De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

‘Veel ontgrendelpatronen op Android te voorspelbaar’

Wouter Nijsen
21 augustus 2015, 12:11
1 min leestijd
‘Veel ontgrendelpatronen op Android te voorspelbaar’

Dat veel mensen een te eenvoudig wachtwoord gebruiken was al bekend, maar ook de ontgrendelpatronen op Android zijn doorzichtig. Ze zijn vaak te kort en hierdoor voorspelbaar.

Lees verder na de advertentie.

Voorspelbare Android ontgrendelpatronen

Dat ontdekte Marte L ¸ge, een onderzoekster uit Noorwegen die ongeveer 4000 ontgrendelpatronen onder de loep nam. Uit het onderzoek blijkt dat veel ontgrendelpatronen op Android nogal voorspelbaar zijn. Zo start 44 procent van alle patronen linksboven en wordt er in maar liefst 77 procent van de gevallen  een hoek gekozen als startpunt.

Een ontgrendelpatroon op Android bestaat uit minstens vier en maximaal negen punten. In totaal zorgt dat voor 389.112 verschillende mogelijkheden. Kiest de gebruiker echter voor een kort patroon van bijvoorbeeld vier  punten, dan zijn er beduidend minder mogelijkheden (1624). Hoe langer en complexer een patroon is, des te  minder voorspelbaar het is.

Zwakke patronen

Veelgebruikte, en zwakke wachtwoorden als `1234567` en `password` zijn ook anno 2015 nog populair, maar ook  veel ontgrendelpatronen zijn te doorzichtig. Meer dan 10 procent van de patronen is bijvoorbeeld  gebaseerd op een letter (zoals de ‘Z’ van ‘Zorro’).

Android ontgrendelpatronen

Het is belangrijk om een lang en complex ontgrendelpatroon te kiezen. Volgens L ¸ge kan er een onvoorspelbaar patroon worden gekozen door  lijnen met elkaar te kruisen. Ook is het volgens de onderzoekster raadzaam om de zichtbare lijn, die verschijnt tijdens het invoeren van een patroon,  uit te schakelen. Dat kan door in de beveiligingsopties van je Android te duiken.

Het laatste nieuws over Android

Bron: Ars Technica
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu