Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Zo werkt de Android-paniekdetectie om te ontsnappen van malware

Erwin Vogelaar
8 juli 2017, 19:03
2 min leestijd
Zo werkt de Android-paniekdetectie om te ontsnappen van malware

Sinds kort heeft Android ingebouwde paniekdetectie, waardoor je via de terugknop altijd ontsnapt van malware die je scherm overneemt.

Lees verder na de advertentie.

Paniekdetectie in Android Nougat

Google loopt er niet mee te koop, maar Android heeft een soort paniekdetectie. Druk je met Android 7.1 (Nougat) snel achter elkaar op de terugknop, dan ga je altijd terug naar het hoofdscherm. Dit is handig om jezelf te weren van malware die je scherm probeert over te nemen.

Malware blijft een ernstig probleem voor Android. Regelmatig duiken er nieuwe berichten op dat apps in de Play Store geïnfecteerd zijn met nieuwe vormen van malware. Deze glippen langs de detectie van Google, totdat een onderzoeksbureau het bedrijf erop wijst. Soms is deze malware onzichtbaar. Andere vormen van malware doen minder hun best doen om onopvallend te werk te gaan. Voor deze laatste categorie helpt de paniekdetectie.

paniekdetectie

De functie is al een tijdje onderdeel van Android Nougat, maar Google loopt er niet mee te koop. Dit is waarschijnlijk omdat het bedrijf niet de nadruk wil leggen op het feit dat malware nog steeds een groot probleem is voor Android.

De paniekdetectie is ontdekt door website XDA Developers door in de code van Android rond te snuffelen. Android controleert of de paniekmodus staat ingeschakeld als je een enkele keer op de terugknop drukt. Daarna houdt het systeem in de gaten of je binnen een bepaalde periode nog vaker op de terugknop drukt.

Standaard staat deze instelling op minimaal vier keer drukken met minder dan 0,3 seconden tussen de pogingen. Is dit het geval, dan lijkt het op paniek en stuurt Android je naar het hoofdscherm. Met deze functie is het in enkele gevallen mogelijk om malware die je scherm probeert over te nemen, te omzeilen en te verwijderen.

Lees het laatste nieuws over Android OS

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu