Voorheen gedroeg Android zich bij iedereen praktisch hetzelfde. Dat is nu voorbij. Lees hoe Android Pie kunstmatige intelligentie gebruikt om zich aan jou aan te passen.
Lees verder na de advertentie.
Hoe Android Pie kunstmatige intelligentie gebruikt
Android 9.0 (Pie) heeft een hoop handige functies. Sommige daarvan zijn direct duidelijk, zoals de verbeterde notificaties. Anderen zijn meer onzichtbaar aanwezig, zoals hoe het besturingssysteem beter omgaat met jouw privacy. Er is nog een derde categorie verbeteringen: de verschillende toffe manieren waarop Android Pie zich aan jou aanpast.
Als het goed werkt, gebeuren deze aanpassingen zonder dat je het doorhebt. Als je er echter op let, wordt al snel duidelijk welke grote stappen het besturingssysteem maakt door het gebruik van kunstmatige intelligentie.
Kunstmatige intelligentie en Android
Googles kunstmatige intelligentie is op Android voornamelijk terug te zien in de vele Google-apps die we gebruiken. Hoewel Android als besturingssysteem natuurlijk ook een hoop onzichtbare kunstmatige intelligentie gebruikt, zijn het apps zoals Inbox, Google Foto’s en natuurlijk de Google Assistent waarmee we op een praktische manier met deze technologie in contact komen. Machine learning maakt in deze apps unieke functies mogelijk.
Lees ook: Wat is machine learning en wat heb je eraan als Android-gebruiker?
Dergelijke handigheden komen nu ook terug in Android Pie. Op verschillende manieren kijkt Android Pie naar jouw gebruik om daarvan te leren. Hierdoor kan in theorie exact hetzelfde toestel, met dezelfde apps en dezelfde versie van Android, bij twee verschillende personen toch anders werken.
1. Android Pie weet welke apps je vaak gebruikt
Android Pie houdt bijvoorbeeld goed in de gaten welke apps je gebruikt, om je zo beter van dienst te zijn. De vernieuwde app-drawer is niet meer alleen een lijst met al je apps, maar Android Pie geeft je op die plek ook een rijtje met apps die je waarschijnlijk op dat moment wil gebruiken. Het besturingssysteem kijkt onder andere naar de tijd van de dag, je locatie en meer om deze voorspellingen te doen. Ben je onderweg, dan wil je waarschijnlijk Google Maps en je favoriete podcast-app gebruiken, terwijl je ‘s avonds thuis mogelijk Netflix nodig hebt. Komt tijdens werktijd dat verslavende spelletje in de app-drawer te staan? Dan wordt het misschien tijd om die game te verwijderen.
Ook slim zijn de nieuwe App Actions. Dat zijn snelkoppelingen naar acties in apps die jij waarschijnlijk wil doen. Open je vaak aan het eind van de middag Inbox om een e-mail naar een specifiek persoon te sturen, dan zal die optie aan het eind van de middag als App Action worden gepresenteerd.
2. Aanpasbaar batterijbeheer: Android sluit apps die je niet snel weer gebruikt
De apps die je juist niet vaak gebruikt, zal Android Pie vlot uit het werkgeheugen verwijderen als je er klaar mee bent. Dat bespaart onder andere de accu, omdat je toestel niet onnodig bezig is met apps op de achtergrond. De apps die je vaak opent houdt het besturingssysteem juist paraat.
Door dit Aanpasbaar batterijbeheer wordt de processor circa vijf procent minder hard belast en dat betekent dat er minder stroom nodig is. Voor specifieke app-segmenten wordt de processor zelfs tot vijftien procent ontlast. Zodra Aanpasbaar batterijbeheer meer leert, wordt dit systeem ook steeds efficiënter.
3. Aanpasbare helderheid: Android leert van je voorkeuren
Android-smartphones passen de helderheid van het scherm automatisch aan gezien de lichtomstandigheden. Ook kun je via een slider het helderheidsniveau met de hand aanpassen. Het nieuwe ‘Aanpasbare helderheid’ in Android Pie zorgt ervoor dat het besturingssysteem leert van jouw gebruik en dus bovenstaande opties combineert.
Android Pie onthoudt namelijk jouw aanpassingen en zal de volgende keer automatisch deze helderheidsniveau’s doorvoeren. Zo leren gebruikers onbewust aan Android wat ze fijn vinden, waarna Android het overneemt. Hierdoor zul je op termijn steeds minder vaak de behoefte voelen om de helderheid aan te passen.
Toekomstige versies Android
We verwachten dat kunstmatige intelligentie in de volgende versies van Android een nog grotere rol gaat spelen. Android is vanaf Android Pie niet langer een vast besturingssysteem, maar eentje die zich steeds meer aan jouw gebruik aanpast voor een unieke en prettige gebruikerservaring. Door Googles kennis van kunstmatige intelligentie kan het bedrijf hier veel sneller stappen in maken dan de concurrentie.
Interessant is dat we voor verbeteringen van bovenstaande systemen niet hoeven te wachten op een grote Android-update. Zowel Aanpasbaar batterijbeheer als helderheid zijn onderdeel van Device Health Services en zijn dus via de Play Store te updaten.
Android Pie review
Benieuwd naar alle nieuwe functies van Android Pie en wat wij daar van vinden? Check dan onze review van de update. Je kunt zowel onze Android Pie-review lezen als onze video-versie met de vijf beste nieuwe functies hieronder kijken.