De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

5 opvallende verbeteringen in Android 8.0 Developer Preview 3

Thomas Haenen
9 juni 2017, 13:44
3 min leestijd
5 opvallende verbeteringen in Android 8.0 Developer Preview 3

Google heeft Developer Preview 3 van Android O beschikbaar gemaakt. Hoewel het om een relatief kleine update gaat, zijn er toch enkele opvallende verbeteringen doorgevoerd. 

Lees verder na de advertentie.

Android O Developer Preview 3 verbeteringen

De verschillende versies van Android O volgen elkaar snel op. Google gaf in maart de details van de update vrij, waarna vrijwel direct een eerste bèta volgde. In mei rolde Google een brede Developer Preview uit voor iedereen met een Nexus- of Pixel-toestel. Nu is Developer Preview 3 te downloaden. Hoewel de latere versies vooral bedoeld zijn om bugs weg te werken, voegt Google stiekem ook andere kleine verbeteringen toe.

1. Android 8.0 is definitief het versienummer

Android O Developer Preview 3 verbeteringen

Verstopt in de instellingen bevestigt Google iets wat we eigenlijk al wisten: de volgende versie van Android heeft versienummer 8.0. In theorie had het ook Android 7.2 kunnen zijn, maar Google kiest toch voor de grotere stap.

In het verleden was de versienummering van Google nogal verwarrend. Zo vielen zowel Ice Cream Sandwich, Jelly Bean als KitKat onder Android 4, terwijl er slechts een enkele variant van Android 3 verscheen. Sinds 2014 is Google een stuk consistenter: Android 5.0, 6.0 en 7.0 hebben elkaar steeds jaarlijks opgevolgd. Daarmee lag het voor de hand dat het bedrijf dit jaar voor Android 8.0 zou kiezen.

Overzicht: deze toestellen krijgen de Android 8.0 update

2. Mooie notificaties voor de muziek-app

Met deze update introduceert Google een nieuwe look voor de notificaties van muziek-apps. In het verleden toonde Android enkel de afspeelknoppen plus een afbeelding van het album. Nu is de notificatie kleurrijker gemaakt. De kleur van het album loopt door in de rest van de notificatie.

Deze kleurrijke notificaties werken met vrijwel alle muziek-apps: niet alleen Spotify en Google Play Music, maar ook een podcast-app als Pocket Casts werkt prima.

3. Verbeterde Klok-app

De Klok-app is zo’n applicatie die je waarschijnlijk dagelijks gebruikt, maar waar je nauwelijks naar omkijkt. Als je alarm ‘s ochtends maar afgaat, is alles prima. Toch heeft Google hier wat aanpassingen doorgevoerd. Het app-icoontje is vernieuwd, terwijl binnen de app zelf de achtergrondkleur donkerder gemaakt is. Voorheen was deze donkerblauw, nu is het zwart. Opgeruimder, maar ook iets rustiger.

4. Notificatie voor apps op de achtergrond

Android O Developer Preview 3 introduceert een opvallende nieuwe notificatie. Je telefoon vertelt je nu automatisch en continu welke apps er op de achtergrond actief zijn. Onderaan je notificatie-overzicht staat een niet-verwijderbaar blokje dat een overzicht van de apps toont.

Denk daarbij aan apps als Spotify, die op de achtergrond muziek afspeelt, of LastPass, die automatisch lange en ingewikkelde wachtwoorden in andere apps invult. Omdat deze applicaties op de achtergrond stroom verbruiken, is het een handig inzicht in je accuverbruik. Iedereen die van opgeruimde notificaties houdt, zal echter gruwelen van de toevoeging. Wellicht dat Google gebruikers later de mogelijkheid geeft om de notificatie uit te schakelen.

android o developer preview 3

5. Kleine designaanpassingen

Tot slot zijn er op de achtergrond tal van kleine aanpassingen doorgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan een aangepaste volgorde van de verbindingsicoontjes rechtsboven in beeld. In Developer Preview 2 werd je wifi-icoontje rechts van het mobiele netwerk getoond, met deze versie is de volgorde weer omgedraaid. Ook is er een animatie toegevoegd aan het batterijmenu: de accu loopt nu langzaam vol zodra je het menu opent.

Android 8.0 laat je de look van de app-icoontjes aanpassen. Voorheen kon je kiezen tussen vierkant en rond, maar Developer Preview 3 voegt een extra optie toe: traanvormig.

Lees het laatste nieuws over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu