Android P Developer Preview 3: dit zijn de nieuwe functies

Michel van 't Klaphek
6 juni 2018, 20:22
3 min leestijd
Android P Developer Preview 3: dit zijn de nieuwe functies

Android P gaat door het leven als Android 9.0. Dat, en meer, blijkt uit de nieuwe ontwikkelaarsversie die Google zojuist heeft vrijgegeven. We bespreken de belangrijkste toevoegingen.

Lees verder na de advertentie.

Android P Developer Preview 3: dit zijn de nieuwe functies

De derde ontwikkelaarsversie van Android P is verschenen. Hieruit blijkt onder meer dat de nieuwe versie officieel door het leven gaat als Android 9.0. Daarnaast zijn enkele functies definitief toegevoegd. Deze programma’s zien we dus zeker weten terug in de versie voor consumenten, die nog moet verschijnen.

1. Slimmere accu en direct reageren-opties

In Android P wordt de accu een stuk slimmer. Voortaan wordt niet alleen beter duidelijk wanneer de accu op is, je telefoon gaat ook automatisch bepalen welke apps voorrang bij energievoorziening krijgen, en welke niet. Zodoende wordt bijvoorbeeld je sociale media-synchronisatie gestopt wanneer je nog maar een paar procent batterij hebt.

Daarnaast krijgen ontwikkelaars de mogelijkheid om specifieke acties aan hun apps te verbinden, die inspelen op het tijdstip van de dag. Wanneer jij bijvoorbeeld altijd in de namiddag naar huis belt, bespaart de telefoon zijn resterende accu automatisch om dit telefoontje te kunnen plegen.

Ook worden apps persoonlijker. In Android P zit namelijk een functie waardoor Gmail bijvoorbeeld suggesties doet voor reacties. Wanneer iemand jou een bericht stuurt met de suggestie om ergens te gaan eten, krijg je direct enkele antwoordmogelijkheden voorgeschoteld. Je kunt onder meer kiezen uit opties als “Lijkt me leuk”, “Nee, ik kan niet” en “Zie je dan”.

Deze functie werkt ook bij gegroepeerde notificaties. Wanneer je meerdere berichten van één app hebt gekregen, vind je voortaan een nieuwe knop aan de rechterkant. Hiermee kun je direct reageren op meerdere berichten.

Lees ook: Zo download je de Android P-bèta op je Pixel-toestel (of andere smartphone)

2. Mooier, meer emoji’s en veiliger

Ook Android gaat overstag en toont voortaan het app-overzicht verticaal, in plaats van horizontaal. Deze verandering zorgde voor enige onduidelijkheid over welke kant je zou moeten opgeven om alle apps in één keer te sluiten. Aan deze onzekerheid is een einde gekomen: de ‘afsluiten’-knop blijkt aan de linkerkant te zitten.

Daarbij heeft Google het veiligheidsniveau opgekrikt. Ontwikkelaars kunnen voortaan makkelijker gezichtsontgrendeling en beveiliging via vingerafdruk aan hun apps toevoegen. Hiervoor moesten developers nog een apart programma ontwikkelen om dit voor elkaar te krijgen.

Ook heeft Android de notch omarmd, en zitten er voortaan technieken in het systeem om de inkeping zo goed mogelijk uit te laten komen. Eveneens zijn maar liefst 157 nieuwe emoji’s toegevoegd. Het gaat zowel om compleet nieuwe plaatjes, als nieuwe versies van bestaande afbeeldingen. Onder meer de bacon-emoji is bijgewerkt: deze ziet er voortaan meer doorbakken uit.

Android P Developer preview 3

3. Betere multimedia

Tot slot kunnen apps voortaan beter de mogelijkheden van twee camera’s in hun app benutten. Speciale functies, zoals het bokeh-effect, zijn daarmee niet langer enkel te gebruiken in de camera-app zelf, maar in alle programma’s die met foto’s te maken hebben. Ook wordt er een nieuwe techniek voor het opnemen van audio uitgerold, waardoor de geluidskwaliteit drastisch moet verbeteren.

Ook interessant: Google toont Android P: alles wat je moet weten

Het laatste nieuws over Android P

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu