De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Waarom Android Oreo-updates nu pas uitrollen, maar Nougat ‘populairder’ blijft

Thomas Haenen
17 april 2018, 12:22
3 min leestijd
Waarom Android Oreo-updates nu pas uitrollen, maar Nougat ‘populairder’ blijft

Google heeft de maandelijks distributiecijfers van Android vrijgegeven, waaruit blijkt dat Android 8.0 (Oreo) eindelijk flink aan het groeien is. Maar waar komt die groei vandaan, en betekent dit dat Oreo eindelijk doorbreekt?

Lees verder na de advertentie.

Android Oreo-update populariteit groeit

Iedere maand deelt Google nieuwe cijfers over het gebruik van de verschillende Android-versies, om ontwikkelaars, fabrikanten en consumenten een idee te geven van welke versies het meest worden gebruikt. Doorgaans komen die cijfers aan het begin van de maand, maar om onbekende reden sloeg Google in maart een maand over en komt het bedrijf nu met de cijfers van april.

Vooral Android 8.0 (Oreo) is in de tussentijd flink gegroeid. In februari was de software op slechts 1,1 procent van alle Android-smartphones te vinden, inmiddels is dat 4,6 procent. De populairste versie blijft echter het bijna twee jaar oude Android Nougat, dat nu op 30,8 procent van alle Android-toestellen staat. Dat is zelfs een kleine groei: in februari was het nog 28,5 procent. Alle oudere versies werden minder populair. Maar waarom groeit Oreo zo hard?

1. Eindelijk updates voor populaire smartphones

Hoewel Android Oreo inmiddels al ruim een half jaar oud is, waren er tot voor kort nauwelijks updates beschikbaar voor bestaande smartphones. Natuurlijk werd de Google Pixel 2 snel bijgewerkt, en ook Nokia en Sony brachten eind vorig jaar al updates uit. Vrijwel alle andere fabrikanten zijn echter pas redelijk recent begonnen met de uitrol van Android Oreo.

In februari en maart ging het opeens hard. Van de Samsung Galaxy S8 tot Huawei P10 en OnePlus 5T: allemaal zijn ze dit voorjaar voorzien van nieuwe software. Dat zijn enkele van de populairste smartphones van het afgelopen jaar, dus een update maakt een flinke impact in de percentages.

Lees ook: dit is wanneer jouw smartphone een Android 8.0-update krijgt

2. Nieuwe smartphones direct voorzien van Oreo

Bovendien lopen de meeste smartphones die nu verschijnen al direct op Android 8.0 (Oreo). Dat klinkt heel apart, maar tot begin dit jaar werden veel toestellen nog gelanceerd met Nougat. De OnePlus 5T, Samsung Galaxy A8 en anderen: allemaal moesten ze het doen met verouderde software.

Samsung Galaxy S9 thema aanpassen

Inmiddels ligt de situatie wel anders. De Samsung Galaxy S9 en Huawei P20, twee populaire smartphones op dit moment, beschikken over Oreo. Zelfs veel budgetsmartphones zijn van de software voorzien, zoals de Nokia 6 (2018) en Huawei P20 Lite.

3. Maar: Nougat staat voorlopig nog sterk

Het feit dat Oreo op slechts één op de twintig Android-toestellen staat, maakt echter duidelijk dat er nog genoeg ruimte is om te groeien. Toch duurt het nog even tot de software Android Nougat passeert. Een verrassing is dat niet: Nougat haalde pas deze maand het inmiddels bijna drie jaar oude Android 6.0 (Marshmallow) in als populairste versie.

Google doet er veel aan om het uitrollen van updates makkelijker te maken voor fabrikanten. Met Project Treble neemt het bedrijf hen bijvoorbeeld veel werk voor het updaten van hardware uit handen. Ook kiezen steeds meer fabrikanten om niet of nauwelijks aanpassingen te maken aan de Android-interface, waardoor updates sneller geschikt zijn voor een toestel.

Toch is dat blijkbaar nog altijd niet genoeg. De HTC Desire 12, pas sinds kort te koop in Nederland, werd bijvoorbeeld nog gelanceerd met Android Nougat. Een HTC-woordvoerder vertelt ons dat dat komt omdat de gebruikte hardware van MediaTek nog niet geschikt is gemaakt voor Oreo. Bij sommige van deze budgettoestellen is het nog maar de vraag of er überhaupt ooit een Oreo-update voor verschijnt. Hierdoor zitten consumenten de volle levensduur van zo’n toestel vast aan verouderde software.

Veel populaire high-end smartphones, zoals de Samsung Galaxy S7 en LG G6, hebben ook nog altijd geen update ontvangen. Hoewel de fabrikanten ieder jaar claimen er alles aan doen om de update snel uit te rollen, moet er bij veel toestellen nog altijd een jaar of meer gewacht worden. Het duurt dus nog wel even voor Oreo aan de top staat.

Lees ook: Samsung verklaart waarom updaten van smartphones zo lang duurt

Het laatste nieuws over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu