Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Android O Developer Preview 2 beschikbaar: dit is er nieuw

Thomas Haenen
17 mei 2017, 20:28
3 min leestijd
Android O Developer Preview 2 beschikbaar: dit is er nieuw

Google heeft de Developer Preview 2 van Android O gepresenteerd. Tegelijk gaat het bètaprogramma van start, zodat je direct met de volgende Android-versie aan de slag kan.

Lees verder na de advertentie.

Dit brengt Android O Developer Preview 2

Android O werd uitgebreid getoond op Google I/O, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van de softwaregigant. Het bedrijf lichtte een aantal nieuwe features uit en kondigde daarnaast een verse voorlopige versie van de software aan. Het gaat om de tweede Developer Preview van Android O, die binnenkort beschikbaar is.

Met deze preview start Google ook het Android-bètaprogramma weer op. Heb je een Google Pixel, Pixel XL, Nexus 5X of Nexus 6P, dan kun je je via Googles site aanmelden voor de voorlopige software. Vervolgens wordt de testversie automatisch op je toestel geïnstalleerd. Ook als er updates verschijnen, staan die automatisch voor je klaar.

Let wel: het gaat om een voorlopige versie van Android. Google merkt op dat nog niet alle nieuwe features aanwezig zijn, en dat er soms bugs opduiken. Ook zijn sommige apps mogelijk nog niet geschikt voor Android O. Het installeren van de bèta is dus op eigen risico en kan betekenen dat je toestel vaker vastloopt. We raden aan om voor installatie een back-up van je belangrijke gegevens te maken.

Nieuw in Android O

Android O introduceert onder andere notificatiekanalen, waarmee je je meldingen meer kunt personaliseren. Zo kun je bij een nieuws-app precies aangeven over welke onderwerpen je notificaties wil ontvangen. Ook is het mogelijk om meldingen te snoozen, zodat ze na een kwartier, halfuur of uur opnieuw verschijnen. Zo heb je meer controle over je notificaties.

Vandaag presenteerde Google daarnaast ‘Fluid Experiences’ en Vitals in Android O. Eerstgenoemde betreft verschillende nieuwe vormen van multitasking, waarmee je meerdere apps tegelijk kunt gebruiken. Zo wordt de picture-in-picture-modus toegevoegd, waarmee je YouTube of Netflix in een klein zwevend venster boven je andere apps kunt zetten.

Ontwikkelaars kunnen verder ‘notification dots’ aan hun apps toevoegen. Als er een notificatie voor een app is, wordt er een stipje bij de snelkoppeling op je homescreen getoond. Zo weet je of er nieuwe meldingen zijn, zonder dat je je notificaties hoeft te openen.

android o developer preview

Ook krijgt Android een ingebouwde wachtwoordbeheerder. Die wordt gecombineerd met de wachtwoorden die je hebt opgeslagen in Chrome, zodat je ze ook in apps kunt invullen. Heb je een nieuwe smartphone en moet je inloggen in de Twitter-app? Android haalt het wachtwoord uit Chrome, en vult het automatisch in bij de app met ‘Autofill by Google’.

De laatste ‘soepele verbetering’ is Smart Text Selection. Tekst kopiëren wordt slimmer en makkelijker. Als Google ziet dat je een adres probeert te kopiëren, zal je smartphone automatisch het hele adres selecteren zodra je een woord plakt. Zo hoef je niet te priegelen bij het woord voor woord selecteren van een adres.

Vitals houden je Android veilig en gezond

Met Android O introduceert Google ook verschillende verbeteringen die het besturingssysteem slimmer en veiliger moeten maken. Zo wordt de Play Store voorzien van ‘Play Protect’. Alle apps op je smartphone worden automatisch en continu gescand op gevaarlijke updates, zodat je altijd beschermd bent.

Vorig jaar maakte Google Android sneller. Zo werd op de opstarttijd van je toestel gehalveerd, terwijl veelvoorkomende acties in populaire apps ook vele malen vlotter werden. Dit jaar introduceert het bedrijf ‘wise limits’, limieten die zorgen dat een app snel blijft zonder dat het een grote impact heeft op de accuduur van je smartphone. Als een app te actief is op de achtergrond is, probeert Android het aantal achtergrondverzoeken automatisch in te perken.

De definitieve versie van Android O wordt eind deze zomer vrijgegeven. Vervolgens duurt het weken tot maanden voordat de update naar andere apparaten komt. Fabrikanten moeten de software eerst geschikt maken voor hun software en toestellen.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu