Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

‘Google is begonnen aan Android P en slaat Android 8.1 over’

Thomas Haenen
4 september 2017, 11:02
2 min leestijd
‘Google is begonnen aan Android P en slaat Android 8.1 over’

Hoewel Android 8.0 (Oreo) pas net is uitgebracht, werkt Google al aan de opvolger van de update. Dat suggereert dat een Android 8.1-update mogelijk wordt overgeslagen.

Lees verder na de advertentie.

Android P-ontwikkeling begonnen

De eerste verwijzingen naar Android P zijn opgedoken in de broncode van het besturingssysteem, zo ontdekte XDA-Developers. Het bedrijf maakte enkele dagen geleden zogenaamde commits, of aanpassingen, in het Android Open Source Project (AOSP). Daarin wordt gesproken over ‘Platformversie P’ van Android.

Android 8.0 (Oreo) stond voor zijn release nog bekend als Android O. Elke update brengt een nieuwe letter met zich mee, wat suggereert dat onlangs de eerste voorbereidingen voor Android P zijn getroffen. Heel verrassend is dat niet: nu Oreo afgerond is, heeft Google handen vrij voor nieuwe software.

Android P-ontwikkeling

Toch is het niet zo voorspelbaar als je zou denken. Normaal volgt na elke grote update namelijk een zogenaamde ‘maintenance release’, een kleinere update die de laatste problemen oplost en enkele extra features toevoegt. Zo verscheen vorig jaar Android 7.1 enkele maanden na de release van Android Nougat. Over de verbeteringen in Android 8.1 wordt zelfs al voorzichtig gespeculeerd.

Mogelijk geen Android 8.1

Google zelf heeft mogelijk echter geen plannen voor een dergelijke Android 8.1-update. Nadat een gebruiker op het AOSP-forum vraagt waarom de aanpassingen onderdeel zijn van Android P, en niet een update voor Android O, geeft een Google-ontwikkelaar aan dat “het niet zeker is of [maintenance release 1] nodig is”. Dat suggereert dat Google klaar is om gelijk de sprong naar Android 9.0 te maken.

Overigens duurt het waarschijnlijk nog geruime tijd tot we meer horen over de nieuwe software. De eerste sporen van Android Oreo doken bijvoorbeeld eind 2016 op, maar pas in maart 2017 kondigde Google de software aan. Het bedrijf had vervolgens nog vijf maanden langer nodig om de definitieve versie vrij te geven. De kans is groot dat we nog tot halverwege 2018 wachten voor Android P.

Lees het laatste nieuws over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu