Android Pie en iOS 12 vergeleken: twee visies op de toekomst

Erwin Vogelaar
21 september 2018, 19:34
5 min leestijd
Android Pie en iOS 12 vergeleken: twee visies op de toekomst

Google en Apple hebben de nieuwste versies van hun besturingssystemen uitgebracht. Wij vergelijken de twee updates: Android 9.0 (Pie) en iOS 12.

Lees verder na de advertentie.

Android Pie en iOS 12 vergeleken

De grote updates voor Android en iOS rollen uit naar praktisch elke moderne smartphone. Bij iOS gaat dat een stuk sneller dan bij Android. Toch werkt Google eraan om ook zijn updates in de toekomst makkelijker en dus sneller naar meer toestellen te krijgen. Maar hoe vergelijken Android Pie en iOS 12 met elkaar?

Beide zorgen voor meer bewustzijn en rust

De afgelopen jaren worden we steeds bewuster van de rol die de smartphone in ons leven heeft gekregen. Het woord ‘smartphoneverslaving’ valt regelmatig. Zowel Google als Apple nemen dit jaar hun verantwoordelijkheid door gebruikers meer bewust te maken van hun gebruik.

Android doet dat met Digital Wellbeing. Op een nieuw scherm in het instellingenmenu vind je onder andere hoeveel tijd je per dag aan apps besteedt en hoe vaak je de telefoon ontgrendelt. Apple heeft een vergelijkbare functie met Schermtijd.

Lees ook: Alles over Digital Wellbeing

Beide besturingssystemen bieden tevens middelen om het gebruik te verminderen. Bijvoorbeeld in de uren voordat je naar bed gaat. Android Pie en iOS 12 zijn dus de eerste updates waardoor je jouw smartphone juist minder wil gebruiken.

Fijn is ook dat beide updates in de notificaties zorgen voor meer rust. Android Pie biedt meer mogelijkheden om de ‘niet storen’ functie aan te pakken. iOS 12 biedt een nieuwe Bedtijdmodus, waarmee je geen berichten meer ‘s nachts binnenkrijgt.

Hoe iOS 12 inhaalt: notificaties en Foto’s

Op sommige vlakken speelt Apple een inhaalrace. Enkele nieuwe features van iOS 12 komen Android-gebruikers namelijk bekend voor. Zo hebben de notificaties een flinke upgrade gekregen, waardoor ze niet langer als lange lijst chronologisch onder elkaar worden geplaatst. Dat maakt iOS een stuk overzichtelijker.

Ook breidt Apple met iOS 12 eindelijk de zoekmogelijkheden van zijn app Foto’s uit. Google staat al langere tijd bekend om zijn uitstekende Foto’s-app, dat kunstmatige intelligentie gebruikt om gebruikers bijvoorbeeld op voorwerpen, dieren, plaatsen of mensen te laten zoeken. Op iOS kan dat nu ook.

Een derde manier waarop iOS nog moest inhalen is Autofill. Dat betekent dat inlogs en wachtwoorden nu ook op iOS automatisch worden ingevuld.

Hoe Android Pie inhaalt: privacy en veeggebaren

Op dezelfde manier maakt ook Android een inhaalslag op iOS, maar wel iets minder drastisch. Zo is er met Pie meer aandacht voor privacy, omdat apps op de achtergrond niet meer zomaar kunnen meekijken of luisteren. Ook biedt Android Pie ondersteuning voor besturing met gebaren en schermen met een notch. Dat introduceerde Apple vorig jaar al met de iPhone X.

Hoe iOS 12 voorloopt: augmented reality en Siri Shortcuts

Op andere vlakken lopen beide besturingssystemen met deze updates juist voor op de ander. Zo is iOS onder andere beter met augmented reality. Hoewel Samsung en Huawei eigen versies hebben van emoji die je met je gezicht bestuurt, is geen zo soepel en uitgebreid als de Animoji en Memoji op iOS. Ook Apples nieuwe app Measure om voorwerpen in de wereld te meten via augmented reality is indrukwekkend.

Belangrijker is het nieuwe Siri Shortcuts. Hoewel de Google Assistent op bijna alle vlakken voorloopt op Siri, heeft Apples spraakassistent nu een hele toffe nieuwe functie. Siri Shortcuts geeft iOS-gebruikers de mogelijkheid om verschillende opdrachten achter elkaar te zetten in een reeks. Deze reeks voer je vervolgens uit door een zelf gekozen zin uit te spreken. Op deze manier kunnen gebruikers de functionaliteiten van de assistent enorm uitbreiden.

android pie en ios 12

Hoe Android Pie voorloopt: kunstmatige intelligentie

Aan de andere kant loopt Android Pie ook voor op iOS op een belangrijk vlak: kunstmatige intelligentie. Android past zich vanaf nu namelijk aan de gebruiker aan. Het besturingssysteem weet bijvoorbeeld heel goed welke apps je op welk moment vaak gebruikt, en zet die bovenaan wanneer jij ze nodig hebt. Ook krijgen apps snelkoppelingen met functies die je vaak gebruikt.

Lees ook: 3 manieren waarop Android Pie zich aan jou aanpast

Apps die jij zelden gebruikt worden direct na het gebruik uit het werkgeheugen gehaald zodat ze niet onnodig de accu belasten. Tevens onthoudt Android op wat voor momenten jij de schermhelderheid aanpast om daarvan te leren. In de toekomst zal Android in dezelfde omstandigheden namelijk jouw voorkeur aanhouden.

android pie en ios 12

Twee visies op de toekomst

Zowel Google als Apple zetten dit jaar dus mooie stappen. Hoewel de bedrijven geen flitsende updates hebben, verbeteren ze de basis die al bestond. Daarnaast spelen de techgiganten in op de actualiteit, met meer aandacht voor de psychologie achter ons smartphonegebruik.

Met Android Pie en iOS 12 kijken beide bedrijven ook voorzichtig naar de toekomst. Apple doet dat met meer aandacht voor augmented reality. Met alle geruchten rond de augmented reality-bril van het bedrijf en de ietwat overdreven kracht van de nieuwe iPhones, is het waarschijnlijk dat het bedrijf daar in de komende jaren alleen maar meer op in gaat spelen.

Googles toekomst ligt meer bij kunstmatige intelligentie. Android Pie laat de start zien van een besturingssysteem dat bij iedereen echt anders is, omdat Googles kunstmatige intelligentie van ons gebruik leert. Deze indrukwekkende technologie draait meer op de achtergrond en valt dus niet zo op. Dat maakt het echter niet minder belangrijk.

Android Pie (video)review

Meer over Android Pie lezen? Check dan onze Android Pie review of bekijk de vijf beste nieuwe functies in onze video. Controleer wanneer jij Android Pie krijgt.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu