Android biedt straks bescherming tegen zwakke biometrische beveiliging

Thomas Haenen
22 juni 2018, 9:36
2 min leestijd
Android biedt straks bescherming tegen zwakke biometrische beveiliging

Steeds meer Android-smartphones worden uitgerust met biometrische beveiliging, zoals vingerafdrukscanners en gezichtsherkenning. Die zijn echter lang niet allemaal even veilig, en daar gaat Google tegen optreden.

Lees verder na de advertentie.

Android P vereist betere beveiliging

Heb je een Android-smartphone met zwakke biometrische beveiliging, dan zul je binnenkort vaker met een pincode moeten ontgrendelen. Google implementeert deze maatregel vanaf Android P, dat later deze zomer uitrolt. Als je vier uur je toestel niet ontgrendelt, kun je vervolgens niet meer ontgrendelen met ‘zwakke’ beveiliging en moet je een pincode gebruiken. Dat betekent dat je bijvoorbeeld altijd na een nacht slapen moet ontgrendelen.

Welke biometrische beveiligingsmethodes Google als onveilig beschouwt, is onbekend. Wel zegt het bedrijf dat het gaat om alle opties die gemiddeld vaker dan 7 procent voor de gek te houden zijn. Daarbij verwijst het bedrijf onder andere naar een ontgrendeling met stemherkenning, die voor de gek te houden is met een stemopname. Een vingerafdrukscanner zegt Google wel als veilig te beschouwen.

android face id

Het bedrijf lijkt hiermee op te treden tegen de wildgroei aan smartphones met gezichtsherkenning. Na de introductie van Face ID op de iPhone X rusten steeds meer Android-fabrikanten hun smartphone uit met een eigen variant daarvan. In veel gevallen is die echter onveilig. Waar Apple sensoren inzet om een 3D-scan te maken van een gezicht, zijn de selfiecamera’s van veel Android-smartphones al te neppen met een uitgeprinte foto.

Voordat deze extra beveiliging standaard is op de meeste Android-telefoons, zijn we wel een paar maanden verder. De definitieve versie van Android 9.0 verschijnt waarschijnlijk in augustus of september. Vervolgens is het aan fabrikanten om de software geschikt te maken voor hun smartphones. Het kan al gauw enkele maanden duren voor het nieuwe Android beschikbaar is voor bestaande toestellen.

→ Overzicht: deze smartphones krijgen een Android 9.0-update

Lees meer over Android P

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu