Android-ontwikkelaars niet blij met Market en Checkout

android downloadsSkyhook Wireless heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de vraag of Android-ontwikkelaars überhaupt geld verdienen. Een gedetailleerd rapport bevestigt nu het sentiment onder ontwikkelaars, dat er verbeteringen nodig zijn. De ontwikkelaars klagen over:

  • Te weinig downloads;
  • De Market heeft een slecht design en maakt het moeilijk nieuwe apps te ontdekken;
  • Slecht betaalsysteem;
  • Fragmentatie van het platform.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!


De meeste ontwikkelaars zeggen dat hun applicatie maar 10.000 keer gedownload is, wat relatief weinig is als je bedenkt hoeveel toestellen er al verkocht zijn. Ook blijkt het aantal downloads na zes maanden vrijwel te stagneren. In het onderzoek kwamen 30 ontwikkelaars aan het woord. Belangrijk om het platform verder te laten groeien, is dat er meer kwaliteit in het aanbod moet komen: kwalitatief goede apps, waarmee ontwikkelaars goede omzet kunnen maken. Bij Google ligt de taak om de Android Market te verbeteringen en andere mogelijkheden aan te bieden voor het afrekenen van applicaties, bijvoorbeeld via PayPal of via je mobiele abonnement. Er wordt bij T-Mobile in de VS mee geëxperimenteerd, maar daar hebben wij in Nederland nog niet zoveel aan.

Van de andere kant zouden ontwikkelaars ook wat meer promotie voor hun applicatie moeten maken. Ik kwam er bijvoorbeeld pas achteraf achter, dat er in de Android Developer Challenge 2 nog twee Nederlandse winnaars zaten: SongDNA (van 8Projects/Dedicado) en SpecTrek, een augmented reality-game waarbij je via de camera van je toestel op zoek moet gaan naar geesten. Nu krijgen die ontwikkelaars binnenkort 50.000 dollar op hun bankrekening bijgeschreven en zullen ze zich minder druk maken over het verkoopsucces van de app, maar de vele anonieme ontwikkelaars zouden moeten zorgen dat er in de media over hun (nog onbekende) applicaties geschreven wordt. Alleen dan valt er geld te verdienen.

Meer info: Skyhook Developer Report (PDF)
Via: Skyhook Wireless (dit bedrijf houdt zich normaal gesproken bezig met het bieden van locatiefuncties in applicaties; ze gebruiken daarbij Wi-Fi-hotspots voor plaatsbepaling).

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.