Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Google brengt eerste versie Android P uit: dit is er nieuw

Michel van 't Klaphek
7 maart 2018, 19:46
4 min leestijd
Google brengt eerste versie Android P uit: dit is er nieuw

Android P is officieel aangekondigd. Deze eerste versie is bedoeld voor ontwikkelaars en biedt een eerste blik op nieuwe functies. Een belangrijke toevoeging is de ondersteuning voor telefoons met een ‘notch’. In dit artikel bespreken we de nieuwe functies.

Lees verder na de advertentie.

Android P aangekondigd: ontwikkelaars kunnen aan de slag

Het gaat hier dus om een eerste versie van Android P, die nog niet geschikt is voor wijdverspreid gebruik onder consumenten. Wel weten we wat we ongeveer kunnen verwachten, en waar ontwikkelaars de komende maanden mee aan de slag gaan. Naast ondersteuning voor telefoons met een inkeping, ook wel ‘notch’ genoemd, is het uiterlijk op diverse manieren van een nieuw jasje voorzien en lijkt Google zich te gaan focussen op privacy.

1. Ondersteuning voor de ‘notch’

Afgelopen tijd zien we steeds vaker telefoons met een notch. Deze inkeping is vaak noodzakelijk huisvest vaak bijvoorbeeld de voorste camera, zoals bij de Zenfone 5-serie van Asus. Dankzij deze inkeping zien apps, films en games er niet altijd even fraai uit. Logisch dus dat Google hier voortaan rekening mee gaat houden. Ontwikkelaars kunnen er zodoende voor kiezen om op de ruimte van de notch bijvoorbeeld geen content te tonen.

2. Fris uiterlijk

Ook wordt het uiterlijk op sommige plekken aangepast. Het notificatiemenu heeft nu afgeronde hoeken, in plaats van scherp afgesneden hoeken. Daarbij toont het notificatiemenu voortaan de laatste zinnen uit een gesprek, waardoor je snel weer op de hoogte bent van het onderwerp. Deze functie lijkt in eerste instantie onder meer met Gmail en de berichten-app overweg te kunnen. Ook zien we dat er enkele standaardantwoorden worden weergeven, waardoor je nog sneller kunt antwoorden.

3. Meer focus op privacy

Afgelopen maanden deden geruchten de ronde dat Google in Android P meer focus gaat leggen op de privacy van diens gebruikers. In deze eerste versie zien we hier één concreet voorbeeld van. Het wordt namelijk onmogelijk voor apps, die op de achtergrond actief zijn, om de microfoon, camera of sensoren te gebruiken.

Lees ook: Hoe Android P betere bescherming biedt tegen spionerende apps

4. Overige, kleine verbeteringen

Daarnaast krijgen we enkele kleine verbeteringen. Zo gaat Android P onder meer slimmer om met je accu, door bijvoorbeeld de Doze-functie te optimaliseren. Ook autofill-ondersteuning wordt uitgebreid. Autofill vult automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in bij nieuwe apps, zodat je dit niet telkens zelf hoeft te doen. Momenteel is dit enkel mogelijk bij enkele apps, zoals bijvoorbeeld LastPass.

Android P aangekondigd wifi locatiebepaling

Ook weet je telefoon binnenkort beter waar je je precies bevindt, dankzij verbeterde locatiebepaling middels een wifi-netwerk. Binnenshuis kan je smartphone jouw locatie op ongeveer twee meter precies achterhalen. Tot slot omarmt Android P telefoons met meerdere camera’s, zoals de Huawei P20. Apps kunnen namelijk informatie per camerasensor opvragen. Welke praktische toevoeging hieraan wordt gegeven, is ons nog niet geheel duidelijk.

De verborgen boodschap van dit jaar

Ieder jaar stopt Google een verborgen boodschap (in het Engels easter egg) in de eerste ontwikkelaarsversie van een nieuwe Android-versie. Doel van deze boodschap is ons te laten raden naar de bijnaam van deze versie.

Ditmaal verandert het logo van grootte en kleur zodra je naar boven en beneden begint te vegen. Ook begint hij flink te draaien, met een enigszins hallucinerend effect tot gevolg. Met een beetje fantasie kun je hierin een lolly of waterijsje zien.

Zodoende is het goed mogelijk dat de versie door het leven zal gaan als Android 9.0 Popsicle, oftewel waterijsje. Helemaal zeker weten we dit echter niet, omdat we ook al een Android Lollipop hebben, welke ongeveer hetzelfde betekent. Hij zou daarom ook bijvoorbeeld de bijnaam peppermint kunnen dragen.

Ook is het mogelijk dat Google ons compleet voor de gek houdt, en de bijnaam niks met lolly’s, waterijsjes of pepermuntjes te maken heeft. Bij de ontwikkelaarsversie van Android 8.0 (Oreo) zat namelijk een octopus als verborgen boodschap bijgevoegd. Zoals we allemaal weten hebben Oreo-koekjes niks te maken met octopussen.

Android P nu te downloaden voor ontwikkelaars

Ontwikkelaars die in het bezit zijn van een Google Pixel (XL) of Google Pixel 2 (XL) kunnen vanaf nu aan de slag met eerste versie. Ook kunnen zij op de officiële website van Google terecht voor een emulator, waardoor ze het besturingssysteem op een computer kunnen testen.

De versie is dus niet bedoeld voor het grote publiek, zoals Google ook benadrukt in haar persbericht: “…niet bedoeld voor dagelijks gebruik door consumenten”. Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste, officiële versie voor het grote publiek verschijnt.

Op de hoogte blijven van Android P? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of download de Android Planet-app en wij houden je op de hoogte!

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel 2
Google Pixel 2

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu