Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

‘Apps op Android P mogen geen netwerkactiviteit meer uitlezen’

Rick van der Veer
7 mei 2018, 16:57
2 min leestijd
‘Apps op Android P mogen geen netwerkactiviteit meer uitlezen’

Apps die geschreven zijn voor Android P krijgen geen toegang meer tot de netwerkactiviteit van andere apps. Hierdoor kan een specifieke applicatie niet meer zien waarmee andere apps verbinding leggen.

Lees verder na de advertentie.

Geen toegang tot netwerkactiviteit op Android P

Om je privacy beter te beschermen, beperkt Google de permissies van apps in Android P. Zo krijgen apps die voor die versie geschreven zijn, straks geen toegang meer tot systeemmap met informatie over netwerkactiviteit van alle processen op een smartphone. Uit ‘/proc/net’ kunnen apps uitlezen wanneer andere applicaties met het internet verbonden zijn en welke domeinen daarbij horen.

Android P netwerkactiviteit

Op moment van schrijven kunnen apps dus alleen zien wanneer er verbinding gemaakt wordt en wat de bestemming is. De inhoud van het verkeer is niet via deze weg te zien. Apps kunnen deze map wel zonder bijzondere permissies uitlezen, waardoor het niet altijd duidelijk is wanneer een app dit doet.

Sommige apps krijgen in Android P nog wel toegang tot de map in kwestie. Zo hebben vpn-apps toegang nodig om al het internetverkeer om te leiden. Hier wordt straks een speciale api voor ontwikkeld, zodat vpn-apps op een veilige manier blijven werken. Ook oudere apps die niet voor Android P ontworpen zijn behouden nog toegang, omdat deze anders niet meer goed werken.

Android P-features

Tot dusver hebben we al een aardig beeld van wat Google van plan is met Android P. Zo krijgt de nieuwe Android-versie ondersteuning voor een inkeping in het scherm en worden permissies van apps aan banden gelegd. Ook worden notificaties verbeterd, met meer opties om vanuit het notificatiescherm actie te ondernemen op binnenkomende berichten.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Android P? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en download de officiële Android Planet-app!

Het laatste nieuws over Android P

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu