De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Dit is hoe Android Oreo voor veiligere smartphones zorgt met nieuwe eisen

Erwin Vogelaar
3 september 2017, 13:49
2 min leestijd
Dit is hoe Android Oreo voor veiligere smartphones zorgt met nieuwe eisen

Een eeuwig zwak punt voor Android is de Linuxkernel. Door met Android 8.0 (Oreo) nieuwe eisen te stellen, zorgt Google voor veiligere smartphones.

Lees verder na de advertentie.

Android Oreo Linuxkernel vereiste

Android is gebaseerd op Linux. Zodra er een nieuwe kwetsbaarheid wordt ontdekt in de Linux-code, heeft Android hier dus ook last van. Daar komt een groot gedeelte van de onveiligheid waar Android onder lijdt vandaan. Met Android 8.0 (Oreo) stelt Google meer eisen om daar wat aan te doen.

Voorheen moesten fabrikanten van Google al bepaalde testen succesvol doorlopen, maar er werd niet gekeken of de Linux-kernel wel up-to-date was. De meeste fabrikanten gebruikten toch wel dezelfde versie als anderen in dezelfde smartphonegeneratie. Dit komt omdat de Linux-kernel ook bepaalt welke drivers er worden ondersteund.

Android Oreo Linuxkernel

Toch zijn er ook fabrikanten die niet helemaal up-to-date waren. Dit zorgde voor veiligheidsproblemen, omdat consumenten worden opgezadeld met een verouderde versie van de Linux-kernel. Hier merk je als gebruiker niet direct iets van, maar het maakt je toestel wel onnodig kwetsbaar.

Vanaf dit jaar moeten alle smartphones die verscheept worden met Oreo, minimaal Linux-kernelversie 4.4 draaien. Dit zorgt ervoor dat nieuwe Android-toestellen standaard veiliger zijn.

Project Treble

Ook vereist Google dat toestellen die lanceren met Android Oreo standaard Project Treble ondersteunen. Project Treble zorg ervoor dat Android wordt opgedeeld in verschillende onderdelen. Belangrijk is dat het het framework voor het besturingssysteem zelf en onderdelen van fabrikanten worden gescheiden.

Android Oreo Linuxkernel

Deze scheiding zorgt ervoor dat nieuwe versies van Android sneller uitrollen. Dit komt omdat fabrikanten niet eerst hun eigen Android-software hoeven te testen en te updaten voor elke nieuwe versie van Android. Hierdoor weet je dat jouw nieuwe toestel sneller nieuwe functies en beveiligingsupdates krijgt.

De nieuwe eisen die Google opstelt zijn belangrijke stappen om van Android een veiliger platform te maken.

Lees meer over Android Oreo

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu