Android-ontwikkelaars niet blij met Google Maps ‘belasting’

Redactie
1 november 2011, 12:55
1 min leestijd
Android-ontwikkelaars niet blij met Google Maps ‘belasting’
Android-ontwikkelaars niet blij met Google Maps 'belasting'

Veel Android-ontwikkelaars zijn geschokt door het feit dat voor zwaar gebruik van de Google Maps API vanaf 1 januari 2012 betaald zal moeten worden. Google wil dat websites en apps die meer dan 25.000 keer per dag gebruik maken van de dienst vier dollar per duizend hits moeten gaan betalen. Aangezien veel websites en apps gebruik maken van de dienst, die nu helemaal gratis is, zal dit ertoe leiden dat de kosten voor eindgebruikers toe zullen nemen. Veel ontwikkelaars zijn boos vanwege het nieuws. Veel Android-applicaties zullen moeten worden aangepast en daar is maar weinig tijd voor.

Het betalen voor het gebruik van Google Maps wordt nu al ‘Maps Tax’ genoemd. Volgens Google zal slechts 0,35 procent van de gebruikers van de API moeten gaan betalen. Dit aantal lijkt aan de lage kant omdat veel mobiele applicaties voor Android en iPhone gebruik maken van de dienst. Ook veel commerciële websites maken dankbaar gebruik van Google Maps. Zo implementeren veel reisbureau’s de dienst om hun klanten een voorproefje te geven waar ze zullen verblijven. Google gaat wel een speciale Enterprise versie van Maps aanbieden voor bedrijven, maar deze zal niet gratis zijn.

Lees verder na de advertentie.

Het lijkt voor de hand te liggen dat het besluit van Google vooral gunstig zal zijn voor Nokia Maps. De mappendienst van Nokia werkt ook op Android en iOS en is vooralsnog gratis. Google spoorde ontwikkelaars jarenlang aan om hun gratis API voor Google Maps te gebruiken, en het is jammer dat hier nu een einde aan komt. Veel ontwikkelaars zullen overstappen naar Nokia Maps of een ander alternatief om hun apps gratis te kunnen houden.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu