Zo beschermt Android 9.0 (Pie) jouw privacy zonder dat je het doorhebt

Erwin Vogelaar
10 september 2018, 19:24
3 min leestijd
Zo beschermt Android 9.0 (Pie) jouw privacy zonder dat je het doorhebt

Niet alle functies van Android 9.0 (Pie) zijn direct voor de gebruiker zichtbaar, maar wel belangrijk. Zo beschermt Android Pie jouw privacy beter, en dit is hoe.

Lees verder na de advertentie.

Hoe Android Pie privacy voorop plaatst en app-makers beperkt

Veel nieuwe functies van Android Pie zijn duidelijk zichtbaar. Zo krijgt het instellingenmenu nieuwe kleurtjes en zijn notificaties een stuk rijker. Ook het instellingenpaneel is vernieuwd. Andere nieuwe functies zijn echter compleet onzichtbaar, maar toch heel belangrijk. Bijvoorbeeld de manier waarop Android Pie je privacy waarborgt.

Android Pie verandert namelijk onder andere de manier waarop apps zich op de achtergrond gedragen. In de vorige versies van het besturingssysteem konden apps die je niet gebruikt toch toegang krijgen tot je camera en microfoon. Dat probleem wordt eindelijk opgelost, net als enkele andere privacyzorgen. We leggen uit hoe het werkt.

Apps op de achtergrond

Nadat je apps toegang hebt gegeven tot je microfoon en camera, was het voor deze apps mogelijk om op de achtergrond daar gebruik van te blijven maken. Dat betekent dat een app bijvoorbeeld kan meeluisteren met je gesprekken zonder dat je het doorhebt. Android Pie steekt daar een stokje voor.

android pie privacy

Applicaties kunnen niet meer de microfoon en camera aanspreken als ze op de achtergrond draaien. Ook andere sensoren zijn verboden toegang, zodat bijvoorbeeld je bewegingen niet meer zonder je toestemming worden geregistreerd.

Android Pie geeft niet zomaar toegang tot belinformatie

Een ander nieuw onderdeel van Android Pie is de CALL_LOG-permissiegroep. Dat klinkt misschien wat vaag, maar het komt er op neer dat jij als Android-gebruiker meer controle krijgt over welke apps informatie krijgen over jouw telefoongesprekken. Bijvoorbeeld welke nummers je hebt gebeld en voor hoelang.

android pie privacy

Met de vorige versies van Android konden apps via een permissie toegang vragen tot de telefoon-app. Kregen apps toegang tot de telefoon, dan kregen ze ook automatisch toegang tot jouw gevoelige, persoonlijke belinformatie. Door die twee permissies te scheiden, is het voor de gebruiker dus mogelijk om wel toegang te geven tot de telefoon, maar niet tot de gespreksinformatie.

Waarom informatie over wifi-verbindingen wordt beperkt

Nog een manier waarop Android Pie je privacy in de gaten houdt, is dat apps moeilijker bij informatie over je wifi-verbinding kunnen komen. Via een wifi-scan kunnen apps namelijk makkelijk jouw locatie bepalen door te zoeken naar wifi-punten in de buurt. Deze informatie kan bijvoorbeeld worden gebruikt om te zien bij welke winkels jij in de buurt bent geweest, hoe vaak je thuis bent enzovoort. De mogelijkheid om zo’n scan uit te voeren is nu tevens alleen mogelijk als je locatievoorzieningen aan staan.

Google leert van zijn fouten

De extra nadruk op privacy in Pie past bij de manier waarop Google zichzelf tegenwoordig presenteert: als een veilige optie. Met Android 8.0 (Oreo) werd ook al een belangrijke stap gezet, door onder andere ontwikkelaars geen toegang meer te geven tot ‘device identifiers’. Dat betekent dat app-makers niet zien welke apparaten jij aansluit. Ook werd het met Oreo al moeilijker om je apparaat te tracken via wifi. Lees meer over Android Oreo en privacy.

Toch gaat het nog niet altijd goed. Zo was eerder dit jaar nog het schandaal dat mensen achter Gmail-apps jouw e-mails konden lezen. Ook bleek dat Google precies wist waar jij was, ook al stonden je locatievoorzieningen uit. Android Pie is nu een grote stap in de goede richting. Benieuwd wanneer Android Pie jouw richting op komt? Check welke smartphones Android 9.0 (Pie) krijgen.

Android Pie videoreview

→ Check ook de volledige Android 9.0 (Pie) review

Lees meer over Android Pie

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu