Waarom Android Oreo toch niét goed uitpakt voor muzikanten

Thomas Haenen
1 november 2017, 10:55
2 min leestijd
Waarom Android Oreo toch niét goed uitpakt voor muzikanten

Professionele musici klagen al jaren dat iOS veel beter is dan Android voor opnames. Google beloofde verbeteringen met Android 8.0 (Oreo), maar de update lijkt de problemen slechts te verergeren.

Lees verder na de advertentie.

Android Oreo latency loopt op

Android Oreo betekent goed nieuws voor muzikanten, zo schreven we eerder dit jaar nog. Google hoopte het gat met Apple op audiogebied te dichten. Muzikanten verkiezen al jaren iOS boven Android voor hun opnames. Deels omdat Apple het makkelijk maakt om dezelfde applicaties op macOS en iOS te gebruiken, deels omdat iOS veel minder last heeft van latency dan Android. Hoewel Oreo oorspronkelijk die vertraging terug zou dringen, blijkt uit een test van Superpowered dat het probleem groter is geworden.

→ Lees ook: zo maakt Google Android O geschikt voor pro audio

Latency is de vertraging tussen het signaal dat Android in gaat en het eindproduct dat via een koptelefoon of luidspreker weer naar buiten komt. Als je een instrument bespeelt dat via je Android-apparaat geluid voortbrengt, wordt het behoorlijk vervelend als het geluid met enige vertraging pas te horen is. Gewone gebruikers merken niets van die vertraging, maar tijdens een opname met meerdere inputs telt elke milliseconde.

Android Oreo latency

Van 15 naar milliseconde vertraging

Ook in Android 7.0 was de latency al relatief groot vergeleken met iPhones. In Android Oreo is de vertraging echter zelfs twee tot vier keer zo erg geworden. Zoals bovenstaande tabel laat zien, zat er in Nougat zo’n 30 milliseconde vertraging tussen de speaker en de microfoon. Met Oreo is die vertraging plotseling meer dan 60 milliseconde. Gebruik je connectors om andere apparatuur aan te sluiten, dan springt de vertraging zelfs van 15 naar 60 milliseconde. Ter vergelijking: op iOS blijft de latency vrijwel altijd onder de 10 milliseconde.

De precieze vertraging verschilt vaak van toestel tot toestel, afhankelijk van welke hardware de fabrikant gebruikt. Zo probeert Samsung de vertraging al langer terug te dringen op zijn duurdere Android-smartphones, zoals de Galaxy S8. Op Reddit melden gebruikers tevens dat de Pixel 2 sneller is dan de bovenstaande toestellen op Android Oreo. Wel zou ook dat vlaggenschip nog altijd langzamer zijn dan smartphones met Android Nougat.

De oorzaak van het probleem is onbekend. Google heeft nog niet gereageerd op de klachten. Het lijkt er op dat ook in de nabije toekomst musici beter niet voor Android kunnen kiezen.

Lees het laatste nieuws over Android

Bron: Superpowered
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu