Opinie: Google bereidt zich met Android P voor op de toekomst

Erwin Vogelaar
9 maart 2018, 19:23
4 min leestijd
Opinie: Google bereidt zich met Android P voor op de toekomst

De toekomst van Android P ziet er kleurrijk uit. Dit lijkt Googles missie met deze komende update van het besturingssysteem te zijn.

Lees verder na de advertentie.

De Android P toekomst is kleurrijk

Terwijl een hoop smartphonegebruikers nog wachten op de update naar Android 8.0 (Oreo), staat opvolger Android P alweer op de stoep. Maar maak je niet druk: enkel de allereerste Developer Preview is beschikbaar gesteld. Daarmee kunnen ontwikkelaars hun apps voorbereiden, zodat die bij de officiële release later dit jaar direct goed werken.

Het zal nog wel even duren totdat deze nieuwe versie van ons favoriete besturingssysteem officieel wordt uitgebracht. Daarna duurt het nog langer totdat je er zelf mee aan de slag kunt, omdat Android P bij de release op geen enkel toestel dat officieel in Nederland wordt uitgebracht geïnstalleerd kan worden.

Lees ook: Dit is er nieuw in de eerste Android P Developer Preview

Toch vertelt deze eerste Developer Preview ons dingen over de toekomst van Android. Of dat nou binnenkort of iets later is, we krijgen er hoe dan ook mee te maken. Dit valt ons op.

Android P is kleurrijk

Het eerste dat opvalt bij Android P is hoe kleurrijk het besturingssysteem is geworden. Dat zie je terug in het trippy logo dat elke keer van kleur verandert na het vergrendelen van de smartphone, maar ook in het instellingenmenu. Het instellingenmenu van Android 8.0 is minimalistisch en monotoon, maar voor Android P kiest Google voor een kleurtje bij elk los onderdeel. Netwerkinstellingen zijn bijvoorbeeld blauw, display is geel en opslag is paars.

Gecombineerd met de ronde icoontjes doet het instellingenmenu van Android P denken aan de Experience-skin van Samsung, maar het heeft ook wel wat weg van iOS. Het laat zien dat Google moeite doet om het besturingssysteem ook in de details aantrekkelijker te maken, om zo mogelijk meer iPhone-gebruikers te verleiden om over te stappen.

Android P is klaar voor de notch

Android P biedt daarnaast ondersteuning voor de ‘notch’, een inkeping in het scherm waar de selfiecamera wordt geplaatst zodat de schermhoeken tot de rand kunnen doorlopen. Ontwikkelaars plaatsen met de eerste Developer Preview een nepnotch van verschillende formaten op het scherm. Op deze manieren testen app-makers hoe hun apps eruit zien op toestellen met een notch en fabrikanten kunnen hun skins voortijdig aanpassen.

Dat de notch een vast onderdeel is van Android P, betekent niet dat deze inkeping definitief de toekomst van Android is. Denk maar terug aan hoe Android bijvoorbeeld ondersteuning kreeg voor infrarood afstandsbedieningen of micro-sd-kaartjes. Het is niet alsof die onderdelen plots in alle toekomstige Android-toestellen zijn verwerkt. Google ondersteunt puur de hardware die fabrikanten gebruiken.

android p toekomst

Verschillende fabrikanten komen namelijk binnenkort met een Android-toestel waar een notch op zit, dus het is niet meer dan logisch dat Google ervoor zorgt dat Android er goed uitziet op die apparaten en dat app-makers zich kunnen voorbereiden. Deze toevoeging betekent dus absoluut niet dat alle Android-toestellen in de toekomst een notch krijgen.

Android P gaat voor een veiligere toekomst

Android P wordt ook een stukje veiliger. Deze versie geeft gebruikers bijvoorbeeld een waarschuwing als ze een app installeren die gericht is op Android 4.2 of ouder. Dat moet app-makers motiveren om meer API’s van Google te ondersteunen, met veiligere apps tot gevolg. Daarnaast moeten alle app-updates vanaf november 2018 Android 8.0 en vanaf augustus 2019 64-bit ondersteunen om zo klaar te zijn voor de toekomst.

Ook op andere manieren wordt Android P veiliger. Bijvoorbeeld hoe apps op de achtergrond niet meer zomaar gebruik kunnen maken van je microfoon of camera. Daarnaast worden Android-backups versleuteld, kunnen apps gebruikmaken van een meer consistente interface voor de vingerafdrukscanner en worden gebruikers verder gemotiveerd om geen onveilige verbinding te gebruiken.

Google plaatst zich steviger tegenover de concurrentie

Android P lijkt vooralsnog niet op een enorme verandering. Let wel op dat dit nog maar om een allereerste Developer Preview van P gaat en latere versies mogelijk meer functies toevoegen. Google zet zich met Android P in ieder geval wel steviger neer als een veiliger en aantrekkelijker platform dat klaar is voor de toekomst. Met Android P staat Google tevens weer een stukje sterker tegenover iOS. Daarbij hoort ook dat het notificatiesysteem, waar Android zo goed in is, wordt verbeterd en zijn er een stapel andere kleine verbeteringen in Android P.

Meer weten over Android P? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of download de Android Planet-app en wij houden je op de hoogte!

Het laatste nieuws over Android P

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's