De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Hoe Google met Android Pie notificaties echt draaglijk maakt

Erwin Vogelaar
11 september 2018, 19:21
3 min leestijd
Hoe Google met Android Pie notificaties echt draaglijk maakt

Google introduceert nieuwe manieren om met Android Pie notificaties draaglijker te maken, met onder andere betere opties om te filteren en je niet laten storen.

Lees verder na de advertentie.

Zo worden Android Pie notificaties draaglijker

Notificaties zijn een noodzakelijk kwaad. Met al die apps die om je aandacht vragen, trillen en piepen onze smartphones de hele dag door. Tekstberichtjes van WhatsApp, Telegram of sms komen onophoudelijk binnen, onze agenda laat weten als we een afspraak hebben, games roepen dat we weer moeten spelen, enzovoort.

Deels is Google verantwoordelijk voor al deze notificaties. In de ontwikkeling van Android is het app-makers heel makkelijk gemaakt om ons constant lastig te vallen. Het is duidelijk dat Google in de afgelopen jaren merkt dat het besturingssysteem daar iets te veel in is doorgeslagen. Dat doet af aan het gebruiksplezier van het platform.

Verbeteringen in de afgelopen jaren

Eerst was de oplossing van Google om gebruikers meer met notificaties te laten doen. Zo werd het met Android 7.0 (Nougat) mogelijk om direct te reageren vanuit een notificatie. Ook werden notificaties van apps gebundeld. Dat maakte smartphonegebruik overzichtelijker, maar hielp niets met het aantal meldingen.

android pie notificaties

In Android 8.0 (Oreo) werd een belangrijke nieuwe functie geïntroduceerd: notificatiekanalen. Met deze functie krijg je meer controle over de notificaties die je per app ontvangt. Dat is belangrijk, omdat je op deze manier alleen notificaties krijgt die je echt nodig hebt en dat geeft rust.

Ook voegde Android Oreo de mogelijkheid toe om notificaties te snoozen. Met deze functie geef je aan dat je nu even geen tijd heeft om actie te ondernemen, maar dat je het over een kwartier, half uur of uur nog eens probeert.

Grote stappen in Android Pie

Zodra je een notificatie krijgt, kun je sinds Android Oreo deze ingedrukt houden en op het informatie-icoontje tikken om naar de instellingen te gaan. Daar geef je aan wat je wil filteren. Handig is dat Android Pie nu via een highlight laat zien welk type notificatie je net hebt ontvangen, zodat je die direct uit kunt zetten.

android pie notificaties

Tevens hoef je in Android Pie niet meer zelf achter deze notificaties aan te gaan. Als je regelmatig een notificatie van een specifieke app negeert, zal het besturingssysteem vanzelf vragen of je die melding niet meer wil ontvangen.

Android Pie voegt ook Smart Replies toe. Dat betekent dat in notificaties voorstellen staan voor reacties. Als Googles kunstmatige intelligentie het bericht juist begrijpt, druk je op één van de reactie-opties en kun je een heel gesprek voeren.

Ik zeg toch: Niet storen

Ook de ‘niet storen’-functie van Android wordt met Pie uitgebreid. Voorheen had je drie mogelijkheden voor niet storen. Of alles was stil, alleen alarmen klonken of alarmen en prioriteiten waren te horen. Dat is vrij beperkt. Met Android Pie krijg je veel meer opties.

Houd je de niet storen-knop ingedrukt op het instellingenpaneel, dan word je naar de instellingen gebracht. Daar kun je het gedrag, de uitzonderingen en de planning van de optie instellen. Qua gedrag stel je bijvoorbeeld in of je ook meldingsstipjes wil verbergen. Bij uitzonderingen stel je in of je bepaalde oproepen, afspraken, herinneringen of andere meldingen door wil laten gaan als je toestel op ‘niet storen’ staat.

android pie notificaties

Automatisch of met een beweging

De derde optie is helemaal interessant. Met planning kun je niet storen automatisch laten aanzetten, bijvoorbeeld als je gaat slapen of als je bij een evenement bent. Op deze manier hoef je minder actief na te denken over of je gestoord wil worden.

Ook handig is de nieuwe Shush-optie. Met deze functie gaat niet storen automatisch aan als jij je toestel met het scherm naar beneden op tafel legt. Enkel bij noodgevallen trilt je toestel dan nog. Ideaal als je bijvoorbeeld met iemand hebt afgesproken en je niet afgeleid wil worden.

Android Pie review

Benieuwd naar alle nieuwe functies van Android Pie en wat wij daar van vinden? Check dan onze geschreven Android Pie review. Of bekijk de videoreview hieronder, waarin we je in een paar minuten bijpraten over de nieuwe features van de update.

Lees meer over Android Pie

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu