‘Android P wordt op 20 augustus officieel uitgebracht’

Wouter Nijsen
2 augustus 2018, 15:44
2 min leestijd
‘Android P wordt op 20 augustus officieel uitgebracht’

Het lijkt erop dat Android 9.0 (P), de nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem, op 20 augustus wordt uitgebracht. Dat meldt althans Evan Blass, een doorgaans betrouwbare telecominsider die het vaak bij het juiste eind heeft. We zijn dus nog maar een paar weken verwijderd van de officiële release.

‘Android P release op 20 augustus’

Op Twitter deelt Blass een afbeelding van een kalender van de maand augustus, waar bij maandag de 20e de letter ‘P’ staat. Dat duidt er natuurlijk op dat Google op die dag de update uitbrengt, en tevens de officiële naam bekendmaakt. Maandag 20 augustus lijkt een logische dag, aangezien Android 8.0 (Oreo) vorig jaar op maandag 21 augustus werd uitgebracht.

android p release

Belangrijk om te weten is dat Android P op die dag alleen verschijnt voor Googles eigen Pixel-toestellen: de Pixel, Pixel XL, Pixel 2 en Pixel 2 XL. Daarna is het aan andere fabrikanten om de update uit te brengen voor hun toestellen. Hoe lang dit duurt, verschilt nogal per fabrikant. Nokia, Sony en OnePlus zijn bijvoorbeeld vaak snel met het uitbrengen van nieuwe Android-versies.

Fabrikanten als Samsung, Huawei en LG doen veel aanpassingen aan Android, en hebben daarom (veel) langer nodig. Heb je een Android One-toestel, zoals eentje van Nokia of Xiaomi, dan kun je vlot een update verwachten. Precieze releasedata maken fabrikanten in de komende maanden afzonderlijk bekend.

Lees ook: deze toestellen krijgen een Android P-update

Dit is nieuw in Android P

Google bracht de afgelopen maanden verschillende Developer Previews van Android P uit en is inmiddels aanbeland bij de laatste bèta. Daardoor weten we al wat de belangrijkste features van de update zijn. De versie biedt onder meer ondersteuning voor smartphones met een inkeping (notch), voegt nieuwe veegbewegingen toe en springt beter om met de privacy van gebruikers. Verder past Google het Material Design op meer plaatsen toe, waardoor apps van de fabrikant een meer uniform uiterlijk krijgen.

Daarnaast biedt Android P meer mogelijkheden voor smartphones met dubbele camera’s en zijn notificaties rijker. Dankzij ‘Smart Reply’ kun je vanuit een binnenkomende melding direct een standaardantwoord verzenden. Tot slot springt de nieuwe Android-versie zuiniger om met je accu, waardoor je toestel langer meegaat.

Het laatste nieuws over Android P

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu