De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Zo maakt Google Android O geschikt voor pro audio

Rick van der Veer
27 maart 2017, 16:08
2 min leestijd
Zo maakt Google Android O geschikt voor pro audio

Android heeft maar weinig apps waarmee je muziek kan maken met je smartphone. Google hoopt dat meer mensen met Android O muziek maken met de AAudio-api voor professionele audio.

Lees verder na de advertentie.

Android O muziek maken

Eén van de nieuwe features van Android O die wat minder aandacht gekregen heeft bij de aankondiging van de eerste Android O developer preview, is de AAudio-api voor professionele audio. Hiermee kunnen developers straks professionele muziek-apps naar Android brengen. Daarbij kun je denken aan apps die als gitaarversterker, geluidsmixer of drumcomputer kunnen dienen. Deze kunnen dan zelfs bij een live optreden ingezet worden.

AAudio zit nu al in de eerste developer preview, maar zit op moment van schrijven nog vol met bugs. Zo is het systeem nog niet beter dan de traditionele manier en moet er nog veel werk in gestoken worden voordat er echt muziek mee gemaakt kan worden. Ontwikkelaars kunnen al wel zien hoe AAudio werkt en een begin maken met het bouwen van audio-apps voor Android O.

Android O muziek maken

Op oudere versies van Android vormde vooral latency een probleem. Latency is de vertraging tussen het signaal dat Android in gaat en het eindproduct dat via een koptelefoon of luidspreker weer naar buiten komt. Als je dus een instrument bespeelt dat via je Android-apparaat geluid voortbrengt, wordt het behoorlijk vervelend als het geluid met enige vertraging pas te horen is. Om deze reden is Android nooit echt van de grond gekomen als platform voor muzikanten.

Bovendien is het voor ontwikkelaars moeilijk een audio-app te maken die op alle Android-apparaten even goed presteert. Zo hebben Samsung-apparaten optimalisaties aan boord die de latency laag houden op audiogebied, terwijl andere Android-smartphones dit niet hebben. Het is dan ook een kostbare opgave om audio-apps voor Android als platform te maken en toch zo veel mogelijk telefoons en tablets te ondersteunen. Ook op Android O zullen apparaten specifiek voor professionele audio geoptimaliseerd moeten worden.

Apple en pro audio

Apple heeft met core Audio een systeem voor professionele audio dat op zowel macOS als iOS terug te vinden is. Dit systeem heeft ervoor gezorgd dat sinds dat er apps voor iOS gemaakt konden worden, ontwikkelaars al bezig zijn met het maken van audio-apps voor het platform. Immers hoef je je app maar voor een beperkte hoeveelheid apparaten geschikt te maken en kun je voor dat ene systeem programmeren.

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu