Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Hoe Android P betere bescherming biedt tegen spionerende apps

Thomas Haenen
20 februari 2018, 16:55
2 min leestijd
Hoe Android P betere bescherming biedt tegen spionerende apps

Met iedere nieuwe versie van Android zet Google stappen om de beveiliging van het besturingssysteem te verbeteren. Met Android 9.0 lijkt men het cameragebruik op de achtergrond aan te pakken.

Lees verder na de advertentie.

Afscherming Android P camera-apps

Apps kunnen vanaf de volgende versie van Android niet meer stiekem op de achtergrond filmen, zo ontdekte XDA Developers. In de broncode van het Android Open Source Project zijn onlangs wijzigingen gemaakt om dat te stoppen. Mocht een app toch proberen cameratoegang te krijgen op de achtergrond, dan verschijnt automatisch een foutmelding om de gebruiker op de hoogte te stellen.

De functie wordt waarschijnlijk een onderdeel van Android P, dat later dit jaar verschijnt. Daarmee treedt Google stevig op tegen één van de langstlopende kwetsbaarheden in Android. Apps hoeven nu alleen bij installatie cameratoegang te vragen en kunnen vervolgens in theorie vrijwel altijd op de achtergrond filmen. Daardoor kunnen kwaadwillenden meekijken, zonder dat jij er erg in hebt.

Android P camera-apps

In sommige gevallen is het wel handig dat een app op de achtergrond kan filmen, bijvoorbeeld als je je smartphone als dashcam gebruikt. Daarvoor is een oplossing: als apps je met een notificatie vertellen dat er gefilmd wordt, dan kan dat nog steeds. Voor geheime apps is in ieder geval geen ruimte.

Ook nieuw in Android 9.0 (P)

De eerste details over de volgende versie van Android lekten onlangs al uit. De focus zou vooral liggen op het overhalen van iPhone-gebruikers. Google wil het besturingssysteem aantrekkelijker maken voor Apple-fans, onder andere met ondersteuning voor nieuwe vormfactoren en gebruiksvriendelijkere menu’s.

Het duurt waarschijnlijk nog even voor je de nieuwe software op jouw smartphone ziet. Als Google het patroon van voorgaande jaren volgt, is de eerste voorlopige versie van Android 9.0 vanaf dit voorjaar beschikbaar. De definitieve release is meestal in augustus of september. Vervolgens duurt het vaak maanden voordat fabrikanten de nieuwe software naar bestaande smartphones uitrollen.

Lees het laatste nieuws over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu