel staat, maar start het besturingssysteem wel gewoon op. In Nougat wordt deze controle uitgebreid.

android nougat malware

Op Het Android Developers Blog vertelt Google dat er bij de detectie van malware niet meer opgestart wordt, of dat het toestel in een soort safe mode opstart. Goed nieuws voor de veiligheid van Android. Hoewel Nexus-toestellen goed beveiligd zijn en ook de nieuwste Samsung-toestellen vrij vlot beveiligingsupdates krijgen, lopen andere toestellen met Android erg achter.

Toch kan deze nieuwe check ook nadelige gevolgen hebben. Er wordt namelijk niet zomaar op malware gecontroleerd, maar op datacorruptie en een corrupte boot image. Dit betekent dat een kleine error in je data er ook al voor kan zorgen dat het toestel niet meer opstart. Ook is de nieuwe regel van Google nadelig voor Android-gebruikers die graag een custom rom willen installeren of op een andere manier met hun toestel knutselen. Dit zal deze mensen met Nougat een stuk lastiger gemaakt worden.

Android 7.0 (Nougat)

Nougat komt later dit jaar officieel uit. Eerder deze week is de Android N Developer Preview 5 uitgebracht. Dit is de laatste keer dat ontwikkelaars een previewversie van Nougat krijgen voordat de echte versie uitkomt. De volledige versie komt onder andere met een splitscreenmodus, een picture-in-picture-modus voor video’s, automatische updates op de achtergrond en nieuwe notificaties waardoor je sneller kunt reageren.

Lees het laatste nieuws over Android Nougat

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu