Android Developer Preview 4 beschikbaar: dit is er nieuw

Michel van 't Klaphek
2 juli 2018, 20:20
2 min leestijd
Android Developer Preview 4 beschikbaar: dit is er nieuw

Je kunt zelf het kleurenschema kiezen in Android 9.0 (P). Dat, en meer, blijkt uit de nieuwe ontwikkelaarsversie die zojuist is vrijgegeven. De update laat zien hoe de definitieve versie van Android P eruit gaat zien.

Lees verder na de advertentie.

Android P Developer Preview 4: dit zijn de nieuwe functies

Android P laat niet lang meer op zich wachten. Voordat het deze zomer zo ver is, moeten we het doen met de testversies die verschijnen. Google heeft de vierde versie vrijgegeven, waardoor we nog beter weten hoe de uiteindelijke software eruit komt te zien. Dit zijn de belangrijkste toevoegingen.

1. Zelf je thema kiezen

Een toevoeging in Android 8.1 (Oreo) was de mogelijkheid om het kleurschema van onder meer de instellingen en notificaties te laten matchen met je wallpaper. Wanneer je een lichte afbeelding als achtergrond hebt, krijgt Android ook een licht kleurschema.

Android P Developer Previe 4 theme

Voortaan is het mogelijk om zelf te kiezen tussen een licht of donker thema. Een donker thema is bijvoorbeeld fijn wanneer je je telefoon ‘s avonds gebruikt. Uiteraard kun je ook de automatische optie blijven gebruiken.

2. Google Material Design

Google kondigde afgelopen I/O een nieuwe versie van haar Material Design aan. Het bedrijf gaat hierdoor al haar apps en producten de komende tijd van een opfrisser voorzien, waaronder Android.

Android P Developer Previe 4 Material Design

In de nieuwe ontwikkelaarsversie is dit design ook toegepast op de iconen van de instellingen in je statusbalk. De verandering ten opzichte van de vorige ontwikkelaarsversie is minimaal, maar oogt wel iets strakker.

3. Recente apps

Steeds meer telefoons worden uitgerust met een voorkantvullend beeldscherm, waardoor er geen ruimte meer is voor een thuisknop. Hierdoor zet Google met Android P in gebarenbediening door middel van zogenoemde veegbewegingen.

Android P Developer Previe 4 slider

Het recente app-overzicht wordt daarom verticaal weergeven, in plaats van horizontaal, omdat het schermoppervlak zo beter benut wordt. In de vierde Developer Preview is het balkje, waarmee je tussen geopende apps veegt, groter. Deze neemt nu de volledige breedte van het scherm in beslag, in plaats van de helft.

Lees ook: Uitleg: zo werkt de nieuwe gebarenbediening van Android P

4. Overige tweaks

Daarnaast is het icoontje om een scherm terug te gaan voortaan een balkje, in plaats van een driehoek. Ook vind je het rotatie-icoon voortaan op de plek van het recente app-overzicht.

Wil je zelf aan de slag met de nieuwe Android-versie? Lees dan ons artikel waarin we uitleggen hoe je de Android P-bèta installeert. Houd er rekening mee dat het om een testversie gaat, en er dus bugs in de software kunnen zitten.

Op de hoogte blijven van Android P? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of download de Android Planet-app en wij houden je op de hoogte!

Lees meer over Android P

Bronnen afbeeldingen: 9To5Google, 9To5Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu