Waarom we straks (misschien) meer Android-smartphones met irisscanners zien

Thomas Haenen
2 maart 2018, 10:34
2 min leestijd
Waarom we straks (misschien) meer Android-smartphones met irisscanners zien

De volgende versie van Android zal betere ondersteuning bieden voor irisscanners. Ontwikkelaars bouwen ondersteuning voor de nieuwe hardware in een voorlopige versie van Android P.

Lees verder na de advertentie.

Android P irisscanner-ondersteuning straks verbeterd

Ontwikkelaars werken aan een functie die het makkelijk maakt om Android-smartphones met vingerafdrukscanners te bouwen. De feature staat waarschijnlijk op stapel voor de volgende versie van Android, zo ontdekte Android Police. Het gaat om zogenaamde commits, geplande features waar nog wel discussie over wordt gevoerd door de ontwikkelaars.

Als de functie is gebouwd, biedt deze een framework voor fabrikanten om gemakkelijk hun eigen irisscannerhardware door Android te laten ondersteunen. Irisscanners worden nu nog niet standaard ondersteund door Android, wat het relatief lastig maakt om ze als beveiligingsmethode in te bouwen. Met de nieuwe feature wordt het een stuk makkelijk, waardoor de kans groter is dat we ze vaker in smartphones zien.

irisscanner

De functie wordt gebouwd voor het Android Open Source Project, de onderliggende software die de basis vormt voor Android. Iedereen kan aan AOSP bijdragen, en de ondersteuning van irisscanners wordt dan ook niet door Google zelf gebouwd. De functionaliteit komt van Fingerprint Cards, een bedrijf dat verschillende biometrische sensoren produceert. Of de feature de eindstreep haalt, weten we pas later dit jaar als de definitieve versie van Android P verschijnt.

Face Unlock of irisscanner

Irisscanners zijn overigens iets anders dan Face Unlock, een functie die al sinds 2011 in Android zit. Met Face Unlock wordt de selfiecamera gebruikt om de voorkant van je hoofd te vergelijken met de versie die opgeslagen staat op je toestel. Heel veilig is Face Unlock echter niet: de beveiligingsmethode kan vaak omzeild worden door een uitgeprinte foto voor de camera te houden.

Irisscanners leken vorig jaar populairder te worden. Zo zitten ze inmiddels in populaire smartphones als de Samsung Galaxy S8 en Galaxy Note 8. Inmiddels werken de meeste fabrikanten echter aan verbeterde, veilige versies van Face Unlock. Daarmee lijken ze de concurrentie aan te willen gaan met de iPhone X, die voorzien is van Face ID. Apples smartphone leunt op verschillende sensoren die een 3D-scan maken van het gezicht.

Lees het laatste nieuws over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu